• 13.42C Novo mesto
  • 06:23
  • Sob, 06.06.2020

Kako konfigurirati HiFi namizni avdio sistem?

High fidelity (pogosto skrajšano na hi-fi ali HiFi) je izraz, ki ga poslušalci, avdiofili in ljubitelji dobrega zvoka uporabljajo za kakovostno reprodukcijo zvoka. To je v nasprotju z zvokom nižje kakovosti, ki ga proizvaja poceni avdio oprema, ali slabšo kakovostjo reprodukcije zvoka, ki jo lahko slišimo v posnetkih, ki so bili narejeni vse do poznih štiridesetih let.

HiFi sistem je nabor komponent, zasnovanih tako, da zvok glasbe postane kar se da dober. HiFi avdio oprema velja za jasen zvok brez šumov, ne pa samo za visoko glasnost in ojačan bas. Poslušanje glasbe na HiFi sistemu bo zaradi številnih različnih dejavnikov, kot so manjše motnje signalov (in s tem manj hrupa), večji frekvenčni odziv in jasnosti zvoka na slušalkah (ki so bile na primer priložene telefonu) radikalno boljše.

Ljudje, ki uživajo v vrhunskem zvoku, se imenujejo »avdiofili«. Za vas smo razčlenili, kaj dela vsak posamezni del v HiFi napravi in kako to prispeva k celotni izboljšavi zvoka.

Digitalni avdio pretvorniki (DAC)

DAC je v bistvu res vrhunski priključek za slušalke. To je izhodišče za vse zvoke v vašem sistemu. Zaradi električnega šuma v računalniku zvok iz vgrajenega priključka za slušalke zveni zelo hrupno. Tega hrupa morda ne boste opazili na večini slušalk, vendar na HiFi slušalkah to zagotovo postane očitno.

Rešitev je, da se električna motnja izolira z zunanjim DAC. Ti so zgrajeni iz veliko bolj kakovostnih komponent, kot jih ima vgrajeni DAC v vašem računalniku.

HiFi – Digitalni avdio pretvornik

Ojačevalniki

Večini zvočnikov in nekaterim slušalkam k boljšemu zvoku prispeva ojačevalnik zvoka. Če imate slušalke z nižjo impedanco, je za napajanje dovolj USB DAC, vendar če stremite k najboljši kakovosti zvoka, pomeni, da boste verjetno potrebovali ojačevalnik, tako da hrup DAC ne uniči čistoče zvoka.

Ojačevalci so potrebni, ker večina DAC-jev ni namenjena razširitvi zvoka preko določene točke. Če bi spreminjali DAC do 10, bi to zvenelo neverjetno hrupno (šumeče hrupno). Lahko pa ga obrnete na 5, nato pa ojačevalnik nastavite na 200%, zvok pa bo ostal jasen.

HiFi – Ojačevalnik

Slušalke in zvočniki

Vsi zgoraj navedeni deli dobijo digitalni zvok iz vaše naprave preko žice. Na drugem koncu te žice pa imate na voljo slušalke ali zvočnike.

Dobri zvočniki so zapleteni, saj običajno potrebujete velik stereo sprejemnik, v katerega lahko vse priključite. Dober zvok je odvisen od pravilne postavitve zvočnikov in akustike prostora. To je mogoče nekoliko ublažiti z ustreznimi ploščami za odpravljanje hrupa.

Slušalke so preprostejše in običajno potrebujejo samo en kabel za priključitev. Te slušalke imajo impedanco, merjeno v ohmih. To je električna upornost slušalk, slušalke z večjo impedanco pa potrebujejo večjo moč za pravilno delovanje. Večina slušalk ima zelo nizko vrednost impedance, običajno pod 32 ohmi, medtem ko lahko nekatere slušalke dosežejo tudi do 600 ohmov. Običajno bo imela višja impedanca boljši zvok, vendar le, če se preostala nastavitev ujema s kakovostjo. Če vaš DAC in ojačevalnik ne moreta obvladovati tako kakovostnega zvoka, potem po vsej verjetnosti ne boste imeli  nobenih koristi – stvari se lahko celo poslabšajo.

Glavna stvar, ki jo je treba preveriti pri slušalkah, je frekvenčni odziv in splošna jasnost zvoka. Nekatere slušalke, denimo znamke Beats, bodo vklučevale bas na slušalkah, da bi ustvarile iluzijo boljšega zvoka. Za nepoučeno uho, to lahko zveni zelo dobro, vendar pa bi morala imeti HiFi nastavitev razumno raven frekvenčni odziv, brez spreminjanja dohodnega zvoka. Splošno jasnost zvoka je težko izmeriti, vendar le ta vsekakor vpliva na zvok. Ta pa je po navadi odvisna od kakovosti izdelave in običajno cene slušalk.

Mikrofoni

Odvisno od vašega namena, morda ne boste potrebovali mikrofona, toda ljudje, ki si želijo snemati zvok, ga lahko enostavno dodajo v nastavitve. Večina visokotehnoloških mikrofonov bo uporabljala XLR konektorje, ki jih večina DAC podpira. Nekateri mikrofoni – zlasti kondenzatorski mikrofoni – potrebujejo 48 voltno fantomsko napajanje, kar pomeni, da potrebujejo zunanji vir napajanja za delovanje. Napajan je iz kabla XLR, tako da vam ni treba priključiti ničesar več, samo preklopite stikalo na DAC. Prepričajte se, da ne dostavljate fantomskega napajanja mikrofonu, ki ga ne podpira, saj lahko poškodujete mikrofon.

HiFi – Mikrofon

Dodatna oprema

Očitno boste potrebovali kable, da vse to povežete, vendar na izbiro teh bodite pozorni. Potrebovali boste zaščitene kable. Navadni avdio kabli, ki jih lahko uporabite za povezavo in predvajanje glasbe v vašem avtomobilu, niso zaščiteni in bodo dvignili ton statičnih električnih signalov v bližini. Zaščiteni kabli so vrhunski in nujno potrebni, saj če je katera od komponent v tej zanki slabe kakovosti, uniči zvok. Ne potrebujete modnih, visokokakovostnih, pozlačenih priključkov ali karkoli drugega, vendar je zaščita kabla nujna.

HiFi

Pregled

Ko predvajate datoteko na primer v iTunesu, jo računalnik pošlje preko USB v DAC. DAC jo dekodira in nato pošlje aktualni analogni avdio izhod na ojačevalnik (običajno preko 1/4 ″ kabla, včasih pa preko standardnega kabla za slušalke). Po tem, ko je bil signal poslan, ta potuje do vaših slušalk ali zvočnikov, kjer ga lahko končno poslušate. Končni rezultat je neverjetno jasen zvok.

Kaj naj torej kupim?

Za dobro izkušnjo in kakovosten zvok vam ni treba kupiti drage nabavne komponente. Prav tako je res, da lahko kupite zelo drage komponente, ki so precenjene in končate z glasnim, popačenim zvokom. Vse je v kakovosti in pomemben je vsak omenjeni del.

Natančne komponente vaše nastavitve se bodo razlikovale glede na vaše potrebe in proračun. Trg je zelo raznolik in zato ne moremo sestaviti celovitega vodnika za nakup vsakega posameznega dela, ki ga boste morda potrebovali. Priporočamo vam, da opravite lastne raziskave in preberete preglede več kvalificiranih strokovnjakov za zvok, preden se odločite, kaj boste kupili.

Marko Vidrih

 

Kako konfigurirati HiFi namizni avdio sistem?
1 od 1
HiFi
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.