• C Novo mesto
 • 00:23
 • Pet, 12.08.2022

Facebook profil – Nasveti in triki, ki jih morate poznati

Kot najstarejša in največja platforma za družabne medije je Facebook postal zapleteno in zmogljivo orodje. Uporaba Facebooka kot profesionalec zahteva pripravljenost raziskovati, da ne omenjam dostojne investicije časa. Za vas je zbranih nekaj najboljših nasvetov in trikov.

1. KAKO PREVERITI, KATERE APLIKACIJE SPREMLJAJO VAŠE PODATKE

Pri škandalu Cambridge Analytica (Facebook je bil nedavno pod velikim pritiskom, potem ko so podatki več kot 50 milijonov uporabnikov ušli v roke podatkovnega podjetja Cambridge Analytica), ki je v naših mislih še vedno sveža, je prva stvar, ki jo verjetno želite, da natančno preverite, katerim aplikacijam ste nezavedno dovoli dostop do vaših podatkov. Če želite to narediti, pojdite na »Nastavitve« in »Aplikacije« v levem meniju. Tukaj boste videli, v katere aplikacije ste se prijavili s Facebook profilom, rezultati pa vas lahko presenetijo.

Te povezave lahko z lahkoto izbrišete tako, da se dotaknete »X« poleg njih (priporočamo, da začnete z naključnimi kvizi), zato je treba preveriti nastavitve tudi v meniju »Drugi uporabniški programi«, saj lahko tu zaščitite svoje prijatelje in njihove podatke, ki se uporabljajo zaradi vas.

Če pa ste res razburjeni, uredite »Aplikacije, spletne strani in vtičnike« in lahko izklopite celotno platformo, kar pomeni, da se vašega Facebook profila ne more več uporabljati, da bi aktivirali karkoli v Facebooku. To je zelo-omejujoča, ampak hej, mogoče pa prava odločitev.

2. KAKO UGOTOVITI, KDO VAS ZALEZUJE PREKO UPORABE FACEBOOK STORIES

Da, Facebook Stories obstaja – preko funkcije v aplikaciji Facebook, ki vam omogoča, da naložite fotografije in videoposnetke v 24-urnem obdobju, lahko najdete podatke o tem, kateri od vaših prijateljev si jih je ogledal.

To ni idealen način, da vidite, kdo je bil v vašem profilu in kaj so gledali, vendar je bolje kot nič. Skoraj zagotovo boste odkrili nekaj izgubljenih “prijateljev” (na primer tipa s katerim ste delali 6 let nazaj in od takrat z njim niste govorili), ki se še vedno zanimajo, kaj počnete vsak dan.

3. KAKO PREKINITI PRIJATELJSTVO Z NEKOM, NE DA BI IZGIBILI DOSTOP DO NEJGOVEGA PROFILA

Facebook profil

Če želite to narediti, kliknite na gumb ‘Sledi’ na straneh vaših Facebook “prijateljev”. Prikazalo se vam nekaj različnih možnosti, vi pa za ta namen izberite “Ne sledi” ali “Unfollow”.

4. KAKO DOBITI OPOZORILA O PRIJAVI, DA SE IZOGNETE HEKERJEM

Vdrtje v profil na Facebooku je precej pogosto. Seveda, ni nobenega načina, da bi svoj Facebook profil popolnoma zaščitili, vendar pa lahko hekerja kar hitro odkrijete.

Opozorila o prijavi vam bodo poslala obvestilo, kadar koli boste dostopali do svojega računa Facebook iz nove naprave ali novega brskalnika. Če odprete Nastavitve >> Varnost, se lahko odločite za prejemanje e-poštnega ali sms obvestila ali obojega ob enem ob tovrstnih poskusih prijave.

