• C Novo mesto
  • 00:16
  • Pet, 22.09.2023

Droni v Sloveniji

Droni so brezpilotna zračna vozila, ki se imenujejo tudi kvadrokopter. Dron upravljamo na daljinsko upravljanje, poganjajo pa ga propelerji – ponavadi so štirje, lahko jih je tudi več ali manj. Droni izvirajo iz oboroženih vojaških spopadov, v katerih so na začetku opravljali izvidniško delo, kasneje pa so jih uporabili tudi za bombandiranje različnih strateških ciljev.

Droni

Droni so sodobna tehnologija, ki jo upravljamo z daljincem. Zadnje čase so jih v komercialne namene, pa tudi le za zabavo, začela uporabljati številna podjetja. Tudi posamezni civilisti ne zaostajajo za tem. Na njih je namreč možno pripeti kamero ali manjši tovor, zato jih lahko uporabljamo za snemanje ali dostavljanje.

Kdo lahko upravlja z droni

Z droni lahko upravlja praktično prav vsak, saj so zakoni, ko govorijo o uporabi dronov, zaenkrat v večini držav še precej pomanjkljivo napisani. In tako je tudi v Sloveniji. Droni so tudi vedno bolj izpopolnjeni in cenejši, tako da jih lahko kupimo v spletni trgovini, pa tudi v večjih specializiranih trgovinah.

Droni – kje jih kupiti?

Tako lahko cenejše in manj kvalitetne drone kupite za nekaj deset evrov že v kitajski spletni veleblagovnici. Takšni droni poletijo nekje do višine hiše, opremljeni pa so s kamero. Bolj zmogljive modele, ki stanejo od 100 do nekaj 1000 evrov, pa lahko pri nas kupite v spletni trgovini One Drone. Dražji droni ponujajo večjo hitrost, nosilnost, robustnost, okretnost in višino, pa tudi kakovosten zajem slike. Da o daljšem času letenja niti ne govorimo.

So lahko droni tudi koristni?

Droni niso le predrage igračke, saj nam precej olajšajo vsakdan.Tako številne medijske hiše z droni zmanjšujejo svoje stroške, ki bi jih sicer imele za zajem zračne fotografije. Za posnetke iz zraka jim namreč ni več potrebno najemati helikopterjev in letal. A to še ni vse.

Droni

Droni lahko pridejo tudi na nedostopna ali neprehodna mesta, tako da lahko reševalcem pomagajo pri iskanju poškodovanih ljudi. Uporabljajo jih celo gasilci, pa tudi pripadniki civilne zaščite. Zato se droni odlično izkažejo v primeru naravnih nesreč, nesreč na cesti ali pri požarih. Na pomoč lahko pridejo kriminalistom pri preiskovanju kaznivih dejanj, lovljenju pobeglih oseb in še bi lahko naštevali.

Droni so lahko tudi nadvse hitri in učinkoviti poštarji. Takšno storitev že uporablja Amazon, nemški DHL, nanjo pa se pripravljajo tudi v Googlu.

Droni in njihove pomanjkljivosti

Glavna pomanjkljivost, s katero se droni srečujejo, je prav njihov čas letenja. Poganjajo se namreč z baterijami, ki se zelo hitro izpraznijo. Čeprav proizvajalci trdijo, da se njihovi droni v zraku obdržijo tudi po eno uro, v realnosti žal ni tako. Še posebej, če so obremenjeni tudi s tovorom.

Poleg tega lahko z droni motimo tudi zasebnost ljudi. To pa v primeru, da drone z vklopljeno kamero vodimo nad zasebna zemljišča ali celo pred okna spalnic. S tem se lahko krši zakon o varstvu podatkov.

Svetovne vlade dronom ne zaupajo

Droni so namreč dovolj zmogljivi, da nanje naložimo tovor. Tu pa se skriva morebitna grožnja in nevarnost. V primeru, da lahko dron nosi tovor, ki tehta 2 kilograma, lahko nanj pritrdimo tudi dovolj eksploziva, da razstrelimo na primer avtobus. Še večjo nevarnost predstavlja dejstvo, da se droni izognejo radarjem ali varnostnikom.

Letenje z droni v Sloveniji

Dron naj nikakor ne leti nad območjem, kjer se zadržuje več ljudi, saj bi lahko ob strmogljavljenu drona prišlo tudi do poškodb ljudi. Prav tako je zelo nevarno tudi letenje nad cestami, saj lahko stik drona z vozilom povzroči prometno nesrečo. Ne približujte se daljnovodom in visokonapetostnim kablom, saj lahko povzročite izpad električnega omrežja. Izogibajte se tudi letališčem.

Pri javni agenciji za civilno letalstvo so izdali direktivo o uporabi dronov, kjer je navedeno, kaj upravljalci dronov lahko počnejo in česa ne smejo.

– Letenje z droni se lahko izvaja na področjih razreda I (tam, kjer razen upravljavca in osebja, ki morebiti pomaga pri letenju, ni drugih ljudi) in razreda II (tam, kjer so pomožni objekti, ki niso namenjeni bivanju ljudi in kjer razen upravljavca in osebja, ki mu pomaga, ni drugih ljudi). Sem ne sodijo parki, sprehajalne, kolesarske poti.

– Letenje z droni se lahko izvaja samo podnevi.

Droni

– Pred poletom se prepričajte o pravilnem delovanju drona.

– Pred načrtovanim poletom pridobite vse ustrezne informacije za varno izvedbo poleta (meteorološki in morebitni drugi dejavniki, ki bi lahko vplivali na varnost).

– Morebitna dodatna oprema ali tovor naj bosta na dron pritrjena tako, da med poletom ne moreta odpasti.

– Upravljavec drona mora zagotoviti, da se bo dron med vzletom in pristankom varno izognil vsem oviram v zraku in na tleh.

– Razdalja drona od ljudi, živali, zgradb, vozil vseh vrst in daljnovodov mora biti med poletom vsaj 30 metrov

– Dron mora ves čas poleta ostati v vidnem polju upravljavca, od njega pa se lahko oddalji največ 500 metrov.

Pripravila: Monika Mrše

Droni v Sloveniji
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.