• C Novo mesto
  • 20:12
  • Pon, 26.09.2022

Konec Facebooka, kot ga poznamo! Gigant se podaja v druge vode

Nedavno obvestilo o zasebnosti s strani izvršnega direktorja v podjetju Facebook, Marka Zuckerberga je bilo oblikovano kot odziv na javno ogorčenost glede ohlapnih standardov o zasebnosti podatkov podjetja. Nova usmeritev Facebooka bo v prihodnosti prav to, šifrirana sporočila in večja zasebnost uporabnikov.

Facebook razvija tudi svojo kriptovaluto »Facebook Coin«, ki bo, če jo hitro sprejmejo plačilni procesorji, lahko postala globalna valuta, ki jo uporabniki Facebooka, WhatsApp in Instagrama lahko uporabijo za izmenjavo transakcij med seboj, kjerkoli na svetu.

Navdih prihaja iz Kitajske, kjer je denar v fizični obliki v bistvu stvar preteklosti. Tudi kupci in trgovci na ulici, uporabljajo Alibabin mobilni procesor za plačila Alipay in Tencent WeChat plačilo za nakupe.

Facebook

Kitajski WeChat ni samo platforma, kjer ljudje govorijo s prijatelji, temveč tam igrajo video igre, plačujejo račune, najdejo restavracije, rezervirajo termin pri zdravniku, predložijo policijska poročila, pokličejo taksi, imajo videokonference, državni mediji in vladne agencije pa imajo tudi uradne račune WeChat, kjer lahko neposredno komunicirajo z uporabniki.

Obe platformi sta posamično v enem mesecu obravnavajo več plačil, kot to stori PayPal v celem letu – 451 milijard dolarjev. Po podatkih Ljudske banke Kitajske so leta 2017 mobilna plačila znašala 32 bilijonov dolarjev.

S tovrstnim obsegom in dostopom do uporabniških podatkov (ki se bo bistveno poglobil s sledenjem uporabniških bančnih računov in potrošniških navad poleg njihovih telefonskih zapisov, zgodovine sporočanja, lokacije in iskanja) si ni težko predstavljati, da bodo podjetja sprejemala in plačevala s kriptovaluto Facebooka – da ne omenjamo oglaševanja.

Vendar pa ni garancije, da bo vse to delovalo tudi za Facebook. Škandal iz Cambridge Analytice je pokazal, da so Američani nenaklonjeni vsaj določeni stopnji zasebnosti in ker je kitajska vlada v bistvu partner v WeChat-u, bi ameriška vlada lahko pokazala do Facebooka prav nasprotno zanimanje.

Po mnenju Zuckerberga je porazdeljena tehnologija registracije, ki bi lahko delovala na tehnologiji blockchain (tehnologija v ozadju kriptovalut), popolnoma sposobna zamenjati storitev Facebook Connect, ki je namenjena avtentikaciji uporabnikov spletnih mest tretjih oseb.

»Naloga, ki jo opravlja Facebook Connect, se lahko prenese na nekaj resnično porazdeljenega. Pravzaprav vzamete svoje podatke, jih vnesete v decentraliziran sistem in jih lahko uporabite za preverjanje pristnosti brez pomoči posrednikov,« je delil svoje misli Mark Zuckerberg.

Glede na dejstvo, da je bil Facebook pred enim letom goreč nasprotnik vsega, kar je povezano s tehnologijo blockchain, se poraja vprašanje; Zakaj je prvi mož Facebooka tako dramatično spremenil svoj pogled?

Facebook je v novo leto vstopil z jasno vizijo, da če hoče ostati na vrhu, brez blokchaina in kriptovalut, enostavno ne gre. Na tem področju so opravili tudi prvo investicijo v tem letu. Brez najave je Facebook kupil majhno zagonsko podjetje Chainspace, ki se ukvarja z vzpostavitvijo decentraliziranega sistema pametnih pogodb.

»Kot mnoge druge družbe, tudi Facebook razmišlja o uporabi blockchaina. Naša nova majhna ekipa raziskuje različne scenarije za uporabo tehnologije,« so pridobitev komentirali v družbeni mreži.

Družba ni bila omejena na en nakup. Nekaj dni kasneje je postalo znano, da se Facebook pogaja s prevzemom z vsaj 12 zagonskimi podjetji, ki delujejo na področju tehnologije blockchain. Med njimi so bili tudi neaktivni »stable coini«, Basis, startup Algorand in podjetje Keybase.

WhatsApp

Vzporedno s tem Facebook širi stanje svoje divizije blockchain. Govorimo o stabilnem kripto kovancu pod blagovno znamko glasnika WhatsApp, ki bo vezan na razmerje z ameriškim dolarjem 1:1.

Nedavno je družba odprla 13 prostih delovnih mest za distribuirane registre. In če uspe najti prave delavce, bo osebje enote doseglo že 55 ljudi.

Torej, zakaj je socialno omrežje, ki ga vodi Mark Zuckerberg, tako radikalno spremenila odnos do kriptovalute in blockchaina?

Avtor: Marko Vidrih

 

 

Konec Facebooka, kot ga poznamo! Gigant se podaja v druge vode
1 od 1
Facebook
Facebook
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.