• C Novo mesto
  • 02:39
  • Tor, 18.01.2022

Nikon z novima brezzrcalnima fotoaparatoma

Nikon vstopa v nov segment in uvaja Z7 in Z6, prve interne kamere brez ogledal (brezzrcalna digitalna fotoaparata). Vendar pa proizvajalec Nikon seveda ne želi zanemariti segmenta SLR.

Nikon z novimi tehnologijami predstavlja svoja nova brezzrcalna digitalna fotoaparata. Z7 in njegova nekoliko manjša različica, Z6, naj bi združila prednosti fotoaparatov DSLR in brezkontaktnih sistemskih kamer.

Sistem Nikon Z je trenutno sestavljen iz dveh brezzrcalih kamer, opremljenih z novim bajonetom in pozicioniranjem na polprofesionalnem in strokovnem področju. Oštevilčenje pušča veliko prostora za špekulacije, da bodo lahko prihodnji Z-modeli na voljo tudi za druge ciljne skupine.

»Nikon ne bo opustil območja DSLR v korist sistemskih kamer.« razloži vodilni proizvajalec Nikon GmbH, Otto Gugler

Glede na predstavljene številke so kamere DSLR številčnejše od vseh proizvajalcev v smislu prodaje, celo v vodstvu. V zadnjem letu so SLR-ji predstavljali približno 60 odstotkov celotnega prihodka z zamenljivimi kamerami, kar predstavlja 40 odstotkov sistemskih fotoaparatov. Toda ta številka se bo še naprej premikala, pravi Rok Gašparič, generalni direktor podjetja Nikon CEE. Vse bolj se gre v smeri 50:50, »kar pa ni rečeno, da bo povezano s predstavitvijo Nikon Z7 in Z6.

To ne spremeni dejstva, da so fotoaparati DSLR izjemno pomembni za Nikon. Na primer, Nikon je pred kratkim predstavil fotoaparat AF-S NIKKOR 500mm f / 5.6E PF ED VR, super telefoto objektiv, ki je združljiv z Nikonovimi digitalnimi SLR fotoaparati v formatu FX.

Novi bajonet Z

Nazaj na dejansko predstavitev: modeli Z so zato opremljeni z novim bajonetom, za katerega je značilen povečan premer 55 milimetrov, za katerega bodo seveda obstajale ustrezne leče. Prvi korak je, da se na trgu tržijo trije objektivi Nikkor Z z visoko zmogljivostjo, standardni objektiv Nikkor Z 24-70 mm 1: 4 S, širokokotni objektiv Nikkor Z 35 mm 1: 1,8 S in standardni Nikkor Z Nikkor Z 50mm 1: 1,8 S objektivom s fiksno goriščno razdaljo.

Fotoaparat Nikon

Dodatni objektivi so v pripravi za leti 2019 in 2020. Še posebej zanimiv je Nikkor Z 58 mm 1: 0,95 S Noct. To je standardni objektiv s fiksno žariščno razdaljo z izredno močjo svetlobe in žariščno razdaljo 58 mm za ročno ostrenje, ki bo vrh serije S.

Adapter lahko uporabljate na Z-modelih, pa tudi objektivih Nikkor z F-bajonetno povezavo. To omogoča fotografom veliko možnosti pri izbiri leče od samega začetka.

Notranje vrednote novega Nikon fotoaparata

V »prsih« Z7 je nov senzor CMOS, ki predstavlja celotni okvir za format Nikon FX z zadnjo izpostavljenostjo. Ima tudi samodejno ostrenje z zaznavanjem faze v ravnini senzorja in najnovejšim modelom za obdelavo slik EXPEED 6. Ponuja 45,7 milijona slikovnih pik (učinkovito) in podpira standardno območje občutljivosti ISO 64 do 25 600.

Z6 je vsestranska oblika FX formatne kamere z učinkovito ločljivostjo 24,5 milijona slikovnih pik, ki pokriva širok spekter standardnih občutljivosti ISO z ISO 100 do 51 200. Zato bi jo bilo treba oceniti z intenzivnostjo svetlobe in morala bi biti primerna za različne zahteve s svojo visoko občutljivostjo ISO in 4K / UHD slike v polnem formatu. Na primer za snemanje in posnetke pri šibki svetlobi.

Ohišje magnezija obeh kamer je zaščiteno kot običajno za Nikon: iz “brizgalne vode in prahu”. Oba modela imata tudi pet-osni stabilizator slike.

Z7 je že od konca septembra na volji v trgovinah, Z6 pa mu sledi v koncu meseca novembra. V kompletu z objektivom Nikkor 24-70 mm in bajonetnim adapterjem za F-objektiva bo EIA stal približno 4,450 evrov. Enak komplet z Z6 EIA pa se bo dobil za približno 3.050 evrov.

Svetovni rekord! Nikon z “največjo človeško kamero na svetu”

V Guinnessovi knjigi rekordov je Nikon postal največji človeški fotoaparat na svetu.

Kot del 100. obletnice je uradni distributer Nikon Italy, predstavil »največji človeški fotoaparat na svetu«.

Več kot 1000 ljudi se je zbralo na trgu pred Stupinigijevim gradom, blizu Torina, da bi “izdelali” fotoaparat Nikon v polni pari.

Akcija je bila v fotografirana z Nikonovim fotoaparatom D810 in zasedla mesto v Guinnessovi knjigi rekordov.

 

Videoposnetek si lahko ogledate spodaj:

Pripravil: Marko Vidrih

 

Nikon z novima brezzrcalnima fotoaparatoma
1 od 1
Nikon
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.