• C Novo mesto
  • 07:13
  • Tor, 21.09.2021

Google Drive je potiho postal eden od najboljših »Backup« možnosti

Za Google Drive se zdi, da v primerjavi s storitvami, kot so Dropbox in iCloud, stagnira. Ampak, presenečeni boste, kako dobra storitev s prilagodljivimi možnostmi varnega kopiranja podatkov je to.

Naj vam opišem svojo izkušnjo:

Pred šestimi meseci sem začel iskati storitev za varnostno kopiranje podatkov. Ne le kake stare storitve za shranjevanje v oblaku: ampak tisto, ki bi lahko shranjevala tedenske varnostne kopije iz mojega namiznega računalnika, shranila desetletja fotografij, dokumente, videoposnetke in še bolj eksotične, večje datoteke, kot so virtualni stroji.

Po preizkušanju splošnih potrošniških različic iz Dropboxa, Box.com, Microsoftovega OneDrive in nekaj drugih, sem ustvaril Google Drive račun, AKA nov »Google One«, kot je včasih označen za potrošnike. Za poseben cilj, da shranim na stotine gigabajtov, hkrati pa ohranim strukturo datotek in imenikov na mojem namizju, je popolnoma izpolnil moje potrebe.

Mislim, da nisem edini v tej situaciji. Torej, brez nadaljnjih zavlačevanj, tu so razlogi, zakaj sem se odločil za Google Drive za svoj sistem za varnostno kopiranje v oblaku.

Enostavno upravljanje datotek

Ko namestite namizno komponento storitve Google Drive, ki je za vtis, imenovana »Varnostno kopiranje in sinhronizacija iz Googla«, je vse precej preprosto. Prijavite se v storitev, izberite primarno lokacijo mape na svojem pogonu in ko se začne sinhronizacija, začnite s prenosom stvari iz oblaka. Potem pa pridete do te strani v majhnem programu:

Google Drive

Vidite to možnost za dodajanje zunanjih datotek v račun? To je očitna značilnost… toda ta je dejansko zelo redka. Dropbox tega ne ponuja: vse, kar želite dati na pogonski pogon v Dropboxu, mora biti v njegovi posebni mapi. Microsoft OneDrive, Box.com in Appleov iCloud to ne storijo. Tudi če plačujete za terabajte prostora, morate vse sinhronizirane elemente hraniti v eni mapi.

To je težava zame, saj uporabljam hitri SSD za primarni pomnilniški pogon za namizje in ogromen, poceni trdi disk za varnostne kopije in druge datoteke, ki zavzemajo prostor. Google Drive mi omogoča, da na namizju ohranim »primarno« mapo sinhroniziranih elementov v oblaku – nekakšen hiter »žep« za pogosto uporabljene datoteke, do katerih pogosto dostopam iz več naprav, hkrati pa sinhroniziram svojo ogromno mapo za shranjevanje v oblak.

Očitno nisem edini.

Da bi naredili isto stvar v drugih storitvah, ki sem jih preizkusil, bi moral premakniti celotno mapo v oblaku na velik, počasen trdi disk (ki ni idealen za pogosto uporabljene predloge Photoshopa) ali sinhronizirati datoteke med večimi pogoni. To postavlja v mojo namestitev še en gibljiv del, med mojim programom za varnostno kopiranje (Cobian 11) in storitvijo za shranjevanje v oblaku.

Poskušal sem z Dropboxom in OneDriveom, z orodji, kot sta Boxifier ali Microsoft Synctoy… in na neki točki uspel narediti rekurzivni sistem za varnostno kopiranje, ki je vedno znova podpiral SSD, dokler ni bil trdi disk poln. iCloud in OneDrive nudita sinhronizacijo mape z namizji in dokumenti, vendar še vedno ne morete dodajati drugih zunanjih map ali pogonov.

Preprosto povedano: Google Drive omogoča enostavno uporabo. In če želite, da se vaše datoteke varnostno kopirajo samodejno in brez napora, je to veliko vredno.

Odlična spletna orodja

Naj vam povem o svojih izkušnjah s plačljivimi različicami Dropboxa, ko poskušam obdelati več kot 400 GB podatkov v eni mapi z varnostno kopijo. Na eni točki sem spoznal, da sem naredil napako v Cobian Backup – brezplačni aplikaciji za varnostno kopiranje, ki sem jo uporabljal pri Dropboxu – s svojo varnostno kopijo sem moral začeti znova, kar pa naj bi trajalo nekaj dni do enega tedna za nalaganje. Da bi z rezervnega diska C torej izpraznil prvotno rezervno mapo, sem čakal.

In čakal.

Nekaj ​​dni kasneje je mapa pogona C še vedno zavzemala prostor v mojem Dropbox računu, kljub dejstvu, da je bila odstranjena iz lokalnega računalnika. Lahko bi šel v spletni vmesnik Dropboxa in jo poskušal izbrisati … toda, kot se je izkazalo, Dropbox ne omogoča brisanja mape z več kot 30.000 datotekami v spletu. Iz neznanega razloga. To je treba storiti prek namizja, kjer je bila mapa…vendar… mape ni več tam.

