• 16.08C Novo mesto
  • 08:11
  • Sob, 06.06.2020

Marca 2020 prihaja Half Life Alyx

Half Life Alyx je nova virtualna igra, ki bo izšla marca 2020. Naredili so jo v podjetju Valve, ki se tudi sicer ukvarja z lansiranjem virtualnih iger in dogodivščin v virtualnem svetu. Valve dela na virtualnih projektih, igre, ki ponujajo ure in ure zabave v virtualnem okolju. V namen virtualne zabave so naredili kar celo Half-life franšizo. Half-Life je znanstveno fantastična prvoosebna strelska igra. Igra je bila prvič izdana 19. novembra 1998 in od tedaj je požela že kar nekaj uspehov in predvsem zanimanja s strani oboževalcev tovrstnih iger. Od zadnje Half-life igre je minilo že več kot dvanajst let in sedaj se v velikem slogu vrača nova z imenom Half-Life: Alyx. To je po mnenju razvijalcev v podjetju Valve prava izkušnja za  navidezno resničnost.

Half Life Alyx

Da pa je nova igra res zelo pričakovana povedo tudi številke, saj je zgolj Alyx trailer imel v prvih 24 ur napovedi kar preko 10 milijonov ogledov. Njegovi oboževalci so zelo navdušeni nad samo igro, nekateri pa tudi razočarani, ker je igro možno igrati zgolj na način VR sistema. Toda kljub temu, da bo Half Life: Alyx na voljo zgolj za VR sisteme, pa so oboževalci vseeno vzneseni nad novico o novi igri. Celo tako, da ob naznanitvi projekta v podjetju Valve ugotavljajo, da so očala tako hitro prodajana, da jim je celo v podjetju zmanjkalo zalog. Toda nič bojazni, saj bodo zalogo hitro obnovili. Veliko oboževalcev iger pa je kupilo kar poln sistem Index. Poln sistem, ki so ga navdušenci nad igrami tako hitro razgrabili, drugače stane na Steamu 1.079 evrov, kar je kar precej zajetna vsota. Paket pa vključuje očala, sledilni postaji ter kontrolerje Knuckles. Zgolj sama očala stanejo 539 evrov. Vsekakor pa je plus nakupa celotnega Index sistema tudi ta, da prejmete igro Half-Life: Alyx povsem brezplačno. Half Life: Alyx uporablja igranje navidezne resničnosti. Igra podpira vse PC združljive VR slušalke. Ker je bila igra zasnovana na osnovi VR, ne bo nobene druge različice, ki ni VR. Alyx bo preko Steam workshop podpiral tudi vse uporabniške moduse.

Igra poteka pred vrnitvijo Gordona Freemana, glavnega protagonista v Half Life 2

Na žalost mnogih navdušencev Half-Life franšize, pa igra ne bo nadaljevanje podvigov glavnega protagonista Gordona Freemana. Glavna zvezda igre bo sedaj Alyx VAnce, ki je Gordonova pogumna pomočnica iz Half-Life 2. Sama igra poteka pred vrnitvijo Gordona Freemana, glavnega protagonista v Half Life 2. Igralci spremljajo zaveznike Freemana Alyx Vance, medtem, ko se ona in njen oče Eli Vance borijo s Cobineju – vesoljskemu imperiju, ki je prišel na Zemljo. Half Life Alyx naj bi bila po besedah oblikovalca Davida Speyrerja naslednji del zgodbe Half Life in je približno enake dolžine kot Half Life 2. Igralci igre s pomočjo VR pridobivajo zaloge, uporabljajo vmesnike in mečejo predmete ter tako sodelujejo v boju. Pri tem jim pomagajo tudi gravitacijske rokavice, ki omogočajo igralcem, da manipulirajo z rokami in gravitacijska pištola iz Half Life 2. Vsako orožje je mogoče uporabiti z eno roko, saj so pri podjetju Valve želeli, da ima igralec eno roko prosto za interakcijo s svetom.

Vse Half-Life igre so do izida Half-Life Alyx postale brezplačne

Pred izidom nove igre Half-Life Alyx, ki jo navdušenci nad virtualnimi igrami in igrami na splošno že nestrpno pričakujejo, pa se je podjetje Valve, ki je tudi razvijalec celotne franšize Half-Life iger, odločilo za zanimivo potezo. Do marca 2020, dokler ne izzde nova Half-Life Alyx, je na Steamu ponudilo celotno Half-Life franšizo povsem brezplačno. Za to potezo so se v podjetju odločili iz razloga, da igralci pred izidom nove igre dodobra spoznajo zgodovino serije, tisti, ki pa jo že dodobra poznajo, pa osvežijo svoje znanje. Tako je na voljo približno dva meseca časa, da navdušenci in poznavalci Half-Life iger preigrajo vse sezone. Brezplačno se lahko tako preizkusijo: Half-Life 1, Half-Life 2, Half-Life2: Episode One in Episode Two, Team Fortress Classic Half-Life: Opposing Force in Half-Life: Blue Shift.

Half Life Alyx

Half Life Alyx

Half-Life je po prepričanju in najboljša igra po mnenju mnogih. Nekateri se vanjo in v celotno dogajanje in streljanje celo tako vživijo, da hitro izgubijo stik z realnostjo, kar pa je tudi ena izmed neprijetnih plati tovrstnega igranja, ki izgleda kot resnično, zato kljub zabavi in preizkušanju svojih sposobnosti tudi na virtualno igralski način, ni odveč se občasno spomniti, da je tudi to le igra in navidezna resničnost. Po napovedih razvijalcev igre, pa igralce igre Half-Life: Alyx čaka približno 20 ur razburljive izkušnje in akcije, reševanja ugank in različne dogodivščine, pri čemer bodo zelo v poštev prišle tudi gravitacijske rokavice in gravitacijska pištola. Vse to pa ljubiteljem prvoosebnih znanstvenih iger in zabave, obljublja edinstveno izkušnjo.

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay