• C Novo mesto
  • 00:12
  • Sob, 02.03.2024

Koliko stane hišni kino?

Hišni kino je običajno opredeljen kot avdio in video oprema, ki je nastavljena v vašem domu in simulira doživetje v kinodvoranah. Uporablja koncepta domače kinematografije se lahko zelo razlikuje. Mnogi potrošnik ob izrazu »hišni kino« zmotno mislijo, da to pomeni veliko denarja, opreme in kablov, ki se raztezajo po stanovanju. Vendar pa je z majhnim načrtovanjem montaža hišnega kina lahko zelo enostavna.

Hišni kino po meri

V svojem najbolj zapletenem načrtu lahko definitivno načrtujete izdelavo hišnega kina po meri, ki stane več deset tisoč evrov s televizorjem ali video projektorjem visoke ločljivosti, Blu-Ray Disc / Ultra HD Blu-ray predvajalnikom, medijem strežnika, kabla / satelita, ločenih ojačevalnikov za vsak kanal, ki ga nadzira glavni krmilnik, zvočniki in nekaj subwooferjev, ki lahko skoraj zrušijo celotno sosesko.

Praktični hišni kino za vse

V resnici hišni kino, ki je dejansko postavljeno v večini domov, ni nujno sestavljen iz dragih komponent po meri in ne stane veliko denarja. Skromna nastavitev za hišni kino je lahko čisto preprosta. Potrebujete le 32 do 55- palčni televizor, skupaj z DVD predvajalnikom ali izhodom za priključitev USB ključa v kombinaciji s stereo zvočniki ali kompletom zvočnikov, recimo 5+1 za hišni kino.

Hišni kino

Tudi z nadgradnjo na velik LCD zaslon, ​​Plasma televizor (prekinjen od leta 2014, vendar še vedno v uporabi) (55-palcev ali več) in / ali predvajalnik Blu-ray Disc ne potrebujete debele denarnice – tudi vedno večje število video projektorjev za hišni kino postaja vse cenejših. Če pa mislite za hišni kino nameniti malo več denarja, pa si lahko privoščite 4K Ultra HD LED / LCD ali OLED TV, ki nudijo dodatna zadovoljstva.

Druga možnost, ki jo lahko vključite v postavitev hišnega kina, je internet. Večina televizorjev in predvajalnikov Blu-ray Disc lahko predvaja televizijske oddaje in filme neposredno iz interneta. Tudi če nimate televizije, ki ima to zmogljivost, lahko kupite veliko poceni dodatkov, ki omogočajo dostop do številnih vsebin, ki vsebujejo internet, vključno s filmi, TV-oddajami, vsebino, ki jo je ustvaril uporabnik in glasbo.

Sistem za hišni kino lahko uporabljate tudi kot središče za razširitev gledanja televizije in predvajanja glasbe, ki jo lahko poslušate po celotni hiši bodisi s fizično ali brezžično povezavo.

Za upravljanje hišnega kina lahko uporabite dober univerzalni sistem daljinskega upravljalca, pametni telefon ali celo izkoristite funkcije pametnih asistentov Alexa ter Google Assistant.

Ne glede na vrsto sistema, ki si ga izberete, dokler vam ta nudi možnosti za zabavo, ki jo potrebujete in želite, je to vaš hišni kino. Hišni kino imate lahko v skoraj vsaki sobi v hiši, majhnem stanovanju, pisarni, domu ali celo zunaj.

Možnosti, ki jih izberete, so odvisne od vas. Preden se odločite za nakup, naredite kako raziskavo, da ugotovite, kako se gibljejo cene komponent tisti trenutek. Če si vzamete čas za raziskovanje, boste zagotovo naleteli na kakšno akcijsko ceno kompletnega hišnega kina.

Hišni kino

V končni fazi je uporaba hišnega kina namenjena potrošniku za možnost zabave, ki omogoča gledanje filmov doma z malo dodatnega navdušenja, kot smo ga običajno deležni pri gledanju navadnega televizorja.

Dejansko mnogi več niti ne razmišljajo o odhodu v lokalni kino, saj je ceneje in udobneje ostati doma. Z gledališko in zvočno tehnologijo hišnega kina in prilagajanjem na domače okolje, proizvajalci TV in avdia potrošniku omogočajo dejansko dober približek izkušenj v domači kinodvorani na podlagi izbrane opreme in možnosti dostopa do vsebine.

