• C Novo mesto
  • 21:46
  • Čet, 11.08.2022

Alternative aplikacijam Facebook, Instagram in WhatsApp

podčetrtek

Padec Facebooka, Instagrama in Whatsappa je bil glavna novica prejšnjega tedna. Večurna odsotnost glavnih družbenih omrežij na našem planetu je povzročila visok padec vrednosti in pomenila odsotnost komunikacije. Zelo zanimiva informacijo je ponudil Twitter, ki je v času konkurenčnega padca zabeležil kar šestdeset milijonov novih uporabnikov. Vse v času padca Facebookovih aplikacij in programov. Mnogi uporabniki so začeli informirati javnost o alternativah, ki naj jih raje uporabljajo. Jo zares potrebujemo? Katere sploh so alternative Facebooku, Instagramu in Whatsappu?

Padec Facebookovih aplikacij in iskanje alternativ

V ponedeljek 6. oktobra so bile platforme Facebooka, Instagrama, Messengerja in Whatsappa nedosegljive približno šest ur. Od pete ure popoldan pa do noči, kar je za mnoge pomenilo, da so telefoni ob jutranjem vžigu interneta ponorele. Facebook, ki ima vse platforme v lasti, je zadevo pojasnil. Prišlo naj bi do napake med spremembami konfiguracij, natančneje na usmerjevalnikih. Kaj točno je šlo narobe in zakaj je ponovna vzpostavitev potrebovala toliko časa pa niso razložili.

Teh šest ur je bilo dovolj, da je vrednost Marka Zuckerberga padla za kar sedem milijard dolarjev. A to ga ne bo preveč zmotila, saj bo to vrednost kmalu nadoknadil. So se pa med odsotnostjo Facebookovih platform okrepile alternativne aplikacije in konkurenca. Eden izmed glavnih je seveda Twitter, ki je v teh šestih urah zabeležil več kot 60 milijonov novih uporabnikov. Za lažji prikaz tega podatka ponujamo število uporabnikov določene aplikacije:

  • Facebook – 2,98 milijard mesečnih aktivnih uporabnikov
  • WhatsApp – 2 milijardi mesečnih aktivnih uporabnikov
  • Messenger – 1,3 milijarde mesečnih aktivnih uporabnikov
  • WeChat – 1,24 milijarde mesečnih aktivnih uporabnikov
  • Instagram – 1,07 milijard mesečnih aktivnih uporabnikov
  • Twitter – 396 milijonov mesečnih aktivnih uporabnikov

Alternative padlim aplikacijam

Strokovnjaki so že opozorili, da dokončen padec aplikacij načeloma ni mogoč. Načeloma je uporabljen zaradi primera svetovne katastrofe in le zaradi tega. Da pa padec ni mogoč je jasno zaradi več tisočih strežnikov po celem svetu, ki imajo shranjene podatke omenjenih platform. Možno pa je, da se pojavi večurna odsotnost, kot smo to zaznali prejšnji teden. In pojavi se vprašanje uporabe alternativ aplikacijam, ki so padle. Katere aplikacije uporabljati namesto Facebooka, Instagrama, Whatsappa in Messengerja?

Twitter

Prvi na lestvici, saj je tudi najbolj poznan in uporabljen med vsemi, ki so na seznamu. Verjetno ste z aplikacijo že nekoliko seznanjeni, saj je v Sloveniji priljubljena predvsem med vidnejšimi posamezniki. En tvit je omejen na največ 280 znakov, kar omogoča lažje branje in hitro prebiranje velikega števila. Twitter je nekakšna mešanica med komunikacijskim strežnikom in amaterskim portalom novičarstva. Gre za alternativo Facebooku.

Telegram

V zadnjem času je Telegram doživel velik vzpon števila uporabnikov. Je alternativa WhatsAppu, saj lahko vse pogovore enostavno premaknete v Telegram. In točno temu služi aplikacija Telegram, ki je enostavna za uporabo in bolj varna, močno pa se širi tudi mreža uporabnikov. Aplikacijo Telegram je do avgusta letos naložilo že več kot milijardo uporabnikov.

