• 17.76C Novo mesto
  • 01:52
  • Pon, 17.06.2019
  • Prijava

Bluetooth 5.1: Kaj je novega in zakaj je pomembno?

Bluetooth 5.1 prinaša nove funkcije za iskanje smeri, ki bodo napravam Bluetooth omogočile natančno določanje fizične lokacije na centimeter, kar bo pripomoglo k pozicioniranju predvsem v zaprtih prostorih. Ta najnovejša različica vključuje tudi funkcije, ki omogočajo zanesljivejše Bluetooth povezave.

Naprave Bluetooth lahko zdaj določijo vašo lokacijo

Trenutni Bluetooth sistemi lahko ugotovijo, kako daleč je naprava, kot je denimo vaša pametna ura, ki je uporabila moč signala. Bluetooth zazna, da je naprava oddaljena nekaj metrov, vendar ne ve, v katero smer.

To je okrepljeno z novo funkcijo za iskanje smeri v tehnologiji Bluetooth 5.1, ki jo je pravkar objavila skupina Bluetooth za posebne interese (SIG), industrijska skupina, ki nadzoruje Bluetooth. Sistem za določanje položaja lahko zdaj določi smer, iz katere prihaja Bluetooth signal. Naprave Bluetooth, ki združujejo razdaljo in smer, lahko zdaj ugotovijo natančno lokacijo naprave do centimetra.

Bluetooth 5.1 ponuja dve različni metodi za določanje smeri, imenovani »Angle of Arrival« (AoA) in »Angle of Departure« (AoD). Eno od dveh naprav, ki mora imeti množico več anten in podatke, ki jih prejmejo te antene, lahko uporabimo za določitev smeri, iz katere prihaja Bluetooth signal.

Bluetooth

Če imate pametni telefon, ki podpira Bluetooth 5.1, lahko sistem za določanje položaja dobro predstavi vašo natančno lokacijo. To lahko uporabite za izboljšanje navigacije v zaprtih prostorih, iskanje izgubljenih ključev ali omogočanje strojne opreme »smarthome«, da bi bolje določili svojo lokacijo.

Hitrejša vzpostavitev povezave z manj porabljenimi močmi

Kot ste (poznavalci) verjetno opazili, Bluetooth 5.1 od različice Bluetooth 5.0, ni naredila velik korak z veliko spremembami, kot je bil sprva mišljen. Druge spremembe so dokaj majhne, ​​vendar so še vedno v pomoč.

Bluetooth naprave z nizko porabo energije uporabljajo nekaj, kar se imenuje »Generični profil lastnosti« ali GATT. Kadarkoli se naprava odjemalca poveže, izvede »odkrivanje storitev«, da bi videla, kaj podpira strežniška naprava. Za to je potreben čas in energija. Bluetooth 5.1 izvaja bolj agresivno pred-pomnjenje in odjemalci lahko preskočijo fazo odkrivanja storitev, ko se nič ne spremeni. Te »izboljšave v predpomnilniku GATT« pomenijo, da se povezava dogaja hitreje in se porabi manj energije.

Izboljšave pri »oglaševanju« povezave

Bluetooth 5.1 vsebuje več izboljšav oglaševanja. Beseda »oglaševanje« se tukaj nanaša na to, kako naprava Bluetooth oddaja, da je na voljo za povezavo in oglašuje svojo razpoložljivost za druge bližnje Bluetooth naprave. Zaradi tega bi morale povezave delovati bolje.

Ena od novih funkcij je tudi »indeksiranje randomiziranih oglaševalskih kanalov«. Bluetooth 5.0 je zahteval, da naprave krožijo v strogem redu po kanalih 37, 38 in 39. Naprave lahko zdaj naključno izberejo kanale. S tem se zmanjša možnost, da bosta dve napravi Bluetooth medsebojno vplivali druga na drugo in med sabo medsebojno nekontrolirano komunicirali. To bo pomagalo predvsem na mestih z veliko Bluetooth napravami skupaj.

Bluetooth

Bluetooth 5.0 je napravam omogočil sinhronizacijo skeniranja za povezavo z razporedom »oglaševanja« druge naprave. Če pametni telefon na primer povežete s televizorjem preko povezave Bluetooth, lahko televizor sporoči telefonu, kdaj bo oglaševal s podatkovnim poljem, imenovanim SyncInfo. Vašemu telefonu ni treba nenehno skenirati televizorja, ampak natančno ve, kdaj se bo televizor oglaševal. To prihrani energijo in bi lahko pomagalo, če morajo naprave izmenjati podatke ob točno določenem času.

Vendar pa ta »periodična sinhronizacija oglaševanja« uporablja nekaj moči, naprave z nizko porabo pa morda ne želijo porabiti energije. Pri »periodičnem prenosu sinhronizacije oglaševanja« lahko povezane naprave prenesejo te podatke druga drugi – na primer, pametni telefon lahko prenese podatke o časovnem razporedu oglaševanja televizorja neposredno na pametno uro, namesto da to pametno uro prenese na televizor. To bi lahko prihranilo energijo na napravah z nizko porabo energije.

Več tehničnih podrobnosti o tem, kako natančno te funkcije delujejo, so na voljo v uradnem dokumentu o pregledu funkcij osnovne specifikacije Bluetooth. V dokumentu so navedene tudi nekatere manjše spremembe, ki jih tukaj nismo omenili.

Marko Vidrih

 

Bluetooth 5.1: Kaj je novega in zakaj je pomembno?
1 od 2
Bluetooth
Bluetooth
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.