• C Novo mesto
  • 04:19
  • Sob, 23.09.2023

ChatGPT: Kakšna je funkcija umetne inteligence, ki v svetu meša štrene?

Ob omembi besede ChatGPT se veliko ljudi najverjetneje še vedno sprašuje, o čem je sploh govora. Je eden najzmogljivejših sistemov umetne inteligence, kar smo jih testirali v zadnjem času, saj se je sposoben odzvati na vse, kar od njega zahtevamo. Izgleda, kot da ima odgovore na vsa vprašanja, ki mu jih uporabnik zastavi.

Gre za umetno inteligenco, ki je usposobljena za vodenje pogovorov. Pogoj je le, da tako imenovanemu robotu postavimo vprašanja na običajen način, brez zapletov, saj bo tako lahko razumel, kaj ga sprašujemo. ChatGPT je v lasti podjetja OpenAI, ki omogoča sporazumevanje z vedno več svetovnimi jeziki, med drugim tudi v slovenščini.

Njegovi algoritmi bi morali biti sposobni natančno razumeti, kaj se ga sprašuje, vključno s pridevniki in različicami, ki jih uporabniki dodajo svojim stavkom. Je model z več kot 175 milijoni parametrov in usposobljen za velike količine besedila za opravljanje nalog, povezanih z jezikom, od prevajanja do generiranja besedila.

ChatGPT je eden najzmogljivejših sistemov umetne inteligence.

Kljub temu, da gre za storitev, ki je na trgu šele nekaj tednov, natančneje od 30. novembra lanskega leta, pa se o senzacionalnem robotu vedno več govori. Funkcije tako imenovane umetne inteligence namreč mešajo štrene tako državnim organom kot predvsem izobraževalnim ustanovam, saj mladi že pridno izkoriščajo napredno tehnologijo, da si pomagajo pri reševanju domačih nalog in študijskih obveznosti.

Katere so najpomembnejše funkcije umetne inteligente ChatGPT?

Umetna inteligenca se usposablja na podlagi besedila, ki ji je namenjeno. Uporabnik postavlja vprašanja, ChatGPT pa ob vsakem naslednjem uporabniku posodablja in dodaja informacije, tako da se na podlagi popravkov skozi čas »usposablja«, da samodejno opravi nalogo, ki mu je namenjena. To je metoda za usposabljanje celotne umetne inteligence.

Najbolj presenetljiva stvar pri tem posebnem klepetu z umetno inteligenco je, da uporabnikom lahko poda zelo natančne in popolne odgovore, tudi za več odstavkov skupaj. Poleg tega se lahko v teh odgovorih izraža naravno in z zelo natančnimi informacijami, zaradi česar je včasih zelo težko razločiti, da je besedilo ustvaril ChatGPT in ne človek.

ChatGPT je v lasti podjetja OpenAI, ki omogoča sporazumevanje z vedno več svetovnimi jeziki, med drugim tudi v slovenščini

Ta umetna inteligenca je tako močna in sposobna ustvariti popolne in informirane odgovore, da nekateri strokovnjaki že napovedujejo, da bi v prihodnosti lahko uničila Google in podobne iskalnike ali pa vsaj konkretno vplivala na njihov uspeh. Kakor pri vsakem modelu umetne inteligence pa seveda obstaja možnost napak, zato ni priporočljivo vsakega odgovora jemati kot zanesljivega.

ChatGPT je eno tistih orodij, katerih polne funkcije še niso bile odkrite, ker je delno odvisno od iznajdljivosti ljudi, ki z njim komunicirajo. Ta umetna inteligenca je v zadnjem času večkrat omenjena v javnosti, saj so na marsikateri šoli že prepovedali njeno uporabo. Tako imenovani robot namreč lahko dijakom in študentom pomaga pri pisanju njihovih esejskih del, pa tudi pri iskanju odgovorov na vprašanja, ki bi jih sicer morali poiskati v svojih učbenikih.

Uporabniki ga lahko povprašajo tudi po številnih drugih stvareh, kot so na primer seznami spletnih strani ali orodij, vprašajo za nasvet, kateri mobilnik kupiti, ali glede tematik, povezanih s splošno kulturo, trivialnostmi, prevodi, definicijami, razlagami in praktično vsem, kar jim pade na pamet. Postavijo mu lahko tudi vprašanja, ki do sedaj sploh niso imela odgovora.

Pri uporabi klepeta z umetno inteligenco pa je seveda nujna varna uporaba.

Kako začeti pogovore z umetno inteligenco?

Začeti pogovore s to umetno inteligenco je v bistvu zelo preprosto. Vse, kar morate storiti je, da vstopite na njihovo uradno spletno stran. Ob prvem vstopu si mora vsak uporabnik ustvariti tudi svoj račun, vendar je vse popolnoma brezplačno, vključno z nadaljnjim klepetom.

Ko se enkrat uspešno registrirate na spletni strani, lahko vstopite v klepet. Na dnu se pojavi vrstica, v katero se lahko prosto pišejo vsa vprašanja, ki vam padejo na pamet. Preden začnete svoj prvi klepet, imate nanizanih nekaj primerov vprašanj v angleščini, ampak robota lahko brez problema prosite, da vam odgovarja v slovenščini ali v katerem koli drugem jeziku, ki ga sistem podpira.

Pri uporabi je priporočljivo, da eksperimentirate z različnimi vrstami zahtev, da raziščete vse funkcije umetne inteligence. V takšnih primerih je lahko iznajdljivost pri postavljanju vprašanj ali zahtev ključna za doseganje presenetljivih rezultatov.

Pri uporabi klepeta z umetno inteligenco pa je seveda priporočljiva varna uporaba. Uporabniki se morajo zavedati, da v ozadju omenjenega klepeta delajo resnične osebe, ki imajo vpogled v napisana besedila in vprašanja. Vse, kar se v klepet napiše, ostane tam tudi zabeleženo, da lahko to kasneje pregledajo razvijalci podjetja OpenIA, ki tako tudi nadaljujejo z usposabljanjem in posodabljanjem ChatGPT-ja. Ravno iz teh razlogov v pogovor ne poskušajte vključevati svojih osebnih podatkov ali zahtev, ki so potencialno nevarne ali kaznive.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay