• C Novo mesto
  • 13:38
  • Sre, 27.09.2023

Kaj je DeepL prevajalnik in čemu je namenjen?

DeepL je brezplačen spletni prevajalnik, ki je bil ustvarjen avgusta 2017 in je v lasti DeepL SE s sedežem v Kölnu v Nemčiji. Sprva je ponujal prevode med sedmimi evropskimi jeziki, trenutno pa je sposoben prevajati besedila v 25 različnih jezikov, pri čemer celo razlikuje med britansko in ameriško angleščino. Gre za prevajalnik, ki je veliko natančnejši od običajnega Google prevajalnika, Bing Translatorja ali Facebook prevajalnika, in v spodnjem članku vam pokažemo, kako ga uporabljati.

Čeprav je prevajalnik v osnovi brezplačen za uporabo, pa ima DeepL tudi plačljivo različico, imenovano DeepL Pro, ki uporabnikom omogoča dodatne storitve kot osnovna brezplačna različica, kot je na primer možnost prevajanja besedil z več kot 5000 znaki. Prevajalnik ima nekaj mesečnih omejitev, ki njegove uporabnike vendarle na nek način kljub vsemu omejuje.

Poleg prevajanja besedila, ki ga lahko enostavno vtipkamo ali prekopiramo in prilepimo v izvorno besedilno polje, lahko DeepL prevede tudi celotne Wordove ali PowerPointove dokumente. Celoten dokument samo povlečemo v označeno polje, enako kot v primeru, da prilepimo besedilo, in prevajalnik bo vrnil Wordov ali PowerPointov dokument v prevedeni različici.

DeepL ima omejitev treh prevedenih dokumentov na mesec, z DeepL Pro pa lahko uporabniki prevedejo, odvisno sicer od izbranega načrta, vse do sto dokumentov na mesec. Pro različica torej glede na višino mesečnega plačila uporabnikom ponuja temu primeren obseg oz. uporabo različnih funkcij omenjenega prevajalnika.

Čeprav je prevajalnik v osnovi brezplačen za uporabo, pa ima DeepL tudi plačljivo različico.

Različne funkcije, ki jih omogoča DeepL

Prevajalski sistem je leta 2016 pri Linguee najprej razvila skupina pod vodstvom tehničnega direktorja Jaroslawa Kutylowskega. 28. avgusta 2017 je bil program predstavljen kot DeepL Translator, ki je ponujal prevode med angleščino, nemščino, francoščino, španščino, italijanščino, poljščino in nizozemščino. Podpora za portugalski in ruski jezik je bila dodana 5. decembra 2018, za kitajski in japonski jezik marca 2020, leto kasneje pa še preostalih 13 jezikov.

Ena izmed možnosti, ki jih ponuja DeepL, je možnost formalnega ali neformalnega prevajanja besedil. Izberemo lahko želen zadetek oz. rezultat, ali pustimo, da prevajalnik samodejno določeno besedo prevede namesto nas. Prav tako je mogoče ustvariti glosar z izrazi, to je tako imenovan slovar določenih besed, ki služijo kot nek dodatek k določenemu tekstu.

Besede iz glosarja so tako prevedene na prilagojen način. V brezplačni različici lahko ustvarimo glosar z do 10 vnosi, ta omejitev pa izgine v različici Pro, ki se v primeru izbora najdražjega paketa prilagodi in omogoča neskončne vnose v glosar. Rezultat oz. prevod želenega besedila lahko v prevajalniku tudi poslušamo.

Besedilo enostavno prekopiramo s pomočjo kombinacij tipk za kopiranje – Ctrl+C in Ctrl+V. Besedilo se bo preneslo neposredno v okno izvornega besedila v programu DeepL, potem pa ga lahko vidimo prevedenega v jezik, ki smo ga konfigurirali za prevajanje. Sistem uporabnikom omogoča tudi, da vidijo različne rezultate v vseh jezikih, ki so na voljo.

Sprva je ponujal prevode med sedmimi evropskimi jeziki, trenutno pa je sposoben prevajati besedila v 25 različnih jezikov.

Zakaj je omenjeni prevajalnik toliko boljši od konkurenčnih?

DeepL se uporablja za prevajanje besedil ali dokumentov Word in PowerPoint z večjo natančnostjo kot ostali prevajalniki, ki jih trg ponuja v brezplačni različici. Z DeepL lahko prevedemo ta besedila v jezike, ki jih sploh ne poznamo, preprosto moramo kopirati besedilo in ga prilepiti v ustrezno polje. Rezultat je takšen, da lahko na koncu beremo novice v jezikih, kot sta na primer kitajščina in japonščina.

Ena izmed možnosti, ki jih ponuja DeepL, je možnost formalnega ali neformalnega prevajanja besedil.

V primerjavi z drugimi konkurenčnimi spletnimi prevajalniki je v prid DeepL prevajalniku tudi to, da omogoča prevode celotnih dokumentov Word ali PowerPoint. Končni prevodi se lahko posredujejo oz. pošljejo osebam na drug konec sveta, ti pa lahko uživajo v prevodih v svojem maternem jeziku. Natančnost DeepL prevajalnika omogoča, da so rezultati prevajanja takšni, kot da bi jih tujci brali v svojem jeziku.

Natančen in hiter prevajalec, ki nam pomaga komunicirati ali razumeti druge jezike, velja za enega najbolj naprednih in zmogljivih, in to brezplačno. Pro različica lahko zgolj še poveča možnost različnih storitev in uporabnikom doda še boljšo izkušnjo.

Storitev uporablja lastniški algoritem s konvolucijskimi nevronskimi mrežami, ki so bile ustvarjene v zbirki podatkov Linguee. Po besedah ​​razvijalcev storitev uporablja novejšo in izboljšano arhitekturo nevronske mreže, ki posledično daje bolj naraven rezultat prevodov v primerjavi s konkurenčnimi storitvami. Prevod naj bi ustvaril superračunalnik, ki dosega 5,1 petaflopa in deluje na Islandiji na hidroenergijo.

Na splošno so konvolucijske nevronske mreže nekoliko bolj primerne za dolga, koherentna zaporedja besed, vendar jih konkurenti doslej niso uporabljali zaradi njihovih slabosti v primerjavi s ponavljajočimi se nevronskimi mrežami. Slabosti v DeepL so kompenzirane s komplementarnimi tehnikami, od katerih so nekatere javno znane.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay