• C Novo mesto
  • 19:07
  • Sre, 12.06.2024

Horizon Forbidden West: Ali igra doseže pričakovanja?

Horizon Forbidden West je ena najbolj pričakovanih iger leta 2022. Razvilo jo je podjetje Guerrila Games, ki je poskrbelo tudi za predhodnico Horizon Zero Dawn. Nadaljevanje je prav tako postavljeno v post apokaliptični svet zahodnega dela Združenih držav Amerike. Svojo premiero je igra doživel konec februarja za PlayStation 4 in PlayStation 5. Prejela je odlične ocene, a vprašanje je vedno, če je dosegla pričakovanja. Kako se je izkazala igra Horizon Forbidden West in ali jo je vredno kupiti?

Izid igre Horizon Forbidden West

Junija 2020 je Sony razkril novico, da pripravlja nadaljevanje Horizon Zero Dawn. Takrat so oboževalcem sporočili, da bo igra na voljo v letu 2021, a kot vidimo temu ni bilo tako. Konec maja 2021 so ustvarjalci Guerrila Games pokazali štirinajst minutni demo za PS 5. Izdelavo igre je zamaknila pandemija koronavirusa, kar so avgusta 2021 tudi pojasnili in uradno zamaknili izid. Datum izida igre je postal 18. februar 2022, kar je tudi uspelo. Horizon Forbidden West je zaživela in je že med nami.

Horizon Forbidden West je igra, ki …

Uradna spletna stran PlayStation nam razkaže dva odstavka, ki nas prepričujeta v nakup priljubljene igrice. Prvi je opis igre, ki gre takole: »Raziščite oddaljene dežele, borite se z večjimi in še bolj osupljivimi stroji in srečajte neverjetna nova plemena ob vrnitvi v postapokaliptični svet Horizon v oddaljeni prihodnosti. Dežela umira. Nevarne nevihte in neustavljiva bolezen uničujeta razpršene preostanke človeštva. Po njihovih mejah pa se hkrati potikajo grozljivi novi stroji. Življenju na Zemlji grozi novo izumrtje in nihče ne pozna razloga. Aloy mora razkriti skrivnosti za temi grožnjami ter obnoviti red in ravnovesje v svetu. Hkrati se mora združiti s starimi prijatelji, skleniti zavezništva z vojskujočimi se novimi frakcijami in odkriti zapuščino starodavne preteklosti ter hkrati ostati korak pred navidez nepremagljivim novim sovražnikom.«

Drugi odstavek pa je sporočilo uredniške ekipe spletne strani, ki prav tako vabi k nakupu in igranju igre. »Igra Horizon Forbidden West kot nadaljevanje prelomne znanstvenofantastične uspešnice Horizon Zero Dawn razširi skoraj vsak vidik zmagovalne formule in zagotovi spektakularno odprtosvetovno pustolovščino, ki osupljivo grafično podobo združi z zanimivo zgodbo ter intenzivnim in raznolikim bojem. Igro Horizon Forbidden West poživi raznolik nabor likov in izjemna tehnična dovršenost, s čimer dvigne celotno izkušnjo ob igranju videoiger ter zagotovi izjemno zabavo, čustveno pripovedovanje in privlačno umetniško vizijo,« je skupaj zapisala uredniška ekipa PlayStation.com.

Horizon Forbidden West je odlično ocenjena igra

Ob izidu igre so začele prihajati na plano tudi prve ocene. Večina je bila odličnih, kar nakazuje tudi spodnja lestvica. Metacritic je različici igre za PS 4 postavil 90 od 100 točk, različici za PS 5 pa 88 od 100 točk. Kako so se glasile dejanske ocene glavnih publikacij za video igre?

