• 25.44C Novo mesto
  • 16:41
  • Čet, 18.07.2019

Kako izbrisati svoj Facebook račun, da socialna mreža ustavi sledenje vaših podatkov

Če ste mislili, da je deaktiviranje vašega Facebook računa dovolj, da preprečite sledenje podatkov, se motite.

Izkazalo se je, da vas družabno omrežje še naprej spremlja tudi po tem, ko ste deaktivirali račun. Facebook zagovarja prakso z izjavo, da pričakuje, da se boste po deaktiviranju računa na koncu le vrnili v storitev, in ko boste to storili, bodo oglasi, ki jih pokaže, še vedno »pomembni« za vas.

To, skupaj v zvezi z vedenjem Facebooka v zadnjih nekaj letih, vas lahko spodbudi, da želite izbrisati svoj Facebook račun. Morda je bil škandal Cambridge Analytica med volitvami leta 2016 ta, ki je zapečatil nezaupanje Facebooku ali pa morda novejše odkritje uporabniških podatkov na nezavarovanem strežniku Amazon. Zanimivo je, da nova študije kažejo, da ljudje večinoma še vedno uporabljajo Facebook, kljub nezgodam zaradi zasebnosti.

Ne glede na vaše razloge, če je čas, da enkrat za vselej izbrišete svoj Facebook račun, vam bomo pokazali, kako.

Facebook račun

Morda se sliši očitno, toda začnite z brisanjem Facebooka s telefona

Prvi korak je izbrisati aplikacijo Facebook iz telefona. Ne pozabite, da brisanje aplikacije Facebook ne izbriše vašega Facebook računa – še vedno lahko dostopate do njega iz brskalnika, druge aplikacije pa lahko še vedno uporabljate Facebook kot prijavo v druge storitve.

Ko se ga znebite s telefona, boste morali narediti še vse te druge korake ali pa bo Facebook še vedno spremljal vaše premike.

Razmislite o drugi družbeni platformi in alternativah za sporočanje

Ko izbrišete svoj Facebook račun, je z njim povezan tudi vaš Facebook Messenger. Naj tisti, s katerimi komunicirate samo prek Messengerja, vedo, da zapuščate aplikacijo, vendar ugotovite, kako ostati v stiku.

S svojimi Facebook prijatelji uporabite enak pristop, tako da objavite status nekaj dni preden načrtujete brisanje Facebook računa, in prosite, da vsakdo, ki želi ostati v stiku z vami, pošlje sporočilo s svojimi kontaktnimi podatki.

Facebook račun

Facebook Prijava

Prijava v aplikacije prek storitve Facebook je priročna, dokler ne izbrišete Facebook računa. To je pomembno – ne pozabite na druge prijave.

Razvijalci drugih proizvajalcev, kot sta denimo Spotify in Foursquare, že dolgo ponujajo, da vas podpišejo in prijavijo v svoje storitve s pomočjo Facebook računa. To je super priročno, saj si vam ni treba zapomniti še enega gesla.

V zunanjih računih, ki so odvisni od vaših podatkov na Facebooku, se boste morali prijaviti v vsak račun posebej in ga izklopiti s svojega Facebook računa.

Če želite najti seznam aplikacij, povezanih z vašim računom Facebook:

Prijavite se v Facebook

Pojdite v Nastavitve> Aplikacije in spletne strani.

Če imate težave pri ugotavljanju, kako prekinete povezavo Facebook računa s storitvijo, se za pomoč obrnite na službo za pomoč strankam v podjetju.

Facebook račun

Ko to storite, zahtevajte in prenesite kopijo vseh podatkov v storitvi Facebook:

Prijavite se v spletno mesto Facebooka v brskalniku

Pojdite v Nastavitve> Vaši podatki Facebook

Kliknite možnost Prikaži poleg možnosti Prenos vaših podatkov

V razdelku Vaši podatki označite vsa polja

Pustite časovno obdobje za »vse moje podatke«.

Pustite, da je format nastavljen na HTML – tako bodo vaši podatki v obliki, ki je enostavna za krmarjenje.

Nenazadnje, v vašem Facebook računu boste zagotovo našli nekaj fotografij in videoposnetkov, ki drugje ne boste imeli kopije, zato vam priporočamo, da spremenite kakovost medijev iz srednje na visoko. Kliknite Ustvari datoteko in počakajte, da vam Facebook pošlje e-pošto, da je pripravljen.

Facebook račun

Zdaj lahko izbrišete svoj Facebook račun

Zadnji korak je izbrisati svoj Facebook račun. To storite tako, da obiščete Facebook spletno stran in se prijavite v svoj Facebook račun.

Facebook na strani ponuja nekaj orodij za brisanje Facebook računa, vključno z možnostjo, da začnete postopek prenosa za vaše podatke, preden izbrišete svoj Facebook račun, in opomnik, da dodate skrbnika za vse Facebook strani, za katere ste edini skrbnik vi. V nasprotnem primeru, ko izbrišete svoj Facebook račun, bo tudi Facebook stran izginila.

V redu, ste pripravljeni? Kliknite Izbriši račun, vnesite svoje geslo in kliknite Nadaljuj. Nazadnje znova kliknite Izbriši račun in končali ste.

Imate 30 dni, da si premislite

Pri Facebooku bo trajalo do 90 dni, da izbriše vse podatke o vašem Facebook računu iz svojih strežnikov. Prvih 30 dni se lahko še vedno prijavite in prekličete zahtevo za brisanje. Vaš Facebook račun bo obnovljen in bo deloval, kot da ga nikoli niste hoteli izbrisati.

Če želite preklicati zahtevo za brisanje, obiščite Facebook.com, se prijavite v svoj Facebook račun in kliknite gumb Prekliči brisanje.

Avtor: Marko Vidrih

Kako izbrisati svoj Facebook račun, da socialna mreža ustavi sledenje vaših podatkov
1 od 1
Facebook račun
Facebook račun
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.