• C Novo mesto
  • 23:20
  • Tor, 05.12.2023

Fortnite vodič za starše

Fortnite je konec preteklega leta igralo več kot 200 milijonov ljudi, med njimi množica otrok. Je igra povsem nedolžna?

Fortnite je podjetje Epic Games najavilo že leta 2011, vendar jo je poskusno izdalo šele jeseni 2017, uradna verzija pa je izšla leta 2018. Kljub temu, da Fortnite še ni dolgo na tržišču, ima več kot 200 milijonov igralcev. Po statistikah naj bi veliko odraslih, ki obožujejo igro, zaradi nje kdaj izostalo iz službe, veliko otrok pa iz šole. Igrica je torej dovolj zanimiva, da je ne moreš prenehati igrati in zaradi tega lahko hitro pride do težav z odvisnostjo. Starši si tega gotovo ne želimo, zato je treba otrokom pri njej postaviti meje.

Fortnite je igra preživetja

Sam naslov igre Fortnite pomeni »dva tedna«, nanaša pa se na to, da je treba v igri (po času igre, ne realnem času,), preživeti 14 dni. Sam scenarij ni nič posebnega. Po naravni katastrofi ostane na Zemlji le okoli dva odstotka prebivalcev, pojavijo pa se strašljiva zombijevska bitja. Po štirje igralci se v igri med seboj povežejo in zbirajo zaloge, gradijo utrdbe, v varnih hišah pripravljajo pasti in izdelujejo orožje. Vsaka uspešno opravljena naloga prinese nagrado, ki olajša boj. Cilj je preživetje in zmaga nad sovražnimi bitji.

Založnik igre Fortnite je v prvem letu po izdaji z njo zaslužil več sto milijonov evrov, saj naj bi znotraj igre skoraj 70 odstotkov igralcev kupovalo »priboljške«. Svetovno gledano je povprečen znesek, ki ga igri nameni igralec, preko 80 evrov, prišteti pa je treba tudi vse druge vrste zaslužka – na primer pravice za tisk junakov igre na majice in podobno. Po napovedih naj bi Fortnite do konca leta 2019 podjetju Epic Games prislužil več kot dve milijardi evrov.

Fortnite prinaša masten zaslužek tudi nekaterim igralcem.

Fortnite prinaša zaslužek tudi nekaterim uporabnikom. Igralec z imenom Ninja, ki je v realnem svetu 27-letni Tyler Blevins, zasluži več sto tisoč evrov mesečno. Kako je to mogoče? Je eden najboljših in najbolj priljubljenih, njegovo igro in nasvete na Youtube-u in Twitch-u spremljajo množice – to pa pomeni tako denar od oglasov, ki se predvajajo, kot od sponzorjev. Ravno tako je za konec leta 2019 napovedano tudi svetovno prvenstvo v igranju Fortnite (kvalifikacije so potekale že od konca leta 2018,), zmagovalec pa bo nagrajen s sto milijoni ameriških dolarjev.

Igra Fortnite sama po sebi ni »pokvarjena«, res pa je, da jo igra množica ljudi, ki se v virtualnem svetu predstavlja z vzdevki in pogosto uporablja tudi neprimerno besedišče. Zato ne bo odveč, če smo starši previdni in imamo nadzor nad tem, kako in koliko jo uporabljajo naši otroci.

Kako nadzirati uporabo?

Igra Fortnite ni namenjena mlajšim otrokom, igralo naj bi se jo od najstniških let dalje. Če se želijo z njo zabavati mlajši, naj bo to v družbi staršev.

