• C Novo mesto
 • 20:17
 • Pon, 26.09.2022

Apple Watch lahko pomaga v nujnih primerih

Danes t.i. neumni telefoni iz 90-ih in zgodnjih let 2000, so bili široko trženi kot naprave, ki bi vam lahko v sili rešile življenje. Če imate Apple Watch pripeto na zapestje, je danes pomoč v nujnih primerih bistveno lažja.

Spodaj je opisano, kako uporabljati morda najpomembnejšo funkcijo Apple Watch.

Na Apple Watch opravite klic v sili

Klic v sili Apple Watch je klicanje 112. Apple Watch vas bo povezala s službami za nujne primere, kjer boste govorili z operaterjem in povedali, ali potrebujete policijo, gasilce, reševalno vozilo ali drugo službo za nujne primere v vaši regiji. Če imate Apple Watch s celično povezljivostjo, lahko to funkcijo uporabite kjer koli. Če imate Apple Watch brez vgrajene mobilne povezave, jo boste morali uporabiti v dosegu svojega iPhone-a.

Če želite izvesti klic v sili neposredno s svoje Apple Watch:

 • Pritisnite in držite stranski gumb (ne digitalne krone), dokler se ne prikaže drsnik zasilnega SOS-a.
 • Držite stransko tipko, dokler se ne oglasi opozorilo, in zagledate se odštevanje v sili. Druga možnost je, da drsnik »SOS v sili« potisnete v desno.
 • Če želite končati klic, trdno pritisnite na zaslonu (prisilni dotik) in tapnite »Končaj klic«.

Uporabite stransko tipko na Apple Watch za zasilni SOS

Če ste nastavili medicinski ID in imenovali stike za nujne primere, bo Apple Watch vsem, ki so na seznamu, poslal sporočilo z opozorilom in trenutno lokacijo. To možnost lahko prekličete na zaslonu, preden sporočilo pošljete. Vaša Apple Watch bo začasno vklopila lokacijske storitve, da bi popravila GPS, tudi če ste funkcijo onemogočili.

Apple Watch

Apple Watch

Apple Watch Emergency SOS drsnik

Med klicem bo vaša Apple Watch poskušal deliti vašo lokacijo neposredno z službami za nujne primere. Te funkcije ne podpirajo vse regije, zato boste morda še vedno morali povedati operaterju, kje ste. Če imate Apple Watch z GPS-om in mobilnim telefonom, boste lahko Apple Watch uporabljali za klic v sili, tudi če potujete v tujino ali stran od svojega iPhone-a.

Ustvarite medicinski ID s stiki za nujne primere

Medical ID je hiter način, da zdravnikom in drugim osebam, ki se odzovejo na pomoč, posredujejo pomembne informacije o sebi. To lahko vključuje kronične zdravstvene težave, hude alergije, krvno skupino in kakršne koli stike v sili ali sorodnike, ki jih je treba v nujnih primerih kontaktirati.

Če si želite ogledati medicinski ID na Apple Watch, lahko vi ali prvi odzivnik držite stranski gumb, dokler se ne prikaže drsnik Medical ID, nato pa drsnik premaknite v desno, da si ogledate svoj medicinski ID.

Tudi na svojem iPhone-u lahko nastavite medicinski ID in Apple Watch bo prikazal iste podrobnosti:

 • Pojdite v Nastavitve> Zdravje> Medicinski ID in tapnite na Uredi.
 • Izpolnite vse ustrezne oddelke, vključno z zdravstvenimi stanji, alergijami in reakcijami, trenutnimi zdravili in krvno skupino.
 • Pomaknite se do možnosti »Stiki v sili« in tapnite »Dodaj stik v sili«, nato pa ga izberite na seznamu.
 • Opišite njihov odnos z vami, kot sta »oče« ali »partner«.
 • Tapnite »Dokončano«, da shranite svoj zdravstveni ID.

Omogoči »Prikaži medicinski ID, ko je zaklenjen«

Toplo priporočamo, da pustite omogočeno možnost »Prikaži, ko je zaklenjeno«, tako da lahko vsakdo, ki vas odkrije v stanju, ko ne morete odkleniti svojih naprav, še vedno zbira ključne medicinske podatke. To bo vplivalo na vaš iPhone bolj kot na vašo uro, saj naj bo ura ves dan odklenjena, dokler ga ne vzamete.

V medicinski ID dodajte stike za nujne primere

Ne pozabite, da vsi medicinski delavci ne bodo iskali vaše zdravstvene kartice. Nekateri reševalci so usposobljeni za iskanje informacij na pametnih telefonih in nosljivih izdelkih, zato je vedno smiselno posodabljati podatke o medicinski identifikaciji.