Postavitev hišnega kina

Ko imate vse komponente, je čas, da nastavite gledališki prostor. Ob izbiri in urejanju domače gledališke sobe je treba upoštevati več dejavnikov.

Najprej preučite arhitekturo prostora. Domače gledališče bi moralo biti podobno kinodvorani. Iščemo torej zaprto, pravokotno sobo z dovolj prostora in ne preveč zunanje svetlobe. Za najboljšo kakovost zvoka potrebujete zaprt prostor – odprte sobe nimajo idealne akustike. Če želite vrhunski hišni kino, boste morda želeli izolirati stene. Iz istega razloga je na splošno bolje, da so tla iz lesa ali linoleja.

Ko ste se odločili, katero sobo želite uporabiti, morate ugotoviti, kam naj postavite vse komponente za hišni kino. Televizor postavite tam, kamor se vam zdi najbolj logično, nato pa se držite naslednjega sistema.

Postavitev zvočnega sistema je malo bolj zapletena. Sprednje zvočnike morate nastaviti tako, da so enakomerno razporejeni, vse na približno enaki višini. Prav tako se prepričajte, da so blizu ravni televizijskega zaslona, ​​tako da se zdi, da zvok prihaja iz dejanj in igralcev, ki jih gledate na televizorju. Ideja je, da se ne bi smeli zavedati govornikov, ko gledate film – vaša pozornost mora biti usmerjena na film.

Za razporeditev zadnjih zvočnikov imate na voljo nekaj različnih možnosti. Dolby Digital je zasnovan za zvočnike, nameščene ob strani poslušalca, medtem ko morajo sistemi Dolby Pro Logic imeti zadnje zvočnike za poslušalcem. V vsakem primeru je treba zadnje zvočnike namestiti na enaki višini, ki je enakomerno oddaljena od poslušalca. Seveda je verjetno, da boste imeli več kot enega poslušalca ali gledalca v vašem hišnem kinu, zato razmik ne bo vsakomur enak. Tu lahko najdete osrednji položaj – kot je sredina kavča, medtem ko še vedno pazite na druge sedeže v sobi.

Ni pomembno, kje ste postavili svoj subwoofer. Nizke frekvence niso usmerjene, kot so višje, ki jih oddajajo glavni zvočniki, tako da jih lahko dejansko postavite kjerkoli v sobi. Za najboljši učinek pa postavite subwoofer na tla in usmerite proti steni – to bo pomagalo pri odbijanju nizkih frekvenc skozi prostor.

Hišni kino

Ko sta televizor in zvočniki na mestu, jih boste morali umeriti. Vaš televizor ima lahko poseben postopek nastavitve za prilagajanje barve in svetlosti. V nasprotnem primeru lahko uporabite optimizator THX, ki ga najdete na številnih DVD-jih, da izvedete kalibracije. Vsak zvočnik lahko kalibrirate tudi z merilnikom ravni zvočnega tlaka. To bo zagotovilo, da vaši zvočniki proizvajajo enake ravni glasnosti.

Druga stvar, ki jo je treba upoštevati v vašem domu, je razsvetljava. Pomembno je, da v sobi nimate veliko zunanje svetlobe, ker lahko ta povzroči bleščanje na zaslonu ali odvračanje pozornosti od filma. Toda ne želite tudi popolnoma temne sobe, ker lahko visok kontrast svetlobe na zaslonu slabo vpliva na vaše oči.

V idealnem primeru bi prostor za hišni kino imel mehko osvetlitev, ki je povezana z možnostjo zatemnitve.

Če povzamemo je najboljša nastavitev za hišni kino v celoti odvisna od vašega proračuna in vaših potreb. Če želite samo boljši sistem za zabavo v družinski sobi, bo osnovni set za domači kino, DVD predvajalnik in srednje velik televizor več kot zadovoljiv. Ampak, če želite svojo kinodvorano, z velikim zaslonom in fantastično akustiko, boste verjetno morali pripeljati strokovnjaka za domači kino in izvajalca, kar vas bo stalo zagotovo več. Cena za enostaven hišni kino v kompletu je približno 400 evrov. Za hišni kino, ki vam bo nudil malo več zadovoljstva, boste odšteli približno 1000 evrov. Bolj, ko boste želeli uživati, več boste morali plačati.

Avtor: Marko Vidrih

 

Koliko stane hišni kino?
1 od 3
Hišni kino
Hišni kino
Hišni kino
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.