• 9.33C Novo mesto
  • 05:32
  • Tor, 29.09.2020

Izgubljen ali ukraden Android telefon? Tako ga lahko dobite nazaj!

Vsakomur se lahko zgodi, da ostane brez telefona, vendar na srečo obstajajo storitve, ki jih lahko uporabite za izsleditev izgubljenega ali ukradenega telefona.

Lahko se zgodi v nekaj sekundah: pustite svoj telefon na pultu v baru ali na blagajni v trgovini in odidete denimo, ali pa vam nekdo izmakne vaš telefon iz žepa ali torbe.

Izguba telefona, naj bo to zaradi kraje ali poštene napake, je stresna izkušnja. Ne samo, da vam onemogoča dostop do preostalega sveta, ampak danes skoraj vsak telefon vsebuje nekaj najbolj osebnih podatkov.

V primeru, da Android telefon izgine, ne paničarite! Obstajajo orodja, vgrajena v vsak Android telefon, ki omogočajo preprosto zaklepanje in sledenje izgubljenemu Android telefonu. Toda najprej boste morali narediti nekaj preventivnih korakov, da bi bilo potem iskanje lažje.

Bodite pripravljeni

  • Zaklenite zaslon

Naredite si uslugo in vklopite geslo ali odklepanje telefona preko prstnih odtisov. Naredite si še eno uslugo in ne uporabljajte prepoznavanja obraza na Android telefonu.

Tehnologijo, ki se uporablja za prepoznavanje obraza na večini naprav Android, je mogoče preprosto prelisičiti s sliko vašega obraza. Preverjanje pristnosti na obrazu bi lahko postalo varnejše, če Android Q dejansko doda uradno podporo za varno preverjanje identitete, (ID Android), kot poročajo.

  • Ustvarite geslo in nastavite preverjanje pristnosti prstnih odtisov

Nastavitve v razdelku Varnost. Zavedamo se, da je skeniranje prstnega odtisa ali vnos kode PIN vsakič, ko želite uporabiti telefon, neprijetno, vendar je zamisel, da ima nekdo dostop do vaših fotografij, bančnih aplikacij, e-pošte in ostalih vaših osebnih podatkov, popolnoma zastrašujoč.

Dodaten korak za odklepanje telefona je vredno truda, če upoštevate potencialni vpliv izpostavljanja vaših osebnih podatkov neznancu.

  • Googlova storitev »Najdi mojo napravo« (Find my Device)

Prepričajte se, da je Googlova storitev »Najdi mojo napravo« vključena. Vsakič, ko se prijavite v Android telefon z Googlovim računom, je možnost »Najdi mojo napravo« že vklopljena. Ta aplikacija je tisto, kar boste uporabili, za sledenje, zaklepanje in brisanje na daljavo, če bo vaš telefon izginil.

google-find-my-device

Android

Če želite preveriti, ali je možnost »Najdi mojo napravo« omogočena, odprite aplikacijo »Nastavitve« in odprite možnost Varnost in lokacija> Poišči napravo. Če pa naprava nima možnosti za varnost in lokacijo, pojdite v Google Varnost> Poišči napravo.

»Najdi mojo napravo« mora biti vklopljena. Če ni, premaknite stikalo na položaj Vklop in zapustite aplikacijo Nastavitve.

Samsungov »Find My Mobile«

Če ste se prijavili v račun Samsung na telefonu Galaxy, morate biti pripravljeni. Vendar pa je vseeno pametno dvakrat preveriti.

Android

Če imate telefon Samsung, potem lahko poleg Googlove storitve »Najdi mojo napravo« nastavite oziroma bi morali nastaviti Samsungovo storitev »Find My Mobile«. Ne samo, da vam nudi rezervno storitev za iskanje izgubljenega telefona, temveč vam ponuja tudi orodja, ki jih ni mogoče najti pri Googlovih storitvah.

S storitvijo Samsung lahko naredite stvari, kot je prisilno oddaljeno varnostno kopiranje ali preverite, ali je nekdo zamenjal vašo SIM kartico. Za uporabo orodja »Find My Mobile« morate imeti odprt Samsung račun.

V telefonu Samsung odprite aplikacijo Nastavitve in pojdite na Biometrija in varnost> Poišči moj mobilni telefon. Če ste se med prvotno nastavitvijo naprave prijavili v račun Samsung, mora biti funkcija »Najdi moj mobilni telefon« že omogočena. Če ne, si vzemite nekaj sekund, da se prijavite v svoj račun Samsung in omogočite možnost »Find My Mobile«.

Oddaljeno zaklepanje, sledenje izgubljenemu telefonu

Z uporabo storitve Android si morate zapomniti eno stvar: android.com/find. Ta spletna stran je tisto, kamor boste šli v nesrečnem primeru, ko boste izgubili telefon. Prepričajte se, da se prijavite v isti Google Račun, ki je povezan z vašim Android telefonom.