Fortnite omogoča nakupe znotraj igre. S temi nakupi je mogoče hitreje napredovati oziroma biti v igri uspešnejši, zato ti otroke in mladostnike hitro premamijo – pa tudi odrasle. Najbolje je, da se za Fortnite določi dogovorjen mesečni znesek, ki se ga lahko porabi. Otroci naj nimajo možnosti samostojnih nakupov, ki bi bremenili bančno kartico staršev. Kadar želijo z žepnino kupiti plačljive elemente za Fortnite, ali pa jim jih želite za darilo kupiti vi, je najbolje, da se te plača s Paysafe kuponom, ki ga lahko v določenem znesku kupite v trafiki ali na bencinskem servisu. Znesek je fiksen in tako imate nadzor nad porabo.

Kot za vsako drugo igro tudi za Fortnite velja, da je potrebno določiti čas, ki ga lahko otrok porabi za igrico. Če omejitev ne postavite, jo bo igral cel dan in celo noč, vi pa verjetno še vedeli ne boste – podnevi boste v službi, ponoči spali, otrok pa bo skrivaj ves čas igral Fortnite. Dogovorite se, koliko časa lahko posveti igri in katere dolžnosti mora opraviti pred tem. Če pride do težav, spremenite domačo kodo za brezžično omrežje in ga po določeni večerni uri izključite. Igra Fortnite tudi sama omogoča, da omejite njeno uporabo. Najbolje, da za to uporabite tako imenovani »guided access«, ki dovoljuje nastavitev maksimalnega trajanja igranja.

Otrok naj znotraj igre klepeta z igralci, s katerimi sodeluje, saj je tako napredek enostavnejši, nobene potrebe pa ni, da je pogovor s soigralci glasovno v živo. Onemogočite glasovno komunikacijo, če se vam tako zdi pametneje. Vsekakor pa je pametno izključiti klepetalnik, ki je globalen – velik »chat room«, v katerem sodelujejo igralci z vsega sveta.

Kako resna je lahko Fortnite odvisnost?

Zombiji v Fortnite, zombiji pred ekranom – otroci ne jedo, ne spijo, ne gredo na stranišče.

Strokovnjaki pravijo, da je igra Fortnite ena tistih, ki zelo hitro zasvoji, zato naj bodo starši previdni. Marsikje po svetu so zaradi nje otroci že končali na zdravljenju odvisnosti, znan pa je tudi primer komaj 9-letne deklice iz Velike Britanije: da ne bi zamudila česar koli v igri, ni šla na stranišče, temveč se je pomočila v oblačila; starši so ji zato igro izključili, zaradi česar jih je fizično napadla.

Na kaj moramo biti starši pozorni?

Do odvisnosti lahko pride, kadar opazimo, da Fortnite povzroča spremenjene vzorce obnašanja otroka. Zdi se, da ta nima več nadzora – preprosto »mora« igrati pogosteje, dlje, bolj zavzeto in odločno. Igra hkrati dobiva vse večji pomen in nadvlada drugim področjem: pomembnejša je od šole, športa, druženja s prijatelji, pomoči družini, izletov, spanja in obrokov. Celo tisti konjički, ki jih je otrok nekoč oboževal, nenadoma niso več pomembni. Fortnite je pomembnejši od kopanja na bazenu s prijatelji, pomembnejši od rojstnega dneva prijateljice. Da je zasvojenost popolnoma razvita pa kaže tudi to, da želi otrok Fortnite igrati ne glede na to, da je igra že prinesla negativne posledice, ki se jih zaveda. Tudi če je zaradi igre neupravičeno manjkal v šoli in si prislužil ukore in morda celo izključitev, se ne bo »iztreznil« – še vedno si bo želel le igrati.

Ob pretirani uporabi starši otrokom radi preprečimo igro tako, da izključimo modem ali jim vzamemo napravo za igranje. Otrokom radi rečemo, da z igro zapravljajo čas in svojo nadarjenost za druge stvari. Pravimo jim, da virtualni prijatelji iz igre niso resnični prijatelji. A včasih vse to ne zadostuje – takrat se je najbolje obrniti na strokovnjake, ki se lahko spopadejo z otrokovo odvisnostjo.

 

Uršula Novak

Foto: Pixabay