• C Novo mesto
  • 18:40
  • Sob, 04.12.2021

Kako uporabljati fotoaparat, če nosite očala?

Se vam zdi, da je za vas, ki nosite očala, narediti dobre slike nekoliko bolj zapleteno?  Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredite, da bi vam bilo lažje.

Nošenje očal, ali skoraj popolna slepota, ni ovira pri fotografiranju. Še vedno morate razumeti osnove izpostavljenosti in sestave fotografije. Samo uporaba fotoaparata in še posebej ostrenje posnetkov bo nekoliko težja. Poglejmo, kaj storiti.

Uporabite iskalo in nastavite dioptrijo

Morda tega ne veste, vendar ima iskalo na vsaki dobri DSLR ali brez zrcalni kameri (fotoaparatu) gumb za nastavitev dioptrije, tako lahko fotoaparat prilagodite tako, da ustreza vašemu vidu. To je majhno kolo ob iskalu.

Prilagajanje dioptrije iskala fotoaparata pomeni, da boste lahko pregledali in videli vse, kot če bi nosili očala. Vse informacije, kot so hitrost zaklopa in zaslonka, bodo prav tako ostre. Tudi če ne morete česa prebrati zaslona na zadnji strani fotoaparata, lahko še vedno vidite nastavitve fotoaparata.

Fotoaparat

Vgrajene nastavitve dioptrije se gibljejo od okoli +1 do -3, odvisno od fotoaparata. Če vaša dioptrija sodi v ta obseg, si preberite spodnji vodnik za nastavitev iskala. Če je vaša dioptrija močnejša oziroma večja od tega, nič za to. Canon in Nikon namreč ponujata dodatne leče iskala. Najboljše mesto za nakup je od lokalnega prodajalca ali ugledne spletne trgovine s fotoaparati.

Kako prilagoditi iskalo fotoaparata (če nosite očala ali kontaktne leče)

Če imate fotoaparat DSLR ali brez zrcala, lahko prilagodite moč iskala, da se bolje ujema z vašim vidom.

Poleg iskala je gumb za nastavitev dioptrije, nastavljen na majhno izbirno tipko. To prilagodi moč iskala in vam omogoča, da spreminjate stvari, tako da boste, če ste kratkovidni ali obratno, stvari bolje videli.

Nastavitveni gumb za nastavitev dioptrije je privzeto nastavljen na vid 20/20. Če so prikazane informacije zamegljene, ko gledate skozi iskalo, boste vedeli, da za vas ni pravilno nastavljeno.

Prilagajanje dioptrije je postopek poskusov in napak. Običajno je nekoliko večja oznaka, ki označuje središče nastavitvenega gumba, tako da ga lahko preprosto ponastavite nazaj na normalno.

Najboljši način za pravilno nastavitev dioptrije je, ko so informacije, prikazane v iskalu, ostre. Če jih je mogoče enostavno prebrati, mora iskalo natančno prikazati prizor pred vami. Vrtite gumb za nastavitev dioptrije naprej in nazaj, dokler ne najdete nastavitve, ki vam ustreza.

Nastavitev dioptrije vpliva samo na iskalo – bodisi optično ali elektronsko; še vedno morate nositi očala, da se osredotočite na zaslon Live View (Prikaz v živo).

Gumb za nastavitev dioptrije se ne blokira v položaju, ki ste ga nastavili. Če se vam stvari zopet začnejo megliti, obstaja velika verjetnost, da ste v določenem trenutku pomotoma pritisnili na gumb. Ponovno ga nastavite.

Fotoaparat

Naučite se pravilno uporabljati samodejno ostrenje

Samodejno ostrenje v sodobnih fotoaparatih je neverjetno, vendar je, tako kot vse funkcije »samodejnega«, ki so shranjene v fotoaparatu, najboljše ob nadzoru fotografa. S samodejnim ostrenjem, od načina (enojni, neprekinjeni ali hibridni), se lahko veliko prilagodi na območje, ki se uporablja za samodejno ostrenje (ena točka, območje ali celoten sistem samodejnega ostrenja), na način, kako se samodejno ostrijo različne situacije.

Če pustite, da fotoaparat naredi po svoje, bo samodejno ostrenje včasih uspelo, vendar če boste prevzeli nadzor, bo to, kar želite, uspelo večkrat. To je še posebej pomembno, če težko pregledujete svoje slike med fotografiranjem in ne morete zaupati svojemu fotoaparatu, da bi dobili pravi posnetek.

Ko boste obvladali sistem samodejnega ostrenja v fotoaparatu, lahko fotografirate samozavestno, saj veste, da je skoraj vedno v središču pozornosti prav tisto, kar ste želeli.

Najlažji način, da se izognete manjkajočemu fokusu, je, da ne komplicirate. Fotoreporterji že dolgo uporabljajo geslo za fotografiranje: »f / 8 in fotorafiraj«. Z drugimi besedami, če postavite objektiv na f / 8 (dokler ne uporabljate velikega telefoto objektiva), boste s pritiskom na sprožilec vedno dobili ostro in uporabno fotografijo z dovolj globine polja, ki bo prikazala celotno sceno.

Manjkajoča osredotočenost je le velik problem pri fotografiranju makrov, portretov, športa in divjih živali. Za veliko drugih področij, kot so krajina, potovanje ali ulična fotografija, vam ni treba tako skrbeti. S tem, ko delate na ožjih zaslonkah, se lahko sprostite in uživate v fotografiranju – ves čas veste, da je tisto, kar fotografirate, verjetno uporabno.

Fotoaparat

Uporabite zaslon Live View (Prikaz v živo) in Zoom (Povečava)

Tu je majhen namig, na kar morda niste niti pomislili. Na zadnji strani fotoaparata, ko gledate posneto fotografijo, uporabite funkcijo povečave – na njem bo gumb z lupo, ki ga bo aktiviral. Če povečate fotografijo, lahko majhne podrobnosti raztegnete tako, da se bodo prikazale na 3-palčnem zaslonu. To ni idealno, vendar je lahko dovolj, da preverite oziroma vidite, na kaj morate biti pozorni.

Če so veliki skladatelji lahko gluhi, ni nobenega razloga, da veliki fotografi ne bi mogli imeti težav z vidom. Seveda bodo stvari nekoliko bolj nerodne, toda z učenjem uporabe samodejnega ostrenja ali preprosto upoštevanjem manjkajočega ostrenja lahko še vedno naredite neverjetne fotografije.

Marko Vidrih

Kako uporabljati fotoaparat, če nosite očala?
1 od 1
Fotoaparat
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.