• C Novo mesto
  • 17:56
  • Tor, 21.03.2023

Električna kolesa – prodajni hit za vse generacije

Kdor je s kolesom redno na cesti, pozna občutek: ravna cesta, ujet »zeleni val semaforjev«, občutek vetra v laseh, enostavno prehitevanje, občutek, kot da sploh ne poganjamo, namreč lebdimo. Vse do naslednjega vzpona, do naslednje prestave, ko lebdenje preide v napor poganjanja, obliti s potom ne čutimo več nobenega vetra – in »kolesar«, ki se je prej zdelo, da le stoji ob strani ceste, zahvaljujoč pomoči električnega pogona, nenadoma »švigne« mimo nas, brez kapljice znoja, in še nasmejan.

Električna kolesa so zdaj del vsakdanjega življenja na kolesarski poti. Tako imenovani pedelec-i (Pedal Electric Cycle) so postali uspešnica. Skoraj vsak proizvajalec koles ima modele s pomožnim električnim motorjem v programu. Tehnični podatki se razlikujejo po cenah. Enostavni modeli električnih koles so na voljo za približno 1.000 evrov, električna kolesa z dodelano tehnologijo in dragocenimi materiali pa stanejo tudi 3.500 evrov in več. Srednji razred stane okoli 2.500 evrov.

INFO
Kolesa z električnimi motorji se običajno delijo na kolesa z električno podporo – pedelec in električna kolesa:

  • Pri klasičnem kolesu z električno podporo motor samo pomaga kolesarju med pedaliranjem. Kar zadeva pravne zadeve, so kolesa z električno podporo enakovredna kolesom in se jih lahko vozi brez zavarovalne nalepke ali vozniškega dovoljenja, če električni motor ne zagotavlja več kot 250 W neprekinjene izhodne moči in se samodejno izklopi pri hitrostih, ki presegajo 25 km/h.
  • Močnejša kolesa z električno podporo zagotavljajo več pomoči med pedaliranjem, medtem ko je mogoče električna kolesa voziti tudi popolnoma brez pedaliranja. Obe vrsti koles zahtevata zavarovalno nalepko, se enačita z motornim prometom in po zakonu nimata dovoljenja za vožnjo po pohodniških in kolesarskih poteh!Vendar pa je treba opozoriti, da se v praksi izraza “kolo z električno podporo” in “električno kolo” pogosto uporabljata kot sopomenki brez jasnega razlikovanja v pomenu. Naslednje izjave veljajo samo za klasična kolesa z električno podporo, ki se pogovorno pogosto imenujejo tudi električna kolesa ali električna gorska kolesa (E-MTB).

Modeli za vsako potrebo
V Sloveniji električnih koles ni ravno veliko, v Evropi pa je to še naprej eden izmed najhitreje rastočih delov trga. Po podatkih Bike Europe so v letošnjem prvem četrtletju v Evropski uniji predstavljala 4,5 odstotka vsega trga, s tem, da je bil njihov delež v nekaterih državah, kot sta Nizozemska in Belgija, veliko večji. Po podatkih Zweirad-Industrie-Verband (ZIV) je bilo v Nemčiji leta 2017 prodanih 720.000 koles z elektromotorji, kar je za 19 odstotkov več kot leta 2016. Skoraj vsako četrto prodano kolo je bilo motorizirano. V povprečju so kupci vložili okoli 2.300 evrov. Medtem ko so prva električna kolesa večinoma kupovali starejši ljudje, so električna kolesa zdaj na voljo za vsakogar: kot cestno, zložljivo ali tovorno kolo ter celo kot športno gorsko kolo.

