• 21.84C Novo mesto
  • 20:41
  • Čet, 02.07.2020

Huawei operacijski sistem: Je to sploh izvedljivo?

Strokovnjaki pravijo, da bi alternativna rešitev za Android, kitajskega proizvajalca Huawei verjetno naletela na mrzel sprejem v tujini.

Huawei Technologies se pripravlja na izdajo lastnega operacijskega sistema za mobilne naprave, saj se sooča z možnostjo izgube dostopa do Googlovih operacijskih sistemov Android in priljubljenih aplikacij. Toda medtem ko se strokovnjaki za industrijo strinjajo, da ima kitajski Huawei, izdelovalec pametnih telefonov znanje in izkušnje za izgradnjo delujočega operacijskega sistema, ali bo ta na svetovnem trgu lahko zaživel?

Huawei telefoni, prodani zunaj Kitajske, delujejo na sistemu Android, dostop do najnovejših posodobitev in tehnične podpore Googla pa je ključnega pomena za podjetje. Ta dostop je zdaj ogrožen zaradi poteka ameriške vlade za omejitev izvoza za Huawei.

Izziv izgradnje lastnega operacijskega sistema (jedrne programske opreme, ki nadzoruje strojno opremo in drugo programsko opremo naprave) za Huawei ni le tehnična. Podjetje bo prav tako moralo pridobiti mednarodne uporabnike in razvijalce aplikacij ob široki zaskrbljenosti glede varnosti.

»Gradnja operacijskega sistema zahteva veliko inženirskih naporov,« je povedal Philip Levis, izredni profesor računalništva in elektrotehnike na Univerzi Stanford. »Ena od težkih stvari glede telefonov je ta, da so tako različne. Na primer, zasloni niso preprosti pravokotniki, ker se včasih v njih pojavijo kamere ali druge zunanje naprave. To bi bilo seveda lažje, če bi operacijski sistem gradili za za Huawei telefone.«

Toda gradnja mobilnega operacijskega sistema, ki deluje samo z lastnimi napravami, ne bi imela smisla za Huawei, saj postajanje globalnega uspeha v tej areni zahteva določeno količino masovne privlačnosti. To pomeni, da je treba zgraditi dovolj velik ekosistem in privabiti dovolj aplikacij za uporabo z njim. To je preizkus, ki ga Microsoftov BlackBerry in mnogi drugi niso uspeli doseči.

Podjetje, kot je Huawei, bo verjetno želelo zgraditi nekaj smiselno uporabnega – vendar ne tako kot Android in iOS – vsaj v letu ali 18 mesecih ne, zlasti glede na stanje odprtokodne kode.

V zvezi s tem je Android Inc. leta 2004 vlagal veliko napora in kupil ga je Google leta 2005. Operacijski sistem je bil javno predstavljen leta 2007, prva naprava, ki je Android zagnala, pa je bila dobavljena leta 2008. Glede na to, da je Huawei delal na načrtu B (operacijski sistem od leta 2012), je smiselno pričakovati, da bo podjetje letos izdalo svoj lastni operacijski sistem.

Huawei

Ampak, da bi tekmovali na isti ravni kot Android, mora Huawei razvijalcem omogočiti, da preoblikujejo aplikacije za svoj operacijski sistem in nato vnesejo milijone aplikacij v trgovino z aplikacijami.

Eden od največjih razlogov, zaradi katerih se je Microsoft odpovedal lastnemu operacijskemu sistemu – Windows Phone – v letu 2017 je, ker razvijalci nikoli niso podprli platforme.

Sistem Nokia Symbian in operacijski sistem BlackBerry sta se soočila s podobnimi težavami. Nobeden od teh lastniških mobilnih operacijskih sistemov ni uspel pridobiti dovolj moči, da bi prepričal podjetja, da razvijajo in vzdržujejo aplikacije posebej za njih, in oba sta bila na koncu ukinjena, tako kot Windows Phone.

»Za podjetja ni smiselno, da vzdržujejo aplikacijo v platformi, ki nima dovolj uporabnikov,« pravi Tian Weishu, veteran razvijalec Android sistema, ki je delal za Alibabin Alipay in Qihoo 360 na Kitajskem.

Zaradi visokih stroškov ponovnega zapisovanja in selitve aplikacije v nov operacijski sistem mnogi verjamejo, da bo operacijski sistem Huawei, poimenovan po imenu Hongmeng, zgrajen na odprtokodnem sistemu Android.