Destructoid: 8,5 / 10

Easy Allies: 9 / 10

EGM: 4 / 5

Game Informer: 9,25 / 10

Game Revolution: 9 / 10

Game Spot: 8 / 10

Game Radar: 4,5 / 5

Hardcore Gamer: 4 / 5

IGN: 9 / 10

Push Square: 9 / 10

Shacknews: 9 / 10

The Guardian: 4 / 5

VG247: 4 / 5

Video Gamer: 8 / 10

Cena igre Horizon Forbidden West

Igra Horizon Forbidden West je na voljo v treh različicah za Play Station 4 in Play Station 5. Standardna različica za PS 4 je na voljo za 69,99 evrov in omogoča digitalno nadgradnjo za PS 5. Standardna različica za PS 5 in PS 4 je na voljo za 79,99 evrov. Najdražja izmed vseh pa je digitalna deluxe različica, ki jo je možno kupiti za 89,99 evrov. Ob nakupu prejmete tudi digitalno glasbeno podlago, digitalno umetniško knjigo, Nora Thunder Elite – preobleka in frača, Carja Behemoth Elite – preobleka in kratki lok ter Nora Legacy – preobleka in kopje. Poleg tega prejmete tudi paket sredstev v igri, figurico za strike Apex Clawstrider in odklenjen fotografski način. Igro je možno kupiti v fizični obliki v trgovinah po Sloveniji in v spletnih trgovinah.

Liki v igri Horizon Forbidden West

Ker gre pri Horizon Forbidden West za nadaljevanje, se je veliko število likov vrnilo. Med njimi prav glavna junakinja Aloy.

Aloy je najboljša lovka na stroje v svetu v igri Horizon. Je močna, neodvisna, pametna in sočutna. Začela je kot odpadnica brez matere in postala prvakinja vsega človeštva. Poleg vsega tega pa ima močno željo, da razkrije skrivnosti pokrajine Forbidden West, ustavi smrtonosno bolezen in reši svet.

Sylens je lik o katerem je znanih malo dejstev. Je potujoči učenjak, modrec in bojevnik, njegova preteklost pa je niz šepetanj, napačnih usmeritev in ugank, torej vsega kar tudi spodbuja. Vse dokler je lahko Sylens neviden v sencah, lahko svobodno sledi svoji obsedenosti, seznanjanju z vsem, kar lahko izve o izvoru človeka in stroja.

Eren je eden zvestih Aloyinih spremljevalcev. Je poveljnik skupine Vanguard, elitne skupine bojevnikov iz plemena Oseram. Lahko je pogumen, šaljiv in občasno skromen. Toda pod krepko zunanjostjo se skriva dobro srce in ranljiva duša, ki jo želi Aloy zaščititi.

Varl je bojevnik iz plemena Norain eden Aloyinih starih spremljevalcev v igri Horizon Forbidden West. Na podlagi dogodkov, ki so se odvili na koncu igre Horizon Zero Dawn, on – tako kot številni drugi v plemenu – vidi Aloy kot maziljenko, versko osebnost iz verovanj plemena Nora, ki ji je dolžan pomagati. Poleg tega je skrbben in prijazen ter ga skrbi za Aloy kot osebo in zaradi teže bremena, ki ga nosi.

Regalla je neizprosna in neustrašna vodja uporniške frakcije bojevnikov Tenakth. Njene moči so ji nekako priskrbele sposobnost krotenja in vožnje strojev, zaradi česar je grožnja vsakemu plemenu v pokrajini Forbidden West in zunaj nje.

Kotallo, ki ga je vzgojil klan Tenakth Sky Clan, je stoičen in občudovanja vreden bojevnik. Kot mlad vojak je postal Marshal, potujoči zakonodajalec, ki uveljavlja mir, ki ga je vzpostavil vodja plemena Hekarro.

Zo prihaja iz kmetijskega plemena Utaru. Kot Gravesinger se je posvetila temu, da svojim ljudem zagotavlja skrb in udobje, njena naloga je, da bolnim pomaga pri mirnem prehodu v smrt.

Stroji v igri Horizon Forbidden West

Spoznali smo nekaj likov iz igre, zdaj pa so na vrsti tudi nekateri stroji. Ker želimo, da jih spoznate v igri, bomo z besedami o njih nekoliko skopi. Hitri Clamberjaw, trdnjava Tremortusk, amfibijski Shellsnaper, leteči Sunwing, izvidniški Burrower, okreten Clawstrider, ogromni Slitherfang in agresivni Bristleback. Igra Horizon Forbidden West ponuja veliko atraktivnih strojev, ki bodo izboljšali igralni čas.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: playstation.com