Ključna točka za električna kolesa je baterija
Kot pri vseh električnih vozilih je omejena prevožena razdalja ena največjih omejitev električnih koles pedelec. V študiji “Stiftung Warentest” so baterije dvanajstih testiranih modelov iz leta 2018 prazne po 61 do 87 kilometrih. Vendar so te vrednosti le grobo vodilo in v praksi so močno odvisne od hitrosti, terena in pomoči poganjanja kolesarja ter njegove teže. Tudi premalo napihnjene pnevmatike zmanjšujejo obseg. Torej, če želite narediti daljše potovanje z električnim kolesom, hranite indikator baterije in upoštevajte varčnost z energijo. Če je baterija prazna, lahko kolesar nadaljuje brez pomoči pogona, vendar ga teža električnega kolesa znatno upočasni.

Pri nakupu bodite pozorni na zmogljivost baterije
Večina naprav za shranjevanje energije uporablja litij-ionsko tehnologijo. Po nekaj sto napolnitvah se zmogljivost znatno zmanjša. Te baterije trajajo najdlje, če pazite, da so vedno napolnjene v razponu od 20 do 80 odstotkov. Zato električno kolo ni priporočljivo voziti s popolnoma prazno baterijo in ne dopolnjevati baterije že po kratki uporabi. Če je potrebno zamenjati baterije za električno kolo, lahko to stane več sto evrov. Mnogi proizvajalci ponujajo baterije z različnimi zmogljivostmi za shranjevanje energije (merjeno v vatnih urah: Wh). Električna kolesa srednjega cenovnega razreda imajo običajno 350-500 Wh shranjene energije. Močnejša baterija povečuje obseg, pa tudi ceno električnega kolesa. Če električnega kolesa ne uporabljate dlje časa, odstranite baterijo in jo hranite na suhem, stran od vročih predelov.
Za polnjenje baterije je dovolj običajna vtičnica. Ker je večino baterij za električna kolesa  mogoče napolniti v nekaj preprostih korakih, jih s pravim polnilnikom lahko napolnimo doma ali v hotelski sobi. Vendar pa to traja več ur.

Vozite s sprednjim ali zadnjim pogonom
Tehnično gledano je motor lahko nameščen na treh delih električnega kolesa:
– spredaj na kolesu,
– na sredini pod pedali,
– na zadnjem kolesu.

električna kolesa

Enostavni modeli električnih koles se zanašajo na motor sprednjega kolesa, ki pa ponuja manj udobno vožnjo kot srednji motor, katerega moč deluje preko verige na zadnje kolo. Prednje kolo se lahko vrti na spolzkih ali mehkih tleh in destabilizira celotno kolo. Kot dobra porazdelitev teže se je izkazalo, da se motor in baterija postavita sredi kolesa. Zato je srednji motor trenutno najbolj prodajana varianta pri električnih kolesih. V športnih pedalih se vse pogosteje za pogon uporabljajo zadnja kolesa.

Pred nakupom obvezno na testno vožnjo
Da se spoznate z električnim kolesom, je poleg potrebe, da se navadite na vožnjo, še posebej zaradi večje teže kolesa, nujno, da se odločite za testno vožnjo električnega kolesa. Če boste električno kolo pospravljali v kolesarsko klet, boste morali nositi težo električnega kolesa, ki je  20 do 30 kilogramov. Da bi za to dobili občutek, je testiranje električnega kolesa zelo pomembno. Za razlike med različnimi koncepti motorja in funkcijami, ki jih ponuja električno kolo, se je najbolje pozanimati pri specializiranem ponudniku električnih koles. Ti pogosto dajo zainteresiranim strankam testno kolo za popoldne ali celo 24 ur v uporabo.

Uredite zavarovanje
Vsakdo, ki se odloči kupiti električno kolo, mora zavarovati svojo osebno odgovornost in potrditi, da bo plačal škodo, ki so jo utrpele druge stranke v primeru nesreče. Če je drago električno kolo ukradeno, lahko pod določenimi pogoji uveljavljate zavarovanje za gospodinjsko vsebino ali posebno zavarovanje za kolesa.

Avtor: Marko Vidrih

 

 

Električna kolesa – prodajni hit za vse generacije
1 od 4
Električna kolesa
Električna kolesa
Električna kolesa
Električna kolesa
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.