Zgraditev oziroma nadgraditev obstoječega sistema Android ima prednost, da bo obstoječim razvijalcem olajšala izvajanje aplikacij na njej. Popolnoma nova struktura pa bi Huawei lahko dovolila, da izboljšajo veliko stvari.

Huawei lahko potoni, če zgradi popolnoma nov sistem, ki zahteva večje preoblikovanje aplikacij: odnose z najpomembnejšimi kitajskimi tehnološkimi podjetji.

Huawei ima partnerstva ali pa je vsaj delal s skoraj vsemi na Kitajskem. Odnosi bodo verjetno zagotovili, da bodo novi operacijski sistemi podjetja Huawei podprli vsi kitajski tehnološki velikani.

Ampak, da bi dosegel kritično maso v smislu števila aplikacij, bi lahko Huawei potreboval dodaten potisk kitajske vlade, kot jo je pred časom potrebovala in dobila poznana aplikacija WeChat, brez katere se danes na Kitajskem ne da živeti.

Nedavni dogodki služijo kot opomnik vsakomur o moči in prevladi ZDA v tehnologiji. Kitajska mora ponovno razmisliti o svoji strategiji, da postane manj odvisna. Eden od načinov, da bi postali bolj samozadostni, bi bil, da bi vsi proizvajalci mobilnih telefonov na Kitajskem uporabili nov, domači operacijski sistem, kot je tisti, ki ga gradi Huawei.

Če vse kitajske blagovne znamke razvijejo in uporabljajo enoten operacijski sistem, ima veliko boljše možnosti za tekmovanje z Androidom in iOS kot pa samo Huawei.

Huawei

Huawei

Da bi pridobili podobno raven globalnega vpliva in tržnega deleža kot dva vodilna operacijska sistema, bi morala družba Huawei ne le prevladati na kitajskem trgu, temveč poseči tudi v druge države.

In tu se lahko Huawei sooči z dodatno oviro, saj se bo podjetje neizogibno soočilo s strogim nadzorom glede varnosti svojega sistema.

Huaweiju ni lahko prepričati ljudi, da bo uporabnikom in razvijalcem aplikacij zagotovil varnost svoje platforme. Navsezadnje je to mobilno podjetje, ne podjetje za programsko opremo. Vsi telefoni, ki temeljijo na Androidu, so predmet rednega varnostnega preverjanja s strani Googla. Brez Googla kot varnostnega krmilnika za nov operacijski sistem bi lahko Huawei težko pridobil zaupanje mednarodnih strank.

Nobenega dvoma ni, da bo Huawei OS uspeh na Kitajskem. Prekomorski trg? Jah, veliko vprašanje.

Tudi če Huawei premaguje zgoraj navedene izzive, je še vedno ena dolgoročna skrb nad svojim operacijskim sistemom: osnovni čipi.

Zasnova arhitekture čipov podjetja Arm, ki je v lasti japonske skupine SoftBank, je osnova za 90% svetovnih mobilnih procesorjev, vključno s tistimi, ki jih uporablja Huawei. Prejšnji teden so iz Arm sporočili, da upoštevajo najnovejše ameriške omejitve proti Huawei.

Del kode operacijskega sistema je specifičen za nabor čipov. Operacijski sistem, ki ga razvija Huawei, bo specifičen za čipe, ki jih trenutno uporablja, z drugimi besedami, ARM čipe. Če je na tem čipu posodobitev, ki je Huawei ne more pridobiti, lahko vpliva na splošno kakovost Huawei operacijskega sistema.

Če je Arm odrezal Huaweijev dostop do njihovega oblikovanja čipov, bi bila to velika ovira za Huawei.

Dva glavna čipa na trgu sta Intelov x86 in ARM v8. Huawei bi lahko zamenjal ARM z RISC-V, ki je odprtokodni in tako ne vpliva na ameriško prepoved. Vendar to po mnenju mnogih morda ni idealna rešitev. RISC-V namreč še ni pripravljen na tako velik korak.

Po besedah ​​Wu Hequana, akademika na kitajski akademiji za inženirstvo, je Huawei nenehno licenciral tehnologijo ARM v8 in lahko izdeluje in posodablja čipe na podlagi obstoječe tehnologije v8, če je potrebno, brez pomoči ARM.

Čipi verjetno ne bodo predstavljali problema takoj, vendar se bo pojavil kasneje. Vprašanje čipov je težje rešiti kot operacijski sistem. Vendar pa Huawei zagotovo ne bo stavil na kratkoročni in srednjeročni operacijski sistem.

Avtor: Marko Vidrih