Kako najti medicinsko identifikacijo nekoga drugega?

Če se znajdete v situaciji, ko morate preveriti medicinsko identifikacijo nekoga drugega, lahko to storite bodisi v napravi iPhone ali Apple Watch.

Apple Watch

Apple Watch

Če želite preveriti zdravniško številko na Apple Watch:

 • Pridržite stranski gumb (ne digitalne krone), dokler se ne prikaže drsnik Medical ID.
 • Povlecite drsnik Medical ID v desno, da si ga ogledate.

Če želite preveriti zdravstveni ID na iPhone:

 • Zbudite telefon in povlecite navzgor, da poskusite odkleniti (ali pritisnite gumb Domov, če ga telefon ima).
 • Na zaslonu za vnos gesla tapnite v sili v spodnjem levem kotu.
 • Na zaslonu za klic v sili v spodnjem levem kotu tapnite Medical ID.

Nastavite in uporabite Apple Watch Fall Detection

Zaznavanje padca je funkcija Apple Watch, ki lahko zazna vpliv padca in spremlja, ali se posameznik premakne naprej. Če ura ne zazna nobenega premika, bo samodejno poklicala službe za nujne primere in delila vašo lokacijo. Tudi vso nujni stiki, ki ste jih imenovali v medicinski dokumentaciji, bodo obveščeni.

Funkcija je namenjena predvsem starejšim uporabnikom in je privzeto izključena, razen če ste starejši od 65 let.

Kako omogočite zaznavanje padca na Apple Watch:

Če želite dodati dodatno zaščito, lahko ročno omogočite zaznavanje padca, vendar obstajajo nekatere morebitne pomanjkljivosti. Apple pojasnjuje, da je funkcija zasnovana tako, da so v mislih starejši, ne pa aktivni mladi.

Obstaja tveganje, da bo Apple Watch poklicala službe za nujne primere in obvestila vaše stike v sili tudi ko tega ne potrebujete.

Če še vedno želite funkcijo vklopiti ročno:

 • V telefonu zaženite aplikacijo Watch in nato na kartici Moja ura izberite SOS v sili.
 • Pomaknite se navzdol do Zaznavanje padca in vklopite funkcijo.
 • Prepričajte se, da razumete izjavo o omejitvi odgovornosti in da to funkcijo vseeno želite uporabiti.
Apple Watch

Apple Watch

Drugi načini, kako vas Apple Watch lahko zaščiti

Tudi vaša Apple Watch lahko spremlja zdravje srca in vas obvešča o nenavadnih simptomih. Sem spadajo obvestila o visokem srčnem utripu, ko se vam zdi, da ste bili neaktivni, obvestila o nizkem srčnem utripu in nepravilna obvestila o ritmu.

Obvestila o visokem in nizkem srčnem utripu so na voljo na vseh ozemljih. Zaženite aplikacijo Watch na svojem iPhone-u in tapnite Heart, da nastavite mejne vrednosti ali pustite privzeto vrednost 120 bpm oziroma 40 bpm.

Obvestila o visokem in nizkem srčnem utripu na Apple Watch

Obvestila o nepravilnem ritmu so na voljo samo v izbranih regijah. Nekatere države (na primer Avstralija) zahtevajo, da je Apple Watch odobrena kot medicinski pripomoček, da bi funkcija lahko delovala, in Apple se ne zdi preveč zainteresiran, da bi postopek odobritve prestavil. Na Applovem spletnem mestu si lahko ogledate, katere regije lahko uporabljajo funkcije EKG-ja serije Apple 4 in 5.

Pomembno je razumeti, da če prejmete opozorilo v zvezi z nepravilnim ritmom, ni nujno, da imate atrijsko fibrilacijo. Najbolj temeljiti testi EKG uporabljajo 12 vodilnih točk, medtem ko Apple Watch uporablja samo eno.

Obvestila o nepravilnem ritmu lahko v aplikaciji Watch na svojem iPhone-u izklopite, samo tapnite Heart, nato s seznama onemogočite Nepravilen ritem.

Apple Watch je priročna naprava, ki vam lahko pomaga pri vadbi, ohranjanju stika na poti in celo v nujnih primerih. Vzemite si trenutek, da razmislite, koliko prijateljev ali družinskih članov ima tudi Apple Watch in ali razumejo, kako delujejo funkcije, kot je Emergency SOS.

Avtor: M.V.

Vir slik: Pixabay

dolenjske lekarne