• C Novo mesto
  • 00:04
  • Ned, 14.04.2024

Bard, Googlov klepetalni robot z AI, na voljo tudi v Sloveniji

Bard je klepetalni robot (chatbot) z umetno inteligenco, ki je bil razvit s strani podjetja Google za simulacijo človeških pogovorov z uporabo obdelave naravnega jezika in strojnega učenja. Postavite mu lahko poljubno vprašanje, dokler s tem ne kršite pravil glede vsebine, in Bard vam bo zagotovil odgovor. Obstaja možnost, da se Bard vgradi tudi v različne spletne strani, platforme ali aplikacije za boljšo uporabniško izkušnjo. Čeprav uradno še ni nadomestil Pomočnika Google (Google Assistant), trenutno Bard velja za bistveno močnejšega asistenta z umetno inteligenco. Kot večina klepetalnih robotov z umetno inteligenco lahko tudi Bard kodira, rešuje matematične probleme in pomaga pri ustvarjanju kreativnih vsebin.

Če želite uporabljati Google Bard, preprosto obiščite bard.google.com.

Kako deluje Google Bard?

Prvotna različica Barda je najprej uporabljala veliki jezikovni model LaMDA, ki je zahteval manj računalniške moči in se je lahko prilagodil več uporabnikom, sedaj pa Bard temelji na izboljšanem jezikovnem modelu Pathways Language Model 2 (PaLM 2), ki je bil lansiran konec leta 2022 in omogoča klepetalnemu robotu tudi vključevanje fotografij v odgovore na vprašanja uporabnikov. Predstavitev modela LaMDA je bila prvotno napovedana na dogodku Google I/O leta 2021, vendar je takrat ostal le kot prototip in ni bil predstavljen javnosti. Ko je bil konec leta 2022 lansiran ChatGPT, ki je pritegnil pozornost po vsem svetu in postal prava viralna spletna senzacija, so postali pri Googlu zaskrbljeni zaradi potencialne grožnje, ki jo ChatGPT predstavlja Googlovemu iskalniku. Tako je bil Bard razvit kot neposreden odgovor na vzpon ChatGPT-ja podjetja OpenAI.

Google Bard je bil prvič napovedan februarja 2023, zares pa je izšel marca 2023, vendar je bil dostop na voljo le za omejeno količino uporabnikov v ZDA in Združenem kraljestvu, ki so bili na čakalni vrsti. Na dogodku Google I/O 2023 je podjetje oznanilo, da je Bard končno dostopen vsem, kar vključuje 180 držav po svetu, sedaj tudi vključno s Slovenijo. Napovedali so, da bo podpiral japonski ter korejski jezik, kmalu pa še 40 drugih dodatnih jezikov. Bard še vedno velja za eksperimentalnega klepetalnega robota, vendar je zdaj široko dostopen.

Kako uporabljati Google Bard?

Če želite uporabljati Google Bard, preprosto obiščite bard.google.com. Kot pri vseh Googlovih storitvah se morate prijaviti s svojim Google računom in sprejeti pogoje za uporabo. Vsi uporabniki Barda morajo biti polnoletni. Podobno kot pri ChatGPT-ju je tudi pri Bardu na voljo prazno polje, kamor vpišete svoje vprašanje in Bard vam bo podal odgovor. Ko odprete spletno stran, vam bo Google ponudil tudi nekaj idej in predlogov, kako začeti pogovor z Bardom, če niste prepričani.

Poleg osnov ima Google Bard nekaj pomembnih funkcij, ki ga razlikujejo od drugih klepetalnih robotov. Vsakič, ko prejmete odgovor, vam ponudi dva dodatna alternativna odgovora na isto vprašanje. Če na primer vprašate za recept za določeno jed, boste tako dobili tri različice, ki pa so si med seboj vseeno precej podobne.

Vsi vaši pogovori z Bardom se zbirajo v enem oknu, ki se izbriše, če ga zaprete. Če želite Bardov odgovor shraniti, Google omogoča, da ga izvozite neposredno v Gmail ali Google Docs. Če uporabljate Bard za kodiranje, lahko podatke izvozite tudi v Replit. Samo kliknite ikono za skupno rabo pod odgovorom Barda in izberite mesto, kamor želite izvoziti vsebino.

Za kaj se uporablja Google AI?

Bard ponuja ogromno različnih možnosti za uporabo. Je odlično orodje za pomoč pri ustvarjanju kreativnih del, načrtovanju, pisanju, kodiranju, iskanju idej. Ljudje po vsem svetu ga uporabljajo za pisanje esejev, člankov in e-mailov, načrtovanje potovanj, pomoč v službi in pa tudi za ustvarjanje umetniških besedil. Pri tem je pomembno, da se zavedate, da ni priporočljivo uporabiti originalnega besedila, ki vam ga ponudi Bard, kot končni izdelek. Klepetalni robot je namenjen le za pomoč pri ustvarjanju, ne pa da ustvarja namesto vas. 

