• 15.31C Novo mesto
  • 22:26
  • Čet, 23.05.2019
  • Prijava

Pa smo spet tam: ukradenih še 127 milijonov računov in gesel iz 8 spletnih strani

Nedolgo nazaj je heker za prodajo ponudil 617 milijonov računov iz 16 različnih spletnih strani na Dark Webu. Zdaj, isti heker ponuja še 127 milijonov dodatnih ukradenih računov iz še osmih spletnih strani.

Heker, ki je že prejšnjič, za približno 20.000 dolarjev v bitcoinu, prodal seznam ukradenih podatkov je že lani ukradel podatke iz več pomembnih lokacij – nekaj, jih je že bilo razkritih in sicer največ iz spletnega mesta Dubsmash – 162 milijonov in 151 milijonov računov iz MyFitnessPal.

Podatki so vključevali imena, e-poštne naslove in kodirana gesla, v nekaterih primerih pa tudi druge podatke za prijavo v različne račune.

Zdi se, da se kraje podatkov ves čas dogajajo in smo se nanje nekako navadili. Če vas še ni doletelo, vse to mogoče zlahka prezrete, toda spomnimo, da je bilo nedavno vdrto na 16 spletnih strani, od koder so hekerji/heker odnesli na milijone podatkov in gesel. Mogoče pa je vendar le pravi čas, da vseeno popazite in zaščitite svoje podatke.

16 spletnih mest, ki so bila prizadeta so:

Dubsmash (162 milijonov), MyFitnessPal (151 milijonov), MyHeritage (92 milijonov), ShareThis (41 milijonov), HauteLook (28 milijonov), Animoto (25 milijonov), EyeEm (22 milijonov), 8fit (20 milijonov), Whitepages ( 18 milijonov), Fotolog (16 milijonov), 500 px (15 milijonov), Armor Games (11 milijonov), BookMate (8 milijonov), CoffeeMeetsBagel (6 milijonov), Artsy (1 milijon) in DataCamp (700.000).

Morda razmišljate o tem, da se teh spletnih strani ne poslužujete, ampak vzemite si minutko, da razmislite, kako dolgo uporabljate isti e-poštni naslov ali isto geslo. Ta 5-let stara gesla za prijavo uporabite za dostop do vašega Facebooka, vašega e-poštnega naslova ali vašega bančnega računa.

Zato je pametno svoja gesla spremeniti, vsakič, ko pride do velike zlorabe le teh. Prepričajte se, da omogočite preverjanje pristnosti v dveh faktorjih (2FA) in uporabite različna gesla za vsako spletno mesto, ki ga uporabljate. Čeprav ni dokazov, da bi bile ogrožene kreditne kartice ali bančne informacije, vam ne bi škodovalo če preverite bančni račun, če ste kdaj plačali za vsebino na kateri od teh 16-ih spletnih mest.

Zdaj isti heker ponuja še več podatkov z osmih dodatnih spletnih mest za približno 14.500 dolarjev v bitcoinih.

Spletni portal TechCrunch poroča o osemih novih spletnih mestih, ki so bile žrtve vdora v sistem:

Houzz (57 milijonov), YouNow (40 milijonov), Ixigo (18 milijonov), Stronghold Kingdoms (5 milijonov), Roll20 (4 milijone), Ge.tt (1,8 milijona), PetFlow (1 milijon), Coinmama (450 000).

Vsakdo, ki ima na zalogi to količino denarja, lahko podatke kupi.

Če imate račun na katerem koli od teh spletnih mest ali katerega koli drugega spletnega mesta, ki je bilo ogroženo, nujno spremenite svoje geslo. Enako velja, če ste na eni od teh spletnih strani uporabili geslo in ga morda uporabili še kje drugje. Prav zaradi takih primerov ni priporočljiva uporaba enakih gesel na večih spletnih mestih. Priporočamo vam, da uporabite upravitelja gesel, saj ta ustvarja močna in edinstvena gesla za vas.

Če vas skrbi, da so vaše informacije ogrožene zaradi kršitve hekerjev lahko uporabite spletno mesto, Have I Been Pwned, da preverite, ali je vaš e-poštni naslov ali gesla prikazan kjerkoli na temnem spletu (Dark Web).

Pripravil: Marko Vidrih

Pa smo spet tam: ukradenih še 127 milijonov računov in gesel iz 8 spletnih strani
1 od 1
Geslo
Geslo
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.