Signal

Na to platformo so se zagreli marsikateri opaznejši posamezniki našega planeta. Eden izmed njih je tudi Edward Snowden, slavni Žvižgač. Razvili so jo pri Open Source Sytems, ki so zaslužni za end-to-end enkripcijo, uporabljeno tudi s strani WhatsAppa in Facebooka. Uporabniki Signala pa platformo hvalijo zaradi visokih ravni varnosti in prepričljivosti. Je ena izmed najboljših alternativ na tržišču. Veliko poznavalcev jo omenja kot najbolj varno izbiro

Discord

Nekoč je bila platforma Discord namenjena le igričarjem in njihovi komunikaciji, a je hitro prejela nove ravni uporabe. Hitro je bil Discord namenjen izmenjavi sporočil in vsakodnevni komunikaciji. Ker gre za nekoč »gejmersko« platformo je enostavna, urejena, kvalitetna in tako predstavlja odlično alternativo pogovornim aplikacijam.

Line

Najbolj priljubljena je na azijskem kontinentu, kar naj vas ne odvrne. Gre za visoko kvalitetno in varno aplikacijo, ki ponuja vse tisto, kar nudita WhatsApp in Telegram. Morda še najboljša plat aplikacije Line je možnost pošiljanja sporočil tistim, ki ne uporabljajo aplikacije Line. Če vam je to pomembno, potem je Line odlična alternativa aplikacijam. Line se je kmalu razširil kot platformo in zdaj ponuja tudi elektronsko denarnico, pretočno platformo, novičarske portale in digitalno knjižničarstvo. Ustvarjen je bil po uničujočem potresu v Tohoku leta 2011, ko je ta poškodoval japonsko infrastrukturo za komunikacije.

Neberljiva mreža družbenih omrežijNeberljiva mreža družbenih omrežijNeberljiva mreža družbenih omrežij

Neberljiva mreža družbenih omrežij

Ostanimo pri klasikah

Kam je odšel klasičen SMS, ki ga prejmemo? Nikamor. Še vedno je na voljo in predstavlja daleč najbolj varno možnost pošiljanja sporočil. Večina ponudnikov telekomunikacij ima urejene pakete, ki omogočajo neomejeno pošiljanje tekstovnih sporočil in to brezplačno. Zelo podobna različica je tudi iMessage, ki ga nudijo Applovi produkti in je le različica navadnega SMS-a. Še ena dobra plat obeh storitev je, da za svoje delovanje ne potrebujeta interneta.

Izobražujmo se o uporabi aplikacij in interneta

Padec Facebooka in pridruženih platform je poskrbel za še en kolaps ljudstva, ki se ne bi smel zgoditi. Vse več uporabnikov si puli lase zaradi groženj o kraji zasebnih podatkov. Ta nesigurnost se pojavlja predvsem zaradi preteklih dogodkov v zgodovini Facebookovega koncerna. V hekerskih napadih se je znalo zgoditi, da je »ušlo« nekaj podatkov, ki nikakor ne bi smeli postati javni. Padec je poskrbel za še dodatno skrhanje zaupanja javnosti v logotip modrega F-ja in ta bo iskala alternative. Kljub iskanju podobnim aplikacijam, ki bi lahko postale alternativa bolj znanim, pa je veliko bolj važno nekaj drugega.

Gre za izobrazbo o uporabi teh platform in interneta nasploh. Določene generacije so z vzponom takih aplikacij dobesedno odrastle in tega pomanjkanja ne čutijo toliko. Kdor pa je pri uporabi interneta in aplikacij še svež, pa lahko hitro pade v pasti družbenih omrežij. Ne le hekerstvo, velika težava so tudi deljenje osebnih informacij in zaupanje lažnim informacijam ter ljudem. Družbena omrežja niso resnični svet in nikoli ne bodo, a za ljudi s slabim namenom to ne pomeni nič drugega kot priložnost za nove prevare. Pazite na svoje podatke pri uporabi interneta in vseh aplikacij.

Uporaba interneta, aplikacij in družbenih omrežij mora biti varna

Uporaba interneta, aplikacij in družbenih omrežij mora biti varna

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

pomurski sejem