• C Novo mesto
  • 08:44
  • Čet, 28.09.2023

Radi fotografirate? Tako lahko zaslužite s prodajo fotografij

Želite prodati svoje fotografije na spletu in zaslužiti nekaj denarja? Se sprašujete, katere spletne strani vam omogočajo prodajo fotografij?

Kot fotograf lahko z lahkoto zaslužite nekaj dodatnega denarja (ali celo začnete novo kariero), če poznate pravo mesto za prodajo fotografij na spletu. Fotografi različnih ravni spretnosti so zdaj iskani bolj kot kdaj koli prej. Vsakdo od velikih korporacij, malih in srednje velikih podjetij blogerjev, grafičnih oblikovalcev, prodajalcev in založnikov redno kupuje in uporablja fotografije s spleta.

Dnevi kraje slik postajajo zaradi orodij, ki se lahko zlahka ujemajo s slikami in njihovimi izvirniki so zdaj preteklost. Za večino legitimnih podjetij potencialna tožba ni vredna. To je odlična novica za fotografe, ki iščejo ponavljajoče se dohodke in hkrati ohranjajo svoje delo.

Če imate velik portfelj fotografij, razmislite o njihovi prodaji na spletu. Predstavil vam bom platforme zbirajo milijone slik in videov ter jih prodajajo podjetjem, tržnim agencijam in medijem. V zameno fotografi prejmejo provizijo vsakič, ko se njihovo delo prenese. Znesek na prenos fotografije je odvisen od platforme, vrste licence in številnih drugih dejavnikov. V vseh primerih je cena še vedno nizka, zato, če želite zaslužiti denar, morate staviti na količino in redno nalagati sveže fotografije.

Fotografije

Spletne strani zahtevajo, da se najprej prijavite. Prepričajte se, da ste natančno prebrali smernice, saj vam nekatere platforme prepovedujejo, da iste fotografije predložite konkurentom. Ko ste registrirani, lahko začnete polniti svoj račun. Vsaka fotografija, ki ste jo poslali, bo ocenjena pred objavo – po nekaj dneh boste enostavno obvladali celoten proces. iStock, ShutterStock in BigStock so najbolj znana imena platform, ki se ukvarjajo z prodajo fotografij. Ne zanemarjajte spletnih mest za gostovanje slik saj vam omogočajo, da shranite svoje fotografije brezplačno, nekateri od njih pa tudi, da jih tržite.

Denar, denar, denar:

Kaj naredi zmagovalno fotografijo? Kakovost posnetka, datoteka, naložena z visoko ločljivostjo (ker se lahko uporablja v veliko različnih oblikah) in predmet, ki je na splošno uporaben. Oglejte si najboljše prodajalce fotografij na različnih spletnih mestih, da bi videli, kaj trenutno deluje. Ampak kar je lahko še pomembnejše od same fotografije, je način, kako jo prodajate. Ta trg je nasičen – okoli 150.000 novih fotografij se vsak dan doda na Shutterstock!

Tudi če ste uspeli zajeti popolno fotografijo, je s slabim opisom verjetno ne bo noben opazil. Če želite optimizirati svoje možnosti, v svojem opisu dodajte več ključnih besed (poskusite opisati vse kar je na sliki). Najboljši nasvet je, da razmišljate o možnih poizvedbah, ki bi jih nekdo vnesel v iskalno vrstico, za fotografijo, kot je vaša.

Katere vrste fotografij želijo ljudje kupiti?

Trenutno so med največjimi potrošniki spletnih fotografij blogerji in lastniki spletnih portalov z novicami. Vsak kos vsebine, ustvarjene za objavo na spletni strani, potrebuje privlačno fotografijo. Tukaj je nekaj kategorij, ki so v povpraševanju.

  • Fotografije ljudi
  • Fotografije delovnih razmer (v pisarni, pri mizarju, upravitelju itd.)
  • Fotografije potovanj
  • Fotografije mest
  • Fotografije stvari (vijaki, zdravila, znaki, knjige, računalniki, orodja, torbe, kabli itd.)
  • Fotografije narave
  • Fotografije živali

Predlagam vam tudi, da si ogledate najbolj priljubljene slike v vsaki kategoriji na spletnih mestih, na katerih nameravate dodati svoje fotografije. To vam bo dalo dobro predstavo, kaj se trenutno išče.

Prodaja fotografij na spletu

Obstaja več spletnih mest, ki prodajajo fotografije spletnim skrbnikom in lastnikom podjetij. Te fotografije se lahko znova prodajajo in zagotavljajo dolgoročni pasivni dohodek.

Fotolija – Zaslužite 20-63%. Ekskluzivnost ni potrebna, čeprav za določanje cen veljajo nekatera pravila. Plačilo se opravi prek Moneybookers ali PayPal.

Alamy – ta stran ponuja 50-odstotno licenčnino in brez klavzule o ekskluzivnosti. Lepo!

