• C Novo mesto
  • 03:06
  • Ned, 27.11.2022

Ali je granola res zdrava?

Granola je mešanica pečenih ovsenih kosmičev, oreščkov in sladkorja ali medu, lahko pa vsebuje tudi žitarice, suho sadje, semena in začimbe. Načeloma je smatrana kot zdrav obrok, čeprav nekatere sestavine (npr. čokolada, sirupi, olja, sladila) vsebujejo veliko maščob in sladkorja.

Hranilna vrednost

Granola je precej kalorična, vendar pa je bogata z beljakovinami, vlakninami in mikrohranili. Je dober vir železa, magnezija, cinka, bakra, selena in vitaminov B ter E. Potrebno pa se je seveda zavedati, da je hranilna vrednost močno odvisna od sestavin, ki jih granola vsebuje. 50g granole tako lahko vsebuje med 190 in 200 kCal. Če granola vsebuje veliko suhega sadja in je sladka, potem ima večjo vsebnost sladkorjev, če pa ima veliko oreščkov in semen, ima večjo vrednost beljakovin.

Prednosti granole:

• Je nasitna in bogata z vlakninami, saj beljakovine v granoli pripomorejo k sproščanju hormona grelina, ki nas navdaja z občutkom sitosti. Oreščki (kot so npr. mandlji, orehi, indijski oreščki) in semena pripomorejo k počasnejšemu praznenju želodca, kar poveča čas prebavljanja in se zato počutimo site dlje časa.

• Lahko izboljša krvni tlak, saj vlakninske sestavine (oves, semena) pomagajo zniževati krvni tlak.

• Zmanjša nivo holesterola in krvnega sladkorja,

• izboljša zdravje črevesja,

• bogata je z antioksidanti, ki pomembno krepijo naš imunski sistem.

Slabosti granole:

Čeprav granola vsebuje številne zdrave sestavine, pa je lahko visoko nasičena s kalorijami oziroma z dodanimi sladkorji in maščobami. Da se sestavine lepše povežejo, so granoli večkrat dodane maščobe v obliki rastlinskega ali kokosovega olja in masla. Če zaužijete več granole, kot je priporočljivo, lahko v tem primeru to vodi v pridobivanje telesne teže, kar poveča možnost za debelost ali metabolni sindrom. Ameriški oddelek za agrikulturo namreč priporoča, da omejimo vnos sladkorjev na 10% celotnega dnevnega vnosa kalorij, kar je približno 50g ali 12 čajnih žličk sladkorja. Sladke granole pa lahko v enem serviranju vsebujejo kar 4 čajne žličke sladkorja. Poskrbite torej, da se izogibate pretirano sladkim ali mastnim granolam.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels