• C Novo mesto
  • 05:46
  • Tor, 21.09.2021

Heker objavil osebne podatke 533 milijonov uporabnikov Facebooka, med njimi preko 200 tisoč Slovencev

Kako boste ugotovili, ali so med njimi tudi vaši?

Na nekem forumu so bile objavljene telefonske številke in drugi osebni podatki kar 533 milijonov uporabnikov Facebooka. To so uporabniki iz 106 držav, vključno s Slovenijo.

Bussines Insider je že potrdil, da gre za verodostojne podatke, vključno z imeni, priimki, lokacijami, datumi rojstva, biografijami, številkami mobilnih telefonov in v nekaterih primerih tudi e-poštnimi naslovi. Strokovnjaki opozarjajo, da takšno uhajanje podatkov kriminalcem najbolj koristi pri številnih prevarah. Alon Gal, strokovnjak za kibernetski kriminal, je prvič odkril uhajanje podatkov uporabnikov Facebooka že januarja, ko je nekdo na forumu začel oglaševati njihov program, ki bi lahko razkril telefonske številke uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja. Zdaj pa so vsi podatki javno dostopni in na voljo vsem.

Gal je dejal, da Facebook trenutno ne more veliko storiti, lahko pa svoje uporabnike obvesti o tem, kaj se je zgodilo, in jih opozori, naj ne nasedajo morebitnim prevaram. »Ljudje, ki uporabljajo Facebook, jim zaupajo, da bo hranil njihove podatke, zato bi morali pri Facebooku ravnati spoštljivo s podatki,« je dejal. Po podatkih, ki jih je Gal objavil na svojem Twitterju, je med uporabniki, katerih osebni podatki so bili objavljeni, tudi več kot 200.000 od uporabnikov iz Slovenije.

Kaj storiti?

Na srečo so različne online servisi velike zbirke podatkov, ki hranijo informacije o kršitvah in vam lahko sporočijo, ali so vaši podatki potencialno ogroženi in ali boste morda morali spremeniti geslo. Spletna stran – Have I Been Pwned je postalo eno največjih spletnih mest na internetu, ki shranjujejo podatke o vseh kršitvah podatkov. Ta brezplačna storitev bo ugotovila, ali so bili vaši podatki izpostavljeni hekerskem napadu oz. najdeni v zbirki podatkov, prodanih na dark webu – “temni” strani interneta.

Na začetni strani lahko najprej vnesete vaš e-mail in stran vam bo oblikovala seznam napadov ali storitev, v katerih je bil vaš e-poštni naslov izpostavljen ali ogrožen. To so lahko različne storitve, kot so Canva, Dropbox ali socialna omrežja, kot je LinkedIn.Če je bil vaš naslov v zadnjem napadu ogrožen, je to prvi znak, da morate spremeniti geslo v poštni storitvi. Na tej strani je tudi dodatna stopnja preverjanja vaših gesel z možnostjo Pwned Passwords. Tu lahko vnesete geslo in preverite, ali je prišlo do kršitve podatkov in kolikokrat se je pojavilo. Seveda tudi če vidite, da se je geslo pojavilo, to ne pomeni nujno, da je vaše geslo, ampak da je nekdo uporabil isto geslo. Je pa tudi razlog za skrb in razlog za spremembo gesla in vklop varnejše možnosti.

Gesla

Redno spreminjajte gesla in nikoli ne uporabljajte istega gesla za več spletnih storitev, ne glede na to, ali gre za vaš e-poštni naslov in vaš Facebook račun. In poslušajte svoj instinkt, kajti če je nekaj videti sumljivo ali boljše, kot bi moralo biti, je zelo verjetno prevara, vsaj kar se spleta tiče.

NaDlani.si; Foto: Pixbay