• C Novo mesto
 • 20:54
 • Sob, 21.05.2022

Storitev e-pošte Gmail z 2. aprilom ukinja Inbox in Google+

V storitvi Gmail je zdaj omogočena AMP (Accelerated Mobile Pages), ki uporabnikom omogoča opravljanje nekaterih nalog znotraj Gmaila. Ker se večina spletnih iskanj odvija preko pametnih telefonov, so se mnoge mobilne tehnologije začele približevati okolju namiznega ali prenosnega računalnika. Ena od teh tehnologij je pospešena mobilna stran ali AMP, ki je okvir odprte kode, prvotno zasnovan za hitrejše nalaganje spletnih strani na mobilnih telefonih. Lani je Google objavil, da bo uvedel tehnologijo AMP v Gmailu, vendar se zdi, da je bil projekt postavljen nekoliko na stran, saj je šele zdaj na voljo v beta različici za uporabnike G-Suite. Nova funkcija omogoča bolj dinamično interakcijo z e-pošto, tako da bodo uporabniki lahko opravili nekaj nalog kar znotraj Gmaila, namesto da odprejo zunanjo povezavo v novem zavihku.

 

Ker je AMP vključen v Gmail, bo mogoče neposredno ukrepati znotraj e-pošte. Nekateri primeri takšnih dejanj vključujejo izpolnjevanje obrazca, brskanje po katalogu ali odzivanje na komentar. Zdaj bo mogoče odgovoriti neposredno na komentar Google Dokumenta ali ga odpraviti v e-poštnem sporočilu. Nekatera podjetja so že začela uporabljati dinamična e-poštna sporočila, ki omogočajo tovrstna dejanja, to so Booking.com, Despegar, Doodle, Ecwid, Freshworks, Nexxt, OYO sobe, Pinterest in RedBus.

»Tako kot ostali je Gmail dinamična e-pošta zaščitena z zaščito zasebnosti in varnosti v svojem razredu. Da bi zagotovili dodatno varnost, morajo tisti, ki želijo pošiljati dinamično e-pošto, najprej pregledati Gmail, preden lahko začnejo,« navaja Google v svojem blogu.

Danes se bodo za uporabnike na spletu začele izvajati dinamične e-pošte, ki bodo kmalu na voljo tudi za mobilnike. Novice prihajajo v času, ko Gmailova aplikacija »Inbox« ukinja svoje storitve. Storitev bo zaprta 2. aprila letos.

Google je v preteklem letu uvedel več funkcij mape »Prejeto« v Gmailu, vključno s pametnimi odgovori. Zdaj naj bi ponudil več funkcij v mapi »Prejeto« v Gmailu, vključno s posodobljenimi storitvami pripetih e-poštnih sporočil. Torej izgleda, da uporabniki Inbox aplikacije, 2. aprila, ne bi smeli imeti precej bolečega prehoda nazaj v standardni Gmail.

To ni edina Googlova storitev, ki bo ustavljena na isti dan, saj se bo tudi Google+ zaprl 2. aprila. Te storitve se bodo pridružile dolgemu seznamu neuspelih Googlovih izdelkov, ki jih lahko najdete na tej povezavi.

12 najbolj nevarnih e-poštnih sporočil, ki jih lahko dobite

Če smo že pri e-pošti pa si poglejmo še nekaj nevarnosti, na katere morate biti pozorni. Hladna in neizogibna resnica je, da če ste povezani z internetom, potem ste dovzetni za kibernetsko kriminaliteto ene ali druge vrste. Presenetljivo je, da je elektronska pošta še vedno eden najbolj ranljivih medijev in ljudje pogosto postanejo žrtve zlonamernih povezav ali zlonamerne programske opreme. Raziskava podjetja Barracuda Networks, ki jo je izvedla družba za internetno varnost, je analizirala več kot 360.000 e-poštnih sporočil in ugotovila 12 najpogostejših in najbolj nevarnih tem v elektronskih sporočilih, ki so jih prejeli ljudje. Torej, če najdete katerega od teh 12 – iz neznanih virov – v naslovni vrstici v vaši mapi Prejeto, bodite pozorni, preden ga odprete:

 • Request / Prošnja
 • Follow up / Spremljaj
 • Urgent/Important / Nujno/Pomembno
 • Are you available? / Ali ste na voljo?
 • Payment Status / Stanje plačila
 • Hello / Zdravo
 • Purchase / Nakup
 • Invoice Due Date / Datum zapadlosti računa
 • Re: / Odgovor:
 • Direct Deposit / Neposredni depozit
 • Expenses / Stroški
 • Payroll / Plača

Kako preverimo, če nekdo sledi e-pošti, ki vam jo je poslal?

Streak, storitev sledenja e-poštnih sporočil, vam sporoča, kdaj je nekdo odprl e-poštno sporočilo, ki ste ga poslali, včasih celo s podrobnostmi o tem, kje se je to zgodilo in tudi, na kateri napravi so bili, ko se e-pošto prebrali.

Mogoče res nikoli niste bili pozorni na to, kje nekdo odpre e-poštno sporočilo, vendar moramo priznati, da je lepo vedeti, da so ga prebrali in se odločili, da se ne bodo odzvali, namesto da bi se spraševali, ali je bilo vaše e-poštno sporočilo poslano v črno luknjo oziroma na neaktivni e-poštni račun.

Marsikomu (velja tako za uporabnika kot za prejemnika sledenih e-poštnih sporočil) ni vseeno, da ga spremljajo, še huje pa je to, da se tega ne zaveda. Ugly Email je razširitev za Chrome in Firefox, ki vam lahko pomaga.

Ugly Email

Ko je nameščen, bo prikazal ikono oči poleg e-poštnih sporočil, ki uporabljajo programsko opremo za sledenje. Prav tako blokira te sledilce, zato boste vsakokrat obveščeni, da je bil namen pošiljatelja ugotoviti, kdaj ste e-poštno sporočilo odprli.

Tudi če niste preveč zaskrbljeni zaradi ljudi, ki vas spremljajo, je lahko zanimivo videti, kdo je ta oseba, ki o vas želi vedeti več.

Avtor: Marko Vidrih