Niste blizu računalnika? Uporabite lahko drugo Android napravo in aplikacijo »Najdi mojo napravo«, ki jo boste morali prenesti ločeno iz trgovine Play. Takoj po prijavi v spletno mesto ali aplikacijo bo Google poskušal najti vaš telefon.

Na vaš telefon bo poslano opozorilo, ki bo tatu povedalo, da se ga spremlja. Z menijem na levi strani spletnega mesta »Find My Device« lahko predvajate zvok (koristno, če ste ga izgubili v vašem domu!). Zaklenite napravo ali pa v celoti izbrišite podatke na Android telefonu.

Če izberete varno zaklepanje naprave, se Android telefon zaklene, prikaže sporočilo, ki ga izberete na zaklenjenem zaslonu, in se odjavite iz vašega Google računa. Ne skrbite, telefon lahko še vedno iščete, ko je zaklenjen. Če uporabljate Google Pay za mobilna plačila, bo zaklepanje telefona preprečilo, da bi kdo uporabil telefon za nakup.

Če uporabljate funkcijo za brisanje naprave, ne boste mogli več slediti telefonu, ko ga izbrišete. Uporabite to možnost kot zadnji izhod.

Če bo tat izklopil vaš Android telefon, mu ne boste mogli slediti, dokler se ne vklopi in ima povezavo mobilnega ali brezžičnega omrežja. Google vam bo po e-pošti poslal sporočilo, takoj ko bo izsledil vaš Android telefon.

Uporabniki Samsunga

Samsungov »Find My Mobile« ima veliko možnosti za sledenje in nadzor izgubljenega telefona.

Lastniki Samsung Galaxy-ja imajo možnost koristiti Googlovo ali Samsungovo storitev za iskanje izgubljene naprave, vendar priporočamo uporabo Samsungove ponudbe. Kot boste videli spodaj, so dodane zmogljivosti neprecenljive.

Če želite slediti izgubljeni napravi s storitvijo Samsung, morate obiskati findmymobile.samsung.com. Aplikacije za spremljanje ni, zato boste morali uporabiti mobilni brskalnik v drugem telefonu ali računalniku.

Prijavite se s svojim Samsung računom in nato na levi strani zaslona izberite izgubljeno napravo. Zemljevid bo prikazal, kje se vaš telefon trenutno nahaja, na desni strani zaslona pa se prikaže meni z možnostmi.

Začnite tako, da zaklenete telefon, ki bo na zaklenjenem zaslonu prikazal prilagojeno sporočilo, začasno ustavite Samsung plačilne storitve in preprečite, da bi se telefon izklopil.

Nato ustvarite varnostno kopijo telefona. Če ga izgubite za vedno, boste želeli imeti trenutno varnostno kopijo telefona. Če se telefon premika, uporabite funkcijo za sledenje lokaciji.

Če omogočite to funkcijo, boste sledili telefonu vsakih 15 minut. Na koncu vklopite funkcijo »Podaljšaj življenjsko dobo baterije«, to bo onemogočilo skoraj vse, kar je v telefonu, razen sledenja lokaciji.

Ne soočajte se s tatovi

Če vam je telefon ukraden in lahko sledite njegovi lokaciji, ga ne poskušajte sami dobiti nazaj. To bi lahko povzročilo, da vas ali nekoga drugega tat poškodujete in kljub pomembnosti telefona, to preprosto ni vredno.

Android

Namesto tega se obrnite na lokalne organe pregona in jim sporočite, da potrebujete pomoč pri izterjavi izgubljenega ali ukradenega telefona, katerega ste lahko izsledili na določenem naslovu.

Vložite zahtevek za zavarovanje

Če postane jasno, da nikoli ne boste dobili telefona nazaj, se obrnite na svojega operaterja in prijavite telefon kot izgubljen ali ukraden. S tem boste svoj (bivši) Android telefon prijavili na »črno listo« podatkovne zbirke operaterja, s čimer boste drugi osebi preprečili njegovo uporabo.

Torej če ste plačali zavarovanje za vaš Android telefon, boste morali vložiti zahtevek in plačati še odbitno franšizo, da bi dobili vaš nadomestni (nov) telefon. Ko pridobite listine zavarovanja, ki ste ga sklenili ob nakupu Android telefona pri operaterju, vas bo slednji potem napotil k zavarovalnici, ki bo nadomestila vaš izgubljeni telefon.

Vso srečo! Upamo, da vam nikoli ne bo treba iti skozi emocionalni tobogan, ko boste izgubili telefon, ga sledili in poskušali dobiti nazaj.

Avtor: Marko Vidrih

Izgubljen ali ukraden Android telefon? Tako ga lahko dobite nazaj!
1 od 2
Android
Android
Android
Android
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.