5. KAKO PRENESETE VAŠO CELOTNO ZGODOVINO FACEBOOKA

Zakaj? Zakaj ne? Opozarjam vas, da bi to lahko bilo precej velik prenos, če že dolgo uporabljate Facebook. Vključuje slike in druge medije ter tekstovne objave. Če želite vse to prenesti, pojdite v Nastavitve in kliknite »Prenesi kopijo svojih podatkov na Facebooku« na dnu strani.

6. KAKO PREPREČITI NADLEŽNO ISKANJE EMOJI-jev S TEKSTOVNIMI BLIŽNICAMI

Facebook profil – emoji

Kje bi bili brez naših zaupanja vrednih prijateljev, “smajlijev”? Včasih besede preprosto niso dovolj, vendar je iskanje natančnih emojijev, ki jih želite poslati, lahko utrujajoče. Kategorije menijev za emojije so daleč od intuitivnega, vsaka namreč vsebuje veliko maso simbolov, kar pogosto povzroča zmedenost.

Če vnesete bližnjice v besedilu, boste v sporočilo poslali ustrezni emoji. Na primer, vtipkajte :poop: da dodate poop emoji. Na žalost vsi emoji ne dobijo bližnjic, vendar so vključeni najpopularnejši.
Več Facebook emoji-jev najdete na tej povezavi: http://emojicodes.com/

7. KJE NAJDEMO FACEBOOKOVO SKRITO MAPO ZA SPOROČILA

Vsi vemo, kako najti mapo »Prejeto« v Facebook profilu – vsakič, ko prejmete sporočilo, lahko opazite malo rdečo številko. Ali ste vedeli, da obstaja še druga mapa s prejetimi sporočili? Tu se skrivajo vsa sporočila, ki ste jih poslali osebam, ki niso v vaši skupini prijateljev v Facebooku.

Obstajajo verjetno veliko več sporočil, kot pričakujete, samo vedeti morate, kje iskati – to je skrivnost, navsezadnje ni niti označeno. Odprite aplikacijo Facebook Messenger in kliknite Nastavitve >> Osebe >> Zahtevki za sporočila >> Oglejte si filtrirane zahteve in uživajte v štiri leta starem seznamu sporočil.

8. KAKO USTAVITI FACEBOOKOVA OBVESTILA O ROJSTNIH DNEVIH

Facebook je postal najboljši način za spremljanje rojstnih dni vaši znancev. Vendar pa lahko rojstnodnevna obvestila tudi izklopite. Če odprete Nastavitve >> Obvestila >> Mobilni, lahko preprosto odstranite slavne opomnike.

9. KAKO NAJTI SKRIVNO KOŠARKAŠKO IGRO V MESSENGERU

Facebook profil – košarkaška igra

Če še niste slišali o tem, nič hudega, niste edini. Če želite igrati košarkaško igro, ki jo omogoča Facebook, morate svojemu prijatelju poslati košarkaški emoji (košarkaško žogo), nato pa kliknite na športni piktogram. S tem boste igro začeli igrati prek klepeta.

10. KAKO IZKLJUČITI AUTO-PLAY VIDEO NA FACEBOOKU

Če se tudi vam zdi samodejno predvajanje videoposnetkov nadležno je tukaj način, da to funkcijo Facebooka izklopite.

V vašem brskalniku jo najdete na dnu menija Nastavitve. Kliknite na >>Videoposnetki, na katerem je preklopnik za samodejno predvajanje.

11. KAKO IZBRATI NASLEDNIKA VAŠEGA FACEBOOK PROFILA

Facebook profil – oporoka

Vsi bomo enkrat umrli, če se želite prepričati, da vaš račun ne bo padel v napačne roke, lahko zapustite svoj Facebook račun nekomu, ki je zanesljiv.

Kako? No, kar morate storiti je, da imenujete »Legacy Contact«, nekoga, ki dobi nadzor nad vašim Facebook računom, ko je Facebook obveščen o vaši smrti. To boste našli v “Varnostnem” delu spletnega vmesnika Facebook in mobilne aplikacije.

