• 20.92C Novo mesto
  • 16:44
  • Ned, 26.05.2019
  • Prijava

Kako preveriti, ali je Facebook prenesel vaše podatke brez dovoljenja?

Facebook je priznal, da je prenesel 1,5 milijona e-poštnih naslovov. Zdaj lahko vidite, ali je bil vaš na seznamu.

Kot smo poročali je prejšnji teden Facebook priznal, da je »nehote« uvažal e-poštne naslove stikov od 1,5 milijona ljudi brez njihovega soglasja od maja 2016.

Medtem ko socialna mreža ne zahteva več vašega gesla, da bi se prijavili v nov račun, je to najnovejši dogodek, s katerim lahko »zaupate« v zmožnost Facebooka, da zaščiti približno 2,3 milijarde uporabnikov.

Če ste od leta 2016 odprli nov račun, je možno, da je Facebook vaš e-poštni naslov uvozil. Preverite lahko, ali je bil vaš e-poštni naslov naložen brez soglasja in lahko izbrišete seznam stikov iz predpomnilnika Facebooka.

Brisanje uvoženih stikov

Na žalost, razen če vas Facebook kontaktira, je edini način, da ugotovite, ali so bili vaši stiki uvoženi, da si ogledate prenesene stike.

Facebook

  1. korak: Ko se prijavite v storitev Facebook na napravi Android ali iPhone, se dotaknite treh vzporedno zloženih črtic in izberite »Nastavitve« iz nastavitev in zasebnosti. Če uporabljate računalnik, kliknite s puščico navzdol in izberite »Nastavitve«.
  2. korak: Pomaknite se navzdol do razdelka »Informacije o vašem Facebook računu« (uporabniki računalnikov bodo morali klikniti na to) in tapnite »Dostop do vaših podatkov«.
  3. korak: Pomaknite se do razdelka Informacije o vas. Tapnite »About« in izberite »Your Address Books«.

Odprla se bo stran z naslovom »Upravljanje vabil in prenesenih stikov«. Na tem zaslonu so prikazani vsi uvoženi stiki. Če ne vidite dolgega seznama stikov, vaš račun ni bil prizadet in vam ni treba nadaljevati z naslednjimi koraki.

Namig: pisalo bo: »Nimate uvoženih podatkov o stiku.«

  1. korak: Kliknite »Izbriši vse«. S tem boste odstranili vse stike, ki so bili uvoženi iz e-poštnega računa, vendar boste morali slediti naslednjim korakom, da preprečite uvoz.

Kako preprečiti, da Facebook naloži e-poštne naslove prijateljev

Če želite preprečiti, da bi bili ti stiki ponovno uvoženi, sledite naslednjim korakom na vsaki napravi, ki ste jo prijavili v Facebook – da, to pomeni vaš telefon, tablični računalnik in druge naprave. Ja, mučno je, da je treba to storiti večkrat. Toda vaši prijatelji vam bodo lahko hvaležni, ker niste posredovali njihovih informacij.

Facebook

  1. korak: Tapnite tri vrstice na vrhu aplikacije in izberite #Nastavitve in Zasebnost«. Tapnite »Nastavitve«.
  2. korak: Pomaknite se do razdelka »Mediji in stiki«. Tapnite možnost »Nalaganje stikov«.
  3. korak: Če želite onemogočiti samodejno nalaganje stikov, povlecite gumb na levi. Še enkrat se prepričajte, da to storite za vsako napravo, na kateri uporablate Facebook.

Kaj pa, če uporabljam aplikacijo Facebook Messenger?

Preprosto je! V zgornjem levem kotu tapnite sliko profila. Tapnite »Ljudje« in nato tapnite »Prenos stikov«, če želite izklopiti nastavitev. To storite za vse naprave, kjer uporabljate Messenger.

Ko izklopite nalaganje stikov, bodo vsi stiki, ki ste jih prenesli v Messenger – namerno ali ne – izbrisani.

Facebook

Trajno izbrišite Facebook

  1. korak: Pojdite v »Nastavitve > Vaši podatki Facebook«.
  2. korak: Če uporabljate telefon, tapnite »Lastništvo in nadzor računa«. Če uporabljate računalnik, kliknite »Izbriši račun in informacije«.
  3. korak: V telefonu: Izberite »Izbriši račun« in nadaljujte. V računalniku: kliknite »Izbriši moj račun«.
  4. korak: Vnesli boste geslo. Izberite »Nadaljuj in nato »Izbriši račun««.

Preden izbrišete svoj račun, shranite vse fotografije ali videoposnetke, ki jih želite. Ko izbrišete račun, ne boste več imeli dostopa do ničesar v svojem profilu.

Avtor: Marko Vidrih

Kako preveriti, ali je Facebook prenesel vaše podatke brez dovoljenja?
1 od 2
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.