Kakšne so omejitve in zadržki glede Googlove umetne inteligence?

Za razliko od osnovnega ChatGPT-ja ima Google Bard dostop do celotnega interneta. To pomeni, da lahko navede aktualne dogodke in svoje odgovore umesti v aktualen kontekst. To pa vseeno ne zagotavlja, da so njegove informacije 100 % točne. Kot priznava Google, lahko Bard podaja tudi napačne informacije, kar se je pokazalo že med prvo predstavitvijo.

Ko je bil prvič napovedan 6. februarja 2023, je Bard naredil ogromno napako pri odgovoru na vprašanje o odkritjih vesoljskega teleskopa James Webb. Eden izmed odgovorov, ki jih je ponudil Bard, je bil napačen, saj je trdil, da je teleskop James Webb prvi posnel sliko planeta izven našega osončja, kar se je dejansko zgodilo že mnogo let prej s pomočjo VLT-ja (Very Large Telescope). To, da je Bard podal napačno informacijo s tako samozavestjo, je sprožilo hude kritike, cene Googlovih delnic pa so padle za okoli 9 odstotkov.

Druga Bardova omejitev, ki zmoti marsikaterega uporabnika, pa je nezmožnost shranjevanja zgodovine pogovorov. Lahko jih sicer izvozite, ne shranjujejo pa se sami od sebe.

Za razliko od osnovnega ChatGPT-ja lahko Bard dostopa do vseh informacij na spletu.

Je Bard brezplačen?

Uporaba Barda je trenutno brezplačna, prav tako ni namigov, da bi Google nameraval v prihodnosti zaračunovati to storitev. Do sedaj Google nima zgodovine zaračunavanja za uporabo svojih storitev, tako da zaenkrat kaže, da bo Bard brezplačen tudi, če bo vgrajen v Googlov iskalnik.

Primerjava Google Bard proti ChatGPT

Tako Bard kot ChatGPT sta klepetalna robota z umetno inteligenco, zasnovana za interakcijo z uporabniki s pomočjo modelov naravnega jezika in strojnega učenja. Oba uporabljata velik jezikovni model (LLM), model strojnega učenja za ustvarjanje besedil v pogovornem slogu.

Osnovna različica ChatGPT-ja temelji na podatkih, ki so bili večinoma zbrani do leta 2021, zato do novejših informacij ne more dostopati, medtem ko ima Google Bard potencial za uporabo najnovejših informacij za svoje odgovore, ki jih lahko svobodno išče po spletu. Ker je neposredno povezan z internetom, lahko celo kliknete gumb “Google it” za povezana iskanja. To je ena od glavnih prednosti Barda v primerjavi z ChatGPT-jem. Kljub temu pa to ne pomeni, da so vse informacije, ki vam jih poda Bard, resnične. Če želite naprednejšo različico ChatGPT-ja, ki dostopa tudi do informacij po letu 2021, je le-ta plačljiva, medtem ko je uporaba Barda brezplačna.

ChatGPT ima velik poudarek na vprašanjih in odgovorih v naravnem jeziku, še posebej je dober pri ustvarjanju kreativnih besedil. OpenAI je tudi seznanjen z možnostjo plagiatorstva pri uporabi ChatGPT-ja in ponuja orodje za zaznavanje plagiatorstva, namenjeno izobraževalnim ustanovam, da lahko nadzirajo delo študentov, ki umetno inteligenco uporabljajo za svoje izdelke. Nudi tudi možnost shranjevanja zgodovine pogovorov, ki so organizirani v stranski vrstici, Bard pa lahko zgodovino pogovorov le izvozi, sicer se izbriše. Google AI je ob svojem izidu prejela kar nekaj hladnih odzivov, poleg tega pa je imela do nedavnega še omejen dostop. Googlovi razvijalci nenehno iščejo izboljšave, priljubljenost uporabe Barda se sedaj širi, kljub temu pa ChatGPT zaenkrat ostaja bolj napredno in priljubljeno orodje z umetno inteligenco.

Zaenkrat Googlova umetna inteligenca ostaja brezplačna.

Alternative

Klepetalni roboti z umetno inteligenco so že dolgo prisotni, le da v manj vsestranskih oblikah. Med neposredno konkurenco Bardu se poleg ChatGPT-ja znajdejo tudi:

  • Microsoft Bing
  • ChatSonic
  • Jasper Chat
  • YouChat
  • NeevaAI

Varna uporaba Googlove umetne inteligence

Google Bard je bil tako kot drugi klepetalni roboti z umetno inteligenco zasnovan predvsem zato, da lahko pomaga in izboljšuje kakovost življenja. Žal pa skoraj vsaka tehnološka novost s seboj prinese tudi nekaj tveganj in groženj. Pomembno je, da pred uporabo natančno preberete pogoje, umetno inteligenco pa uporabljate odgovorno v skladu z vsemi pravili in se izogibate kakršnemukoli deljenju osebnih informacij.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash, YouTube