12. KAKO IZBRISATI ALI DEAKTIVIRATI FACEBOOK RAČUN IN KAKŠNA JE RAZLIKA

Obstajata dva načina, da “izklopite” vaš Facebook račun. Prvi deaktivira račun, kar pomeni:

 • Kadarkoli želite, lahko svoj račun znova aktivirate.
 • Ljudje ne vidijo vašega Facebook profila na spletu.
 • Nekatere informacije so lahko še vedno vidne (na primer sporočila, ki ste jih poslali).
 • Facebook shrani podatke o vašem računu (na primer prijatelje in interese).

Ampak brisanje vašega Facebook računa je veliko bolj resna stvar. Če izbrišete svoj račun:

 • Facebook naredi izbris vašeka profila ali računa nekaj dni po tem, ko je bila zahteva podana. Če se med prehodnim obdobjem prijavite, se izbris prekliče.
 • Ko izbrišete svoj Facebook profil, ne morete ponovno pridobiti dostopa do njega.
 • Da pridete do svojih podatkov, ki so shranjeni v sistemih za varnostno kopiranje, lahko traja do 90 dni. Vendar pa vaši podatki v tem času niso dostopni na Facebooku.
 • Nekatere stvari se ne da izbrisati, na primer sporočila, ki ste jih poslali prijateljem – te bodo ostale aktivne.
 • Kopije nekaterih materialov (na primer zapisov dnevnika) lahko ostanejo v podatkovni bazi Facebook, vendar so “ločene od osebnih identifikatorjev”, v skladu s podjetjem.
 • V bistvu je deaktiviranje računa način za “pauzo” s Facebookom za nekaj časa, medtem ko je brisanje trajna rešitev, ki jo morate pred izbiro skrbno premisliti.

Kako deaktivirati Facebook račun

Če želite deaktivirati svoj Facebook račun, sledite tem korakom:

 1. V zgornjem desnem kotu katere koli spletne strani v spletnem brskalniku kliknite puščico navzdol
 2. Izberite “Nastavitve”
 3. V levem stolpcu izberite »Splošno«
 4. Kliknite »Upravljanje računa«
 5. Pritisnite »Deaktiviraj svoj račun« in sledite navodilom, da potrdite svojo odločitev

Če želite znova aktivirati svoj Facebook račun, ga preprosto prijavite s svojim e-poštnim naslovom in geslom. Vaš profil bo popolnoma obnovljen.

Kako izbrisati Facebook račun

Brisanje vašega Facebook računa je resna odločitev, zato se prepričajte, da je to nekaj, kar res želite storiti. Ne glede na to, ali vam je všeč ali ne, so družabni mediji ujeti v družbi, vaš profil na Facebooku pa lahko vpliva na prijateljstva, možnosti za zaposlitev in socialne priložnosti. Ne pozabite, da obstajajo tudi načini za zaščito vaših nastavitev Facebook zasebnosti, če je to vaša skrb.

Če vseeno želite dokončno izbrisati vaš Facebook profil ali račun, kliknite naslednjo povezavo in izberite možnost »Izbriši moj račun«:

Izbriši moj Facebook račun

 

Pred izbrisom vašega Facebook računa boste morda hoteli prenesti vaše podatke (vašo Facebook zgodovino). To storite tako:

 1. V zgornjem desnem kotu katere koli spletne strani v spletnem brskalniku kliknite puščico navzdol
 2. Na dnu vaših splošnih nastavitev računa kliknite »Prenos kopije svojih podatkov v Facebooku«
 3. Izberite ‘Začni moj arhiv’

Datoteka, ki jo boste prenesli, bo vsebovala informacije o vašem Facebooku profilu, zato bodite previdni pri tem, kje jo hranite.

Avtor: Marko Vidrih

bee queen
pomurski sejem
Facebook profil – Nasveti in triki, ki jih morate poznati
1 od 3
Facebook profil
Facebook profil
Facebook profil
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.