• 13.03C Novo mesto
  • 03:26
  • Ned, 07.06.2020

Je Audemars Piguet boljša ura kot Rolex?

Audemars Piguet je švicarski proizvajalec luksuznih mehanskih ur. Podjetje Audemars Piguet sta ustanovila Jules Louis Audemars in Edward Auguste Piguet leta 1875 in je bilo od ustanovitve naprej v družinski lasti. Audemars Piguet je cenjen proizvajalec ur in podjetje je najbolj znano po tem, da je leta 1972 predstavilo ročno uro Royal Oak, kar je tudi pripomoglo k prepoznavnosti blagovne znamke v sami urarski industriji. Podjetje je leta 1834 razvilo prvo okostno uro in izdelalo nekaj najbolj tankih ur na svetu, med drugim tudi avtomatsko ročno uro Tourbillon. Tako Audemars kot tudi Piguet sta bila najprej urarja. Audemars je ustvaril zapletene premike ure za druge proizvajalce kot je podjetje Tiffany. Piguet pa se je specializiral za regulacijo gibanja ure. V partnerstvu sta si razdelila odgovornosti med upravljanjem podjetja Audemars Piguet in sicer tako, da je bil Audemars zadolžen za proizvodne in tehnične vidike, medtem, ko se je Piguet osredotočal na prodajo in upravljanje podjetja.

The Royal Oak velja za najbolj priljubljeno uro v podjetju Audemars Piguet

V 70. letih prejšnjega stoletja se je Audemars Piguet povzpel na pomembno mesto v urarstvu, zlasti po uvedbi kolekcije Royal Oak. Podjetje na leto proizvede v povprečju okrog 400.000 ur. Eden izmed slavnih sloganov podjetja Audemars Piguet je: »To Break The Rules, You Must First Master Them,« kar v slovenskem prevodu pomeni, da če želiš kršiti, pravila, jih rabiš najprej izmojstriti. Slogan je bil predstavljen javnosti leta 2012. The Royal Oak velja za najbolj priljubljeno uro, ki jo v tem trenutku izdelujejo v podjetju Audemars Piguet. Prvič je bila predstavljena v letu 1972. Royal Oak velja za prvo luksuzno športno uro na svetu. Ob obeležitvi 20. obletnice Royal Oak, pa so v podjetju Audemars Piguet najeli oblikovalca Emmanuela Gueita, ki je zasnovan novo uro, ki so jo poimenovali Offshore. Nova ura se je izkazala za prav tako uspešnico kot prva, sicer originalna. Leta 1995 je bila predstavljena znamka Millenary. Ideja zanjo je bila, da se gledalcu omogoči tridimenzionalno prevzemanja običajnega gibanja ure. Daljinsko usmerjena številčnica ure je opazna s pogledom na tehtnico. Vse ure iz zbirke Millenary delijo edinstveni Damaskeening prek gumba za premikanje.

Audemars Piguet

Audemars Piguet

So ure Rolex boljše kot ure Audemars Piguet?

Mnogi navdušenci nad urami, se v izbiri med njimi se sprašujejo, če so ure Rolex boljše kot ure Audemars Piguet. Rolex je načeloma bolj mednarodno prepoznavna znamka luskuznih ur, medtem, ko to ne velja za Audemars Piguet. Audemars Piguet je v bolj prepoznan kot boljša blagovna znamka v urarski skupnosti. Toda »povprečen laik« težko prepozna, da je ura Audemars Piguet v mnogih karakteristikah boljša. Audemars Piguet velja za eno izmed »velikih treh«, kot mnogi poimenujejo »sveto trojico urarstva«. Rolex se še ni prebil med velike tri, vendar pa je priznana znamka luksuznih ur na svetu in ima odlične ure ne glede na ta poimenovanja in naslove. Ure obeh prozvajalcev pa imajo seveda svoje unikatne prednosti. Rolex ure so znane po svoji natančnosti. Ura je bila narejena in preizkušena do natančnosti -2/+2 sekundi na dan po Superlative Chronometru. Audemars Piguet ni toliko znan po svoji natančnosti, vsaj takšni ne, kot so nanjo ponosni pri Rolexu. Prav tako nimajo minimalne standardne natančnosti, temveč je natančnost ure Audemars Piguet odvisna od modela ure, gibanja in koliko je minilo od stopnje aktivnosti, ki jo nosi oseba ter tudi kako je ura postavljena, ko ni nošena. Sta si pa obe dve znamki vzeli veliko časa za izpopolnjevanje svojih izdelkov in raziskave trga urarske umetnosti. Po več kot 100 letih še vedno poslujejo pri obeh dveh. Medtem, ko se Rolex ponaša z natančnostjo in vzdržljivostjo svojih urarskih mojstrovin, so pri Audemars Piguet bolj osredotočeni na umetniški del glede njihovega posla. Pozorno spremljajo vsako majhen detajl v gibanju in ga dokončajo do popolnosti, česar pri Rolexu ne počnejo. Medtem, ko je Rolex zelo kvaliteten, mu manjkajo še dodatne podrobnosti, ki se tičejo vrhunske dodelave, ki jo lahko najdemo v urah, ki jih delajo pri Audemars Piguet. To so tudi razni motivi ter graviranje, ki se ga poslužujejo in ga pri Rolexu ni najti, saj ima večina Rolexov trdne hrbtne plati. Njihove ure so izdelane zelo trdno in vsaj v teoriji bi lahko »trajale večno«, sploh v primeru, da so pravilno vzdrževane. Rolexove ure se prodajajo za več kot na njihovi maloprodajni ceni, kar kaže tudi na večje povpraševanje. Ure Audemars Piguet so drugačne znamke kot povprečne luksuzne ure, kar se kaže tudi v tem, da jih nosijo ljudje, ki dajo veliko na prestiž in ekskluzivo. Navsezadnje pa so tovrstne ure tudi bolj kot vrsta družinske dediščine za bolj ekskluzivne stranke. Seveda pa se vsak posameznik navsezadnje na podlagi različnih primerjanj med seboj in drugimi rečmi sam odloči za kakšno blagovno znamko ure se bo odločil. Če bo to navsezadnje sploh kakšna znana blagovna znamka. Ljubitelji prestižnih blagovnih znamk, pa bodo verjetno vsaj izbirali tudi med urami Rolexom in Audemars Piguet.

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay

Je Audemars Piguet boljša ura kot Rolex?
1 od 1
Audemars Piguet
Audemars Piguet
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.