• 26.38C Novo mesto
 • 10:32
 • Sre, 19.06.2019
 • Prijava

Zakaj aplikacije zanima vaša lokacija in katere jo res potrebujejo?

Ko je govora o podatkih, ki jih aplikacije zahtevajo od nas, so podatki o lokaciji večinoma na vrhu seznama. Danes toliko aplikacij prosi za vašo lokacijo, da dejansko ne razmišljamo več, zakaj aplikacijo v osnovi to sploh zanima?

Časnik The New York Times je nedavno objavil zaskrbljujoče poročilo, v katerem je natančno navedeno, koliko podatkov o vaši lokaciji beležijo aplikacije (veliko več, kot si morda mislite) in kako jih uporabljajo, da bi podjetja v ozadju zaslužila denar, denimo od ciljnih oglasov. Ta koncept je že znan in ne predstavlja nič novega, toda poročilo razkriva še veliko več podrobnosti.

Preden v svojem pametnem telefonu nastavite podatke o lokaciji za vsako posamezno aplikacijo, morate vedeti, katere aplikacije potrebujejo lokacijske storitve. Še pomembneje, morate vedeti, zakaj nekatere aplikacije v osnovi ne potrebujejo podatkov o vaši lokaciji.

Zakaj aplikacije zahtevajo vašo lokacijo?

Glede na vrsto aplikacije obstajajo razni razlogi, zakaj zahteva vašo lokacijo. Nekatere aplikacije potrebujejo vašo lokacijo za pravilno delovanje, nekatere izboljšajo uporabnost aplikacije na primeren način, spet druge pa dejansko ne potrebujejo tovrstnih podatkov, vendar pa jo od vas vseeno zahtevajo.

aplikacije

Namesto da bi šli skozi vse obstoječe aplikacije in vam razlagali, zakaj aplikacije želijo vašo lokacijo, smo vam pripravili splošno razčlenitev različnih kategorij aplikacij:

 • Vreme: z podatki o vaši lokaciji, vam lahko vremenske aplikacije nudijo natančno napoved za vaše območje.
 • Zemljevidi in potovanje: aplikacije za navigacijo zahtevajo podatke o vaši lokaciji, da vas lahko usmerijo do željenega cilja. Aplikacije za skupno vožnjo (kot sta Uber in Lyft) uporabljajo vašo lokacijo, zato, da vozniki vedo, kje naj vas poberejo.
 • Zdravje in fitnes: vadbene aplikacije uporabljajo vašo lokacijo za sledenje potezam, izračun porabljenih kalorij, vključno z razdaljo in časom.
 • Družabno: aplikacije za družabne medije zahtevajo vašo lokacijo, če se želite, »pofočkati« na kraju, ki ste ga obiskali.
 • Smarthome ali pametni dom: vaša lokacija se uporablja za geofiziranje (geolokacijska tehnologija, ki omogoča spremljanje gibanja predmetov ali ljudi v vnaprej določenem obsegu), tako da se naprave v vaši hiši samodejno vklopijo in izklopijo, ko zapustite dom ali pridete domov.
 • Nakupovanje: veliko »trgovskih« aplikacij bo zahtevalo vašo lokacijo za preproste stvari, na primer, da vam pomagajo najti najbližjo trgovino.
 • Fotoaparat: zanimivo je, da lahko aplikacije za kamere uporabijo tudi podatke o vaši lokaciji, večinoma za vstavljanje lokacije v EXIF ​​podatke na fotografije.
 • Igre: zelo malo iger bo zahtevalo vašo lokacijo, vendar pa se nekatere (kot na primer, Pokemon Go) močno zanašajo na to, saj brez nje ne morejo delovati.
 • Sporedi in napovedniki: večina tovrstnih aplikacij potrebuje vašo lokacijo za potrditev regionalnih podatkov.

Katere aplikacije potrebujejo vašo lokacijo in katere ne?

Zdaj, ko smo razdelali, zakaj aplikacije zahtevajo vašo lokacijo, je čas, da se vprašamo, katere aplikacije potrebujejo podatke o naši lokaciji in katere ne?

Tehnično gledano, podatke o vaši lokaciji potrebuje zelo malo aplikacij. Večino časa je to le dodatno udobje, ki obide en korak, ki bi ga morali drugače narediti sami.

Na primer: ročno lahko vnesete svojo poštno številko za veliko različnih aplikacij, ki bi običajno uporabljale GPS vašega telefona (na primer vremenske aplikacije in aplikacije za nakupovanje). Seveda je to malo bolj neprijetno, saj je večinoma lažje in hitreje, da aplikacija sama poišče našo lokacijo.

aplikacije

Nekatere aplikacije so brez omogočanja lokacijskih storitev, popolnoma neuporabne, lahko rečemo, da so navigacijske aplikacije na vrhu tega seznama. Če Google Zemljevidi ne bi poznali vaše natančne lokacije, vas ne bi mogli pripeljati do cilja.

Drugi primer je navigacijska aplikacija za vožnjo in kolesarjenje ali celo hojo. Če tovrstne aplikacije ne bi imele podatka o vaši lokaciji, ne bi mogle slediti zunanjim potekom. Na tej točki bi bila aplikacija popolnoma neuporabna.

V tistih aplikacijah, v katerih v celoti ne morete onemogočiti lokacijskih storitev, lahko nastavitve prilagodite, tako da aplikacija zbira samo podatke o lokaciji, ko jo imate odprto in jo mislite uporabiti. To bo vsaj nekoliko omejilo, koliko podatkov o vaši lokaciji se zbira v teh aplikacijah.

aplikacije

Tudi če izklopite nastavitve sledenja lokacije, vas aplikacije lahko najdejo (vidijo)

Na žalost, samo zato, ker ste v številnih svojih aplikacijah izključili sledenje lokacije, to še ne pomeni, da ni druge možnosti za pridobitev vaše lokacije.

Za začetek, samo povezava z internetom lahko razkrije približno razkrije, kje se nahajate. Storitve lahko uporabljajo vaš IP naslov in vašo lokacijo določijo glede na poštno številko. To sicer ni tako natančno kot GPS na vašem mobilniku seveda, toda nekaj vseeno je.

In kot že omenjeno, tudi če v aplikaciji za vreme ni omogočena lokacijska storitev, morate še vedno vnesti mesto ali poštno številko, da dobite napoved. Torej, medtem ko aplikacije morda ne poznajo vašega natančnega kraja, imajo vsaj še vedno dobro predstavo, v katerem mestu živite in katera področja redno obiskujete.

Torej, za aplikacije in storitve ki jih nudijo, še vedno niste nevidni, tudi če izklopite nastavitve sledenja lokacije.

Avtor: Marko Vidrih

Zakaj aplikacije zanima vaša lokacija in katere jo res potrebujejo?
1 od 1
aplikacije
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.