Shutterstock – Sodelavci zaslužijo 20-30%. Plačila se opravijo mesečno z najmanj 75 USD. Shutterstock ne vztraja pri ekskluzivnosti. Iste fotografije lahko prodajate tudi drugje.

Dreamstime – Zaslužite 20-60% od vsake prodaje.

iStockphoto -15% od vsakega prenosa. Za ekskluzivne fotografije zaslužite 22-45%. Za nakazila uporabljajo PayPal, Moneybookers ali Payoneer Mastercard. Plačila se izvajajo do dvakrat na teden z minimalnim zneskom 100 evrov.

FreeDigitalPhotos.net – dobite 70% prihodka od prodaje. Plačila se opravijo preko PayPal z najmanj 10 USD.

Bigstock – Zaslužite 30% od posameznih prenosov in do 0,38 dolarjev licenčnine na naročniško prodajo. Plačila se obdelajo enkrat na teden na zahtevo z najmanjšim zneskom 30 evrov. Plačilo preko PayPal ali Moneybookers.

Snapped4u je tržnica za fotografe, ki pokrivajo dogodke, kot so poroke, zabave in drugo. Omogoča enostavno nalaganje fotografij.

PhotoShelter je spletna trgovina za prodajo in dostavo fotografij strankam. Omogočajo vam nastavitev predloge za skupno rabo fotografij.

BlueMelon je preprosta spletna stran za nalaganje, izmenjavo in prodajo fotografij za fotografe. Platforma je varna za nalaganje slik. Uporabljajo se bolj kot portfelj za vaše slike, kot za tržnico.

Crestock je mesto za prodajo fotografij in enostavno zaslužiti denar. Na tej spletni strani morate ustvariti brezplačen račun in naložiti fotografije. Ocenili in odobrili bodo fotografije, ki jih bodo dodali v vaš portfelj Crestock.

500px je spletno tržišče za ustvarjanje portfeljev vaših fotografij. To je najboljše mesto za prodajo fotografij na spletu.

TourPhotos je središče turističnih fotografij različnih fotografov in potnikov. Večina potovalnih agencij in turističnih podjetij jih uporablja za nalaganje fotografij svojih avanturističnih potovanj za obiskovalce in širšo javnost.

Fotomoto ni spletno tržišče, vendar je vmesni člen, ki se povezuje z vašim spletnim mestom za prodajo fotografij prek spleta. Upravlja celoten postopek za vas, potem ko ga dodate na spletno mesto.

Fotografije

Ne pozabite prebrati smernic vsakega spletnega mesta posebej, predvsem pa pazite na drobni tisk, ko gre za zahteve, kot je ekskluzivnost (ne morete prodajati svojih fotografij na več tržiščih) in lastninske pravice.

Prodajte svoje fotografije na opredmetenih elementih

Obstajajo tudi številne spletne strani, ki bodo strankam omogočile, da svoje fotografije natisnejo na vse od kavnih vrčkov do platna.

CafePress ponuja več možnosti za prodajo. Objavite svoje mojstrovine na njihovi spletni strani ali nastavite lastno trgovino. Redni oglasi vam prinesejo 8%. Plačila se opravijo mesečno spreko PayPal z najmanj 25 USD.

Redbubble je podobno kot CafePress. Določite lahko svojo ceno in ob prodaji bo to tudi vaš dobiček. Plačila se opravijo mesečno, preko PayPal z zneskom najmanj 20 dolarjev.

Shutterfly-Pro galerija vam lahko prinesejo 99 do 199 dolarjev na leto, plus 15% provizije za vsako prodajo. Shutterfly skrbi za morebitne težave s storitvami za stranke. Plačila se izvršijo mesečno z neposrednim pologom na vaš transakcijski račun.

eBay in Etsy so tudi možnosti za prodajo fotografij na spletu. Etsy dovoljuje prodajo na spletnem mestu celo mladoletnikom, če imajo potrdilo staršev ali zakonitega skrbnika, da upravljajo njegov račun.

Trženje in prodaja

Ne pozabite tržiti svojih razpoložljivih fotografij. Uporabljajte optimalne ključne besede. Socialna omrežja, objavljanje na fotografskih forumih lahko pomaga k prodaji vaših fotografij.

Verjetno ne boste obogateli od prodaje fotografij na spletu, lahko pa si  ustvarite dodaten pasivni dohodek. Analize kažejo, da prodajalci fotografij na tovrsten način zaslužijo v povprečju 1 evro na mesec za vsako objavljeno fotografijo. To pomeni, da če imate na voljo 100 fotografij za prodajo, lahko zaslužite približno 100 evrov na mesec. Več fotografij = več denarja.

Upam, da vam bo ta članek pomagal najti najboljša mesta za prodajo fotografij na spletu in zaslužiti nekaj denarja.

Avtor: Marko Vidrih

qlandia krsko
Radi fotografirate? Tako lahko zaslužite s prodajo fotografij
1 od 3
Fotografije
Fotografije
Fotografije
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.