• C Novo mesto
  • 20:10
  • Sob, 04.12.2021

Chromebook, MacBook ali Windows?

V svetu računalnikov se Chromebook, Apple MacBook in Windows tepejo za pozornost uporabnika. Tako kot pri znamkah katere koli tehnologije, se tudi med prenosnimi računalniki bije odločen boj za preživetje. Izbira prenosnega računalnika je zelo pomemben korak naprej k nakupu le tega. Ta pa je odvisen od proračuna, zahtev, želj, naklonjenosti in drugih sposobnosti. Dolgo sta Windows in Apple vladala sama, zdaj pa so se jima močno pridružili še vedno bolj priljubljeni Chromebooki. Katere prednosti in katere slabosti v osnovi ponujajo ti trije mogotci? Na enem mestu smo nabrali vse najbolj očitne faktorje teh dveh strani, da bo izbira novega prenosnega računalnika lažja, kot bi bila sicer.

Chromebook prednosti

Chromebook prenosni računalniki so preprosti za uporabo. Ne potrebuje veliko predpriprav in prebiranja navodil, važno je le, da je poznano uporabljanje spletnih brskalnikov. Chromebooki ne potrebujejo dodatnih aplikacij za delovanje. Predstavljajo najbolj enostavno uporabniško izkušnjo na tržišču.

Hitri so, vsaj zdijo se hitri. Včasih je tudi pretveza, da so hitri popolnoma dovolj. Z nekoliko nižjimi specifikacijami kot jih imata »sorodnika«, je Chromebook hiter pri svojem delovanju. Brez da bi črnili Windows 10 se Chromebook obnese veliko bolje kot omenjen operacijski sistem. Predvsem če prenosni računalnik ne uporabljamo za preveč zapletene naloge in je v ospredju le pisanje, branje člankov in gledanje videoposnetkov.

Vzdržljiva baterija Chromebookov je ponovno posledica nekoliko manjših zmogljivosti, obenem pa močnih baterij. Predstavljajo odlično napravo, ki jo je vredno vzeti s seboj na dolga potovanja ali na faks. Brez polnjenja bodo v delovanju zdržali več ur kot prej omenjena konkurenca.

Chromebook slabosti

Najboljše deluje, ko so priklopljeni na internet. Večina aplikacij, ki za svoje delovanje potrebuje internet, v načinu brez interneta preprosto ne bo delovala. Primeri aplikacij se bodo sicer posodobili in shranili datoteke, ko bo ponovno vzpostavljena povezava z internetom.

Chromebooki so poceni. To je lahko prav tolikšna prednost, kot je slabost. Ker so cenejši kot konkurenčni laptopi je vseeno nekaj specifikacij, ki bodo trpele na ta račun. Ločljivost zaslona ne bo tako visoka. Zvok bo nekoliko pešal in ne prinašajo vsega, kar prinašajo računalniki višje cene. Vseeno pa so poceni in za osnovnega uporabnika bo to pomenilo več, kot pa visoka ločljivost in druge zmožnosti.

Ni Windowsa, čeprav je beseda Chrome nekaj, kar povezujemo z Windowsom. Žal ni tako. Windowsi omogočajo večino aplikacij in kar je še bolj pomembno, uporabniki so nanj navajeni. Kljub temu pa je uporaba Chromebooka tako enostavna, da bo potrebnih le nekaj ur (morda dni) priprave na optimalno delovanje naprave.

Chromebook prenosniki so odlična izbira za nezahtevne uporabnike

Chromebook prenosniki so odlična izbira za nezahtevne uporabnike

Windows prednosti

Windows prenosni računalniki dovoljujejo enostavno delo z Microsoftovimi aplikacijami, ki omogočajo tudi veliko naprednega delovanja za uporabnika. Za navdušence nad temi aplikacijami je Windows vsekakor nezamenljiv. Tako je večdesetletna dominacija na tržišču popolnoma logična. Večina uporabnikov v naši regiji uporablja Windows in zaradi vsesplošne uporabe je eno izmed najbolj enostavnih orodij na svetu.

