• 5.59C Novo mesto
  • 19:42
  • Čet, 02.04.2020

Je hollywoodski film res spremenil naše življenje?

Film je svojevrstna umetnost gibanja. Tovrstna umetnost je dandanes med najbolj razširjenimi. Film se je skozi leta zelo razvijal in se seveda razvija še naprej, tako na umetniškem področju kot na področju tehnologije, novosti snemalnih naprav in tako naprej.

Tomas Alva Edison je bil prvi, ki je združil nekaj posameznih fotografij na filmskem traku in tako je nastal neke vrste film. Najprej se je tovrstne filme gledalo skozi na tleh stoječo škatlo, ki je predvajala posnetke. Kasneje so tovrstno »napravo« naredili za večjo množico ljudi in tudi kot prvi kino, le da je bilo teh naprav več v katere so ljudje gledali, tako kot danes gledamo v večji ekran v kinematografih.

Kako se je film razvijal skozi čas?

Najprej je bil najbolj razširjen nemi film, ki je bil brez zvočne spremljave, vendar pa ga je spremljala glasba, ki so jo ljudje izvajali v živo. Na primer klavir, orgle, violine in podobno. Igralci v nemih filmih so morali zelo dobro izražati svoja čustva, da so jih gledalci dojeli. Izmed najbolj znanih igralcev nemih filmov skozi zgodovino je gotovo Charlie Chaplin. Leta 1927 je nastal prvi zvočni film z imenom Pevec Jazza in tako so se pričeli zvočni filmi, ki so nemudoma povsem zasenčili neme filme. Kasneje se je razvil sodobni film, ki se razvija tako rekoč še danes. Tovrstni film je v večini primerov oblikovan kot zabava za množično populacijo.

Film

Film

Največji filmski »zabavljaški sistem« ustvarjajo v meki filma, serij in zabavnih oddaj, v Los Angelesu, v Hollywoodu. Hollywood tako rekoč narekuje trende tega kar naj bi bilo všeč večini ljudi. Hollywood se zaradi svoje vloge kot središče filmske industrije uporablja tudi kot sopomenka za ameriški film. V Hollywoodu so na samem pričetku razvoja filma pričeli snemati filme predvsem zaradi večine sončnih dni, ki so tam tudi več kot 340 dni letno ter raznolikosti kalifornijskega okolja, kar je pripomoglo k bolj dovršenih končnih izdelkih.

Hollyoodski film se je pričel razvijati iz zgodovinskih romanc in priredb romanov, kasneje pa so prešli na različne filmske zvrsti, ki so: vesterni v katerih so se številni igralci preizkusili kot kavboji, gangsterski filmi, med katerimi je bil popularnejši film Podzemlje in muzikali, v katerih imajo glavne vloge pevci in plesalci. Seveda pa hollywoodski film odražajo tudi druge filmske zvrsti kot komedije, srhljivke, detektivski, akcijski in vojni filmi, drame in podobno.

Ob vsem tem pa ne gre pozabiti znamenitih velikih šest ameriških filmskih studiev, ki so pravzaprav odgovorni za to, da film ima takšno vlogo kot jo dandanes ima. Med »velikih šest« spadajo: Columbia Pictures, 20th Century Fox, Warner Bros., Universal Studios, Paramount Pictures in Walt Disney Studios Motion Pictures. Lahko bi rekli, da teh prestižnih šest televizijskih produkcij pomaga ustvarjati veliki met do denarja, slave in prestiža na svetovni ravni. Odgovorni pa so seveda tudi za produkcijo in distribucijo filmov ter programov na televiziji.

Da pa imajo slavne hollywoodske zvezde še kaj več kot »zgolj slavo« v obliki denarja, vpliva in materialnega prestiža, pa so poskrbeli tudi za Hollywoodsko alejo slavnih, ki mu rečejo tudi pločnik slavnih, ki je zasidrana v kot javni spomenik v stičišču preko 15 križišč vzdolž Hollywoodskega Boulevarda in Vine Streeta. Na znamenitem pločniku je vdelanih približno 2.500 peterokrakih zvezd kot spomin na dosežke v zabavni industriji. Vsaka peterokraka zvezda nosi ime igralca, glasbenika, režiserja, producenta oziroma kakšne druge vrste umetnika zabavne industrije iz zvrsti: film, televizija, radio, gledališče in glasba. Nekatera imena so tudi izmišljena.

Film

Film

Kateri filmi so zaznamovali leto 2019?

Leto 2019 se počasi izteka, med drugim pa je postreglo tudi z mnogo izjemnimi filmskimi dosežki in umetninami, ki so jih v tem letu predstavili. Med filmi, ki so pustili poseben pečat že v letu 2018 je vsekakor film Bohemian Rhapsody, ki je glasbena  biografija slavnega Freeddija Mercuryja, ki hkrati tudi velik poklon skupini Queen v kateri je  revolucionarni Freedie dolga leta nastopal in podiral nešteto stereotipov. Svojevrsten dosežek dosegel tudi film Zelena knjiga, ki »govori« o temnopoltem klasičnem pianistu svetovnega slovesa, ki si je s pomočjo zelene knjige pomagal, da se je med svojo turnejo lažje izognil krajem, ki za črnce v takratnih časih niso bile varne.  Prav tako je veliko prahu dvignil film Zvezda je rojena (2018), kjer sta v glavnih vlogah združila svoje moči Bradley Cooper in Lady Gaga, ki igrata dva umetnika, ki živita strastno in hkrati bolečine in surove realnosti sveta zgodbo o glasbenem uspehu, ki se hkrati prepleta z njunim dinamičnim razmerjem.

Film, ki je prava Tarantinova poslastica je tudi: Bilo je nekoč v Hollywoodu (2019), ki govori o glavnem igralcu in njegovem dvojniku, ki išče svoj prostor pod soncem v Hollywoodskem času hipijev. Pa tudi film Hustlers (2019), ki je nekakšna ženska protiutež filmu The Wolf of Wall street,  je privabil veliko obiskovalcev. Film je posnet po resnični zgodbi in govori o skupini bivših stiptizet, ki izpeljejo prevaro in potegnejo za nos bogataške stranke z Wall Streeta. To je seveda zgolj nekaj izmed filmov, ki so pustili svojevrsten pečat v različnih kategorijah zgolj v zadnjih mesecih. Film pokaže tisto kar bi težje ubesedili in pokazali na drugačne načine. Prav tako pa je velik plus filma ta, da lahko njegovo sporočilo pošljemo širom sveta in se lahko s tem tudi dotakne posameznikov in spreminja svet na boljše. »Hollywoodski film« pa ima širom sveta morda veliko večji vpliv in moč kot si morda na prvi pogled mislimo, zato držimo pesti za čim več filmov s kvalitetno vsebino in pozitivnim sporočilom, ki bodo ponesli svoje zgodbe širom sveta.

Avtor: M.S.

Vir slik: Pixabay