V redu. Šel sem na drugi računalnik in namestil Dropbox Windows odjemalca. Nastavil sem, da prenesem sinhronizirano mapo C, nato jo izbrisal takoj, ko se je pojavila, v upanju, da se bo sprememba sinhronizirala nazaj na strežnik. Nič.

Ta trik sem poskusil še nekajkrat, na različnih računalnikih z operacijskim sistemom Windows, tako resničnih kot virtualnih. Nič od tega ni delovalo. V nezadovoljstvu sem se obrnil na podporo Dropboxa in povedali so, da bo potreben čas, da se sprememba sinhronizira, in da se vrnem v ta prostor. »Do petka bo to storjeno!«, so dejali iz  podpore. V soboto sem se še vedno pogovarjal z njimi in jim na koncu besno rekel, naj samo izbrišejo moj celoten račun in naj začnem znova, če ne ni druge možnosti.

 

Google Drive

 

Velika vrednost

Google je nedavno spremenil svoj cenovni model pod blagovno znamko Google One. Na 10 $ mesečnega proračuna, ki sem ga bil pripravljen porabiti za duševni mir, da so vse moje namizne datoteke shranjene na daljavo, ponujajo zelo velikodušno, dva terabajti za shranjevanje. Na ravni10 $  za potrošnike, so Dropbox in Apple iCloud ponudili en terabajt, Box ima 100 GB za 5 $ ali »neomejeno« za 15 $ (z omejitvijo datoteke 5 GB, ki ne deluje za popolno varnostno kopijo namizja). Microsoft OneDrive je edini večji konkurent, ki jih premaga na 10 $ na mesec, s 6 TB prostora za šest uporabnikov… vendar največ en za vsak 1 TB.

Google Drive

Torej je Google precej jasen vodja glede cene. Obstajajo še druge, neodvisne možnosti, ki bi ga lahko premagale, vendar ne ponujajo Googlovega orodja ali integracije storitev. To je morda bolj dragoceno, kot se verjetno zavedate: 2 TB prostora velja tudi za Gmail, vse vaše datoteke v Google Dokumentih in Google Photos – za večino uporabnikov to pomeni, da te storitve postanejo praktično neomejene.

Toda počakajte, še več. Google One-ov načrt za shranjevanje si lahko brezplačno izmenjujete z največ petimi uporabniki na neomejenem številu računalnikov in mobilnih naprav. Skupni prostor za shranjevanje nima omejitev za OneDrive. Plačevanje za premijski načrt vam omogoča tudi 24-7 dostop do podpore v živo, preko klepeta, e-pošte ali (čudežne) telefonske linije. To je velik posel v Googlovem svetu.

Nekaj ​​slabosti

Eden od razlogov, da sem se tako zelo potrudil, da bi obdržal Dropbox za mojo nastavitev, kljub temu, da ponuja manj prostora za shranjevanje v mojem proračunu in me spravlja skozi »živčne zlome«, je hitrost. Na podlagi mojih izračunov je uporabil 90-95% moje razpoložljive hitrosti nalaganja, ko sem to dovolil.

Google Drive ni hiter. Pri sinhronizaciji uporablja 50-60% moje zmogljivosti prenosa, tudi če v namiznem programu ni nastavljena omejitev prenosa. Sumim, da je to zato, ker Google naredi veliko več obdelave datotek na svojem koncu: ko sem preklopil Cobian na ustvarjanje velikih ZIP datotek namesto na preprosto nastavitev, je šlo veliko hitreje. Ampak zaradi načina, kako program za varnostno kopiranje deluje, bi to pomenilo, da bi vsak teden naredili še eno popolno nalaganje mape varnostne kopije mojega pogona C, namesto inkrementalnega, ki sem ga želel.

Obvestilo o nalaganju storitve Google Drive v sistemu Windows

Aplikacije za mobilne naprave Google Drive niso tako dobre kot pri Dropboxu in ravno zaradi tega imam še vedno aktiviran račun Dropbox. Ko posnamem fotografijo ali posnetek zaslona v telefonu in sem prijavljen v domači Wi-Fi, je aplikacija Dropbox dovolj pametna, da datoteko sinhronizira neposredno z računalnikom in hkrati s prenosom v oblak – pojavijo se na mojem računalniku PC skoraj v trenutku. Google Drive mora še naložiti v Google, nato prenesti na namizje, kar lahko traja nekaj minut. To v mojem delovnem procesu povzroča resnično nelagodje.

Google Drive je zame dobro orodje in z veseljem rečem, bravo Google! Medtem ko podjetje uporablja 256-bitno šifriranje SSL / TLS, so zagovorniki zasebnosti verjetno še vedno previdni pri uporabi katerih koli velikih spletnih storitev, ki jih potrebujejo. Manjše in bolj neodvisne storitve, ki so neizogibno dražje in manj integrirane, lahko bolje ustrezajo vašim potrebam, če je za vas varnost in zasebnost zaskrbljujoča.

Ampak za mojo nastavitev in duševni mir in da so delovne datoteke tako lokalno kot oddaljeno dostopne, sem pripravljen to spregledati – in zaradi enostavnosti uporabe ter cene, mislim, da bo tudi veliko ostalih ljudi naredilo isto.

Marko Vidrih

Google Drive je potiho postal eden od najboljših »Backup« možnosti
1 od 1
Google Drive
Google Drive
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.