Raznolikost izbire, ki jo ponujajo Windows prenosni računalniki je njihov glavni adut. Širok nabor izbire, različnih kombinacij, specifikacij in cene. Slednja lahko skoči tudi preko enega ali dveh tisočakov, a se večina še vedno odloča za zmerno ceno. Prav zaradi vsestranskosti in široke izbire je nekje na tržišču Windows, ki je ustvarjen za kakršnega koli uporabnika. Če pa se v toku uporabe odločimo za nadgradnjo, so Windowsi zelo enostavni tudi za to. Izboljševanje računalnikov in njihovo sestavljanje je stvar, ki navdušuje uporabnike Windowsa.

Windows slabosti

Posodobobitve, ki jih ponuja Windows so včasih prava nočna mora. V zadnjem času so se sicer nekoliko izboljšali, a se težave še vedno pojavljajo. Najhujša težava je, ko posodobitve nalašč ali ponesreči puščamo stati nekaj mesecev in se posodobitev začne sama, po navadi ob ponovni vzpostavitvi z internetom. Takrat lahko posodobitev traja več ur in morebitno ugašanje prenosnega računalnika, bo ta proces še bolj zavleklo.

Velika izbira Windows prenosnih računalnikov je lahko tudi prekletstvo. Če pustimo na strani večdnevno ali večmesečno izbiranje novega, je tu proces primerjave računalnikov med seboj. Nekoliko manjša izbira Chromebook in skrčena izbira MacBook računalnikov sta za njune uporabnike veliko lažji proces kupovanja novega.

Pogosto se pojavljajo govorice, da so Windows prenosni računalniki pogostejša tarča virusov kot Chromebook ali MacBook računalniki. Številko ne lažejo, res pa je, da je Windows računalnikov precej več. Glavni način obvarovanja sebe in računalnika pred virusi je pametno delo in odličen antivirusni program.

Izbira Windows prenosnega računalnika

Izbira Windows prenosnega računalnika

MacBook prednosti

Operacijski sistem MacOS uživa sloves enostavnega, hitrega in premetenega uporabniškega sistema. Tu se enostavno opazi prednost Appla, ki je ustvaril le nekaj različnih MacBookov. Za vsakega se bo našlo nekaj in ko se uporabnik navadi na delovanje, videz in funkcije MacBooka, se le težko obrne v druge smeri.

Veliko denarja je bilo vloženega v sam izgled MacBook računalnikov in to se opazi. Čudoviti prenosniki z vrhunskim izgledom, ki jih dopolni metalna barva. Poleg tega pa se zdi, da so MacBook računalniki narejeni za obstoj, saj lahko od uporabnikov slišimo le dobre stvari.

MacBook je prenaložen z aplikacijami in sistemi za urejanje posnetkov, fotografij in glasbe. Poleg tega pa pridružena trgovina za aplikacije ponuja širok in raznovrsten izbor le teh. MacOS je najbolj priljubljena izbira v industrijah, ki temeljijo na kreativi in trdemu delu.

MacBook slabosti

Največja slabost MacBookov je cena, saj so tudi najbolj osnovni modeli dražji kot računalniki drugih ponudnikov. Splošno je obveljalo, da so nekoliko precenjeni, a za to ceno uporabnik dobi optimalni pripomoček za delo in življenje.

MacBook ima svoje aplikacije za pisanje in urejanje, ki niso tako poglobljene kot aplikacije Microsofta oziroma Windowsa. To se sicer lahko popravi tako, da se zakupi paket Office ali pa naloži sistem oziroma aplikacijo nekega drugega ponudnika. Bilo pa bi lepo, če bi bilo za to že poskrbljeno in bi imeli vsi računalniki univerzalne delovne aplikacije.

MacBook prenosni računalniki so najbolj priljubljeni pri kreativnih delavcih

MacBook prenosni računalniki so najbolj priljubljeni pri kreativnih delavcih

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com