• C Novo mesto
  • 01:51
  • Čet, 28.09.2023

Analogni fotoaparat je ponovno v modi

Že izgubljeni verodostojni analogi fotoaparat je nazaj. Največji svetovni foto sejem Photokina kaže, da so analogni fotoaparati ponovno v modi.

Vstavite film, navijte ter dobro razmislite, saj lahko sprožite samo 36-krat. Film nato odnesite v bližnji foto studio, da vam razvije čudovite slike.

Analogni fotoaparati svetlobo iz objektiva sprejemajo na filmski trak, medtem ko digitalni za to uporabljajo tipala iz svetlobno občutljivih elektronskih elementov, podatke pa zapisujejo na različne pomnilniške medije. Po končanem fotografiranju je treba pri analognih fotoaparatih razviti (negativni) film in šele s tega izdelati slike. Neposredno s filma je mogoče vsak posnetek preslikati v digitalno obliko.

Povpraševanje po analognih fotoaparatih narašča predvsem med mladimi

Ko ujamete pravo svetlobo za fotografijo, se stari dobri analogni fotoaparat res izkaže. Danes se mnogi znova zaljubljajo v analogni fotoaparat. »Predvsem mladi se radi sprehajajo s starim analognim fotoaparatom in filmom, saj tako izstopajo od drugih«, opisuje Michael Ebert, generalni direktor Društva za fotografijo.

Analogni fotoaparat

»Analogna fotografija se ponovno vzpenja,« pravi Constanze Clauß iz Združenja fotografske industrije (PIV). »Mnogi so navdušeni nad omejitvijo na 36 slik, pojemku ter čakanju na pravo priložnost za posamezne fotografije.« Kazalniki rasti na nedavno opravljeni raziskavi kažejo, da povpraševanje po uporabljenih analognih fotoaparatih na internetu in pri fotografskih prodajalcih narašča – in hkrati tudi cene. Trgovci poročajo, da se je nakup opreme za stari »foto laboratorij« povečal. Ponudba za filme je odlična, zaradi povpraševanja pa naj bi se uvedla tudi razširjena.

Zakaj se je ponovno spremenil pogled na analogno fotografijo? »Lepa je, ker je retro. Je bolj privlačna, saj je veliko zahtevnejša od danes običajne digitalne fotografije,« pravi Oliver Rausch, vodja fotografske šole na Dunaju. V primeru izpostavljenosti, ostrine in izbire predmeta se je fotograf prisiljen natančno koncentrirati pred vsakim posameznim posnetkom fotografije. »Navsezadnje popravek ni mogoč, zato vsaka slika pridobi na vrednosti,« Rausch opisuje pozitiven učinek.

Analogni fotoaparat

Je trend tudi otipljiv plus za proizvajalce in trgovce na drobno? Po podatkih PIV-a tržni podatki o analogni fotografiji niso bili zabeleženi že več let, saj je ostalo na tem področju le še nekaj proizvajalcev. Po podatkih združenja se pričakuje, da bo do konca leta 2018 prodanih okoli 2,35 milijona digitalnih fotoaparatov, kar pomeni, da bo ustvarjene le slabo milijardo evrov prodaje. Analogni fotoaparati se najverjetneje najdejo v območju niš. Po mnenju strokovnjaka Eberta na trgu skoraj ni novih modelov. Vendar je veliko komercialne uporabe in prodaje. V mnogih gospodinjstvih so analogne fotoaparate našli pod plastjo prahu in jih ponovno aktivirali.

Za številne posvečene amaterske fotografe, umetnike ali profesionalne fotografe je analogni fotoaparat zelo privlačen

»Z določenimi sistemi in ustrezno izdelavo lahko dosežete posebne optične učinke, s katerimi lahko izstopate v slogu«, pravi Ebert. Vendar: »analogno fotografiranje je tudi bolj zapleteno, naporno in drago v primerjavi z digitalnimi fotoaparati in pametnimi telefoni, ki včasih dosegajo neverjetne rezultate.«

Morda tudi faktor plus za analoge: po hitrem zmagoslavju digitalnih fotoaparatov verjetno ni pričakovati tehničnih kvantnih preskokov. »V prvih letih digitalne revolucije smo se odpeljali skozi nevihtno morje, zdaj pa po številnih inovacijah in na zelo visoki ravni digitalne foto tehnologije ostane le malo prostora za izboljšave,« pravi Ebert. V bližnji prihodnosti se pričakujejo izboljšave in inovativne novosti na področju analognih fotoaparatov in analogne fotografije.

Analogni fotoaparat

Tiskovna predstavnica združenja Claus je prepričana: »Analogna fotografija bo vedno obstajala.« Analogni fotoaparati, ki omogočajo takojšnjo izdelavo fotografije so danes spet zelo priljubljeni. Najprej so bili kritično ogroženi, nato pa se je zgodila velika vrnitev – po vsem svetu. V letu 2016 je bilo prodanih 235.000, do konca letošnjega leta (2018), pa bo najverjetneje prodanih 570.000 kosov. PIV govori o »kriznem kulturnem statusu«. Analogne fotografije, kot edinstvene, so se vedno bolj cenile.

Veliko novejših modelov analognih instant fotoaparatov, ki vključujejo fotokemični proces in laboratorij je na trgu in vedno bolj so iskani, saj: »Instant slike so lepe in smešne. Ampak, fotografije so izdelane samo v določeni velikosti, precej drage in kakovost ni tako prepričljiva. Ne vidim velike priložnosti za trajnostni trend.« pravi Ebert. Kar se tiče analogne fotografije pa poudarja: »To bo ostalo nespremenjeno, analogni fotoaparati ne bodo nikoli poniknili

Pripravil: Marko Vidrih

qlandia krsko
Analogni fotoaparat je ponovno v modi
1 od 3
Analogni fotoaparat
Analogni fotoaparat
Analogni fotoaparat
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.