• 11.39C Novo mesto
  • 04:04
  • Sre, 03.06.2020

Kaj je e-šport in zakaj ga ljudje spremljajo?

V naslednjih nekaj letih bo konkurenčna igralniška dejavnost postala industrija z več milijardami dolarjev. Lahko pride celo do olimpijskih iger v Parizu leta 2024.

Toda kaj je e-šport in zakaj ljudje gledajo igralne turnirje namesto nogometnih tekem?

E-šport je lahko vsaka oblika konkurenčnega igranja

Na zunaj je svet konkurenčnega igranja videti, kot da je zgrajen okoli velikih turnirjev, z močnim poudarkom na ekipnih igrah, kot sta Fortnite, Counter-Strike ali Overwatch. Ti turnirji se običajno odvijajo v velikih arenah (včasih namenskih prizoriščih iger na srečo), šolah, arkadnih zabavah in barih. Ponavadi jih prenašajo v živo preko Twitch ali YouTube kanalov ali pa jih predvajajo velika omrežja, kot sta ESPN ali BBC.

Ampak to je samo zunanji pogled. Tako kot dno ledene gore, je največja sekta konkurenčne igralniške skupnosti skrita. Obstaja na tisoče majhnih (ne nujno amaterskih) konkurenčnih igralnih skupnosti. Nekateri se osredotočajo na digitalne igre s kartami, kot so Hearthstone, drugi igrah borilnih veščin, kot Mortal Kombat in Smash Brothers, še manjša skupina igralcev pa se osredotoča na »speedruns« – kako hitro lahko dokončate eno samo igro. Nekateri od teh konkurenčnih igralcev v živo prenašajo svoje igre na Twitch ali Youtubu, medtem ko drugi preprosto komunicirajo preko programske opreme oziroma socialnega omrežja – Discord.

Zaradi raznolikosti konkurenčnih iger na trgu in dostopnosti prenosa v živo je e-šport težko razumeti ali natančno opredeliti. Ampak ena stvar zagotovo drži: e-šport je podoben »običajnim« športom.

Da, e-šport je kot »resnični« šport

Večina ljudi vidi jasno razliko med igralništvom in atletiko. »Gaming« razumemo kot nezdravo, nesocialno navado – nasprotno od športa. Ampak, če športa ne definirate samo kot »nekaj, kar se dogaja zunaj«, je težko najti resne razlike med »pravim« športom in tem kar ponuja e-šport.

e-šport

e-šport

Kot »pravi« športniki morajo tekmovalni igralci redno trenirati, da ostanejo na vrhu. Razvijajo mišice, povezane z izbranim športom, in morajo uporabljati dobro držo, da se izognejo poškodbam (denimo artritis). Presenetljivo je, da se nekateri profesionalni igralci računalniških iger držijo strogih diet in vadb, da ohranijo svoje telo pri največji učinkovitosti.

E-šport svet je tudi neverjetno družaben. Tako kot nogometni navijači, e-šport ljubitelji razvijajo tesna prijateljstva med seboj, tudi če je igranje edina stvar, ki jim je skupna. Ker igre temeljijo na internetu, se mnoga od teh prijateljstev pojavljajo kljub socialnim, ekonomskim ali fizičnim mejam.

Da ne omenjamo tega, da konkurenčne e-šport igre ustvarjajo na tone denarja. Business Insider napoveduje, da bo konkurenčni trg iger na srečo do leta 2020 vreden 1,5 milijarde dolarjev in da to ne vključuje denarja iz konkurenčne strojne opreme za tovrstne igre, kot so računalniki in igralne tipkovnice. Seveda je večina NFL ekip vredna dvakrat toliko kot celoten e-šport trg, vendar se bo ta vrzel sčasoma zožila.

Ali morate sprejeti konkurenčno igranje kot »pravi« šport? Ne. Obstaja velika verjetnost, da bo splošna javnost vedno ustvarjala razliko med atletskimi športi in tem kar ponuja e-šport, čeprav lahko konkurenčna igranja na Olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 povzročijo šok. Pekel, olimpijski komite je šah priznal kot šport za dve desetletji, ljudje pa še vedno ne razmišljajo o šahu kot športu.

E-šport konkurenčne igre za vse starosti

Ponavadi menimo, da so video igre nekaj za otroke, kar ni povsem neresnično. Toda največje igre v zadnjem desetletju, kot sta Minecraft in DOTA, so bile uspešne, ker so privlačne za vse starosti. Konkurenčne igre na srečo in tradicionalni športi so uspešni iz istega razloga.

Po raziskavi ESPN je večina vrhunskih tekmovalcev v svojih 20-ih letih. Po tej isti raziskavi so najboljši nogometni, košarka

e-šport

e-šport

rski, hokejski in baseball igralci tudi v svojih 20-ih.

Seveda govorimo o najboljših med najboljšimi. Ni običajno, da tradicionalni športnik zasije kot najstnik ali pa v svojih 30. ali 40. letih. In ker Nacionalna zveza visokošolskih združenj še naprej razvija e-šport ekipe v srednjih šolah, bo več otrok in odraslih vključenih v konkurenčno prizorišče igranja.

Pomislite na to kot na košarko. Mladi ljubitelji košarke lahko sledijo slavnim igralcem, kupujejo blago in mimogrede (ali resno) sodelujejo v košarki skozi šolski program (kot primer Luke Dončiča). Starejši ljubitelji košarke, lahko igrajo s prijatelji, držijo kontakt z ekipo ali prevzamejo vlogo trenerja, gostitelja, sponzorja ali košarkarskega podjetnika.

Na koncu je ena starostna skupina brez pomena. Brez igre za odrasle, mladim igralcem nikjer ni treba konkurirati in nimajo denarne spodbude za igranje e-šport iger. Toda brez mladih igralcev, odrasli nimajo ničesar, kar bi lahko gledali, vanje vložili čas ali denar.

Zakaj sami ne igrate e-šport igre?

Nič slabšega ni od sedenja na kavču vašega najboljšega prijatelja, medtem, ko on igra igro. Zato je večno vprašanje v zvezi z e-športom (in pretočnim igranjem na splošno) »zakaj ne igraš igre, namesto da bi gledal nekoga drugega?«

To seveda vodi do drugega vprašanja. »Zakaj gledaš nogometno igro, ko lahko greš ven in igraš nogomet?« Ni mogoče najti trdnega, vseobsegajočega odgovora. Morda niste v položaju, da bi igrali (imate poškodbo ali podobno), ali pa bi radi videli, kako nastopajo profesionalni igralci. Mogoče ni razloga. Mogoče pa bi samo radi gledali šport.

Avtor: Marko Vidrih

Kaj je e-šport in zakaj ga ljudje spremljajo?
1 od 1
e-šport
e-šport
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.