• C Novo mesto
  • 10:44
  • Čet, 19.05.2022

Huawei Mate 20 Pro na testu: Ali je vreden 1000 evrov?

Močan visokokakovostni pametni telefon Huawei Mate 20 Pro prinaša inovacije, zlasti na področju fotoaparata, katerega praktična dodana vrednost ni vedno očitna.

Kar je Huawei pred nekaj dnevi predstavil v obliki novega mobilnega telefona Huawei Mate 20 Pro, je težko označiti drugače, kot »odziv« na Apple iPhone XS. Fotoaparat, umetna inteligenca, povečana realnost, barve; izvedbe na obeh telefonih so si zelo podobne.

Seveda, vsakdo, ki je našel svoj dom v iOS-u, ne bo zlahka prešel na mobilni telefon s sistemom Android. Sporočilo je bilo namenjeno tistim, ki upajo na podoben statusni simbol sistema Google in so pripravljeni igrati z (vsaj) 1000 evrov v isti cenovni ligi. Kaj ponuja Huawei Mate 20 za ta denar.

 

Novi pametni mobilni telefon Huawei Mate 20 je vrhunske kakovosti in kar precej velik. Njegove dimenzije so 157,8 x 72,3 x 8,6 mm. Pri malo manj kot 190 gramih je tudi eden izmed najtežjih med novodobnimi mobilnimi telefoni. Ohišje je v običajni »premium« kombinaciji kovine in stekla. Pravzaprav je Huawei uspel doseči, da je hrbtna stran odporna na praske in prstne odtise.

Velikost mobilnemu telefonu pomaga pri stabilnosti na bolj gladkih površinah. Zaradi ukrivljenih stranskih robov ga je nekoliko lažje držati, vendar pa operirati z napravo samo z eno roko ni enostavno.

Huawei Mate 20 Pro

Zgornji in spodnji rob sta se spet zmanjšala v primerjavi s predhodnikom. Na dnu mobilnega telefona ni več napisa »Huawei«, novost pa je precej široka »zareza« na vrhu zaslona, v kateri so sprednja kamera in infrardeča luč, pa tudi slušalka. Zaslon AMOLED je v eksotičnem formatu 13:6 in ločljivosti 3.120 x 1.440 pikslov. Velikost zaslona je 6,3 palcev. Barve in kontrasti mobilnega telefona so močni. Visoka svetlost in dobra odsevnost zagotavljata, da lahko vidite vse na ekranu tudi pri močni sončni svetlobi.

Za najpomembnejši element pod pokrovom, Huawei uporablja Kirin 980 hčerinske družbe Hisilicon. Gre za procesor z dvema dodatnima NPU jedroma za naloge umetne inteligence. Odvisno od modela obstaja, šest GB RAM-a in 128 GB pomnilnika ali osem GB RAM-a in 256 GB pomnilnika.

Huawei Mate 20 Pro

Mobilni telefon lahko odklenete bodisi s prepoznavanjem obraza bodisi s skenerjem prstnih odtisov. Slednji se zdi podoben kot Star Trek-Science Fiction, ko ga prvič uporabljate. Skener ne  deluje tako zanesljivo, kot pri konkurenčnih mobilnih telefonih, vendar je dovolj dober, da se ne moti tako pogosto. Prepoznavanje obrazov zahteva nekoliko težaven postopek namestitve, potem pa deluje brezhibno. Večinoma je telefon odklenjen, preden se uspete s prstom dotakniti ekrana.

Osnovne funkcije – glasovne, brskalnik, večpredstavnost – delujejo brezhibno. Grafično bolj zapletene igre, se hitro začnejo in gladko tečejo. Telefon se ob igranju tovrstnih iger segreje, vendar ostaja daleč stran od kakršne koli bojazni.

V testu s PUBG Mobile je bila grafika nastavljena na najnižjo raven z avtomatskim določanjem igre in je lahko v meniju z možnostmi le minimalno izboljšana. Vendar to ne bi smelo imeti nobene zveze z zmogljivostjo telefona, temveč bolj z napačno odločitvijo v delu igre. Zanimivo je, da se to še vedno dogaja, saj EMUI 9 prinaša skrivnostni “GPU Turbo” iz Huawei, ki je posebej zasnovan za podporo PUBG Mobile.

Posodobitve obvestil so delno v kitajščini. V Googlovemu katalogu ni dodane vrednosti v smislu izbire vmesnika ali lastnosti trgovine. Medtem ko ni mogoče izbrisati »Galerije aplikacij«, lahko odstranite vnaprej naložene aplikacije, kot so Booking.com ali eBay.

 

Huawei omogoča povezovanje preko ac-WLAN, Bluetooth 5.0 in NFC. Poleg GPS in GLONASS, navigacijski modul nadzoruje tudi Galileo in QZSS. Tudi s televizorji in drugimi infrardečimi napravami za dom, lahko Mate 20 Pro preprosto povežete. Pomnilnik mobilnega telefona se lahko nadgradi, vendar ne s standardno kartico microSD. Namesto tega obstaja reža za »Nano Memory Card«, ki jo trenutno proizvaja samo Huawei. V izdaji DualSIM pametnega telefona morate izbrati več pomnilnika ali drugo nanoSIM.

Baterija ima zelo dostojno kapaciteto 4.200 mAh. Nov način hitrega polnjenja omogoča, da v 30 minutah baterijo napolnite do 70 odstotkov. Nov Huawei pa ponuja tudi brezžično polnjenje.

Huawei Mate 20 Pro

3D Live Object je še ena novost mobilnega telefona, ki je na dogodku lansiranja povzročila veliko presenečenja. Pokazali so, kako skenirati plišasto pando s kamero telefona in jo spremeniti v animirani 3D model.

Fotoaparat mobilnega telefona je poln različnih funkcij, ki jih v veliki meri podpira umetna inteligenca. Na strani strojne opreme je Huawei opremljen s senzorjem 40 MP, širokokotnim senzorjem 20 MP in čipom 8 MP Telefoto. Obstaja optična stabilizacija slike, fazno zaznavanje in lasersko ostrenje ter hibridni trojni in petkratni zoom. Umetna inteligenca ne le preklopi na zaznavanje prizora, temveč omogoča tudi druge filtre in učinke, tudi pri fotografiranju s fotoaparatom z 24-MP. Umetni učinki v realnem času so na voljo tudi za video posnetke.

V primerjavi s P20 Pro, prvi pametni telefon s tremi kamerami, Huawei Mate 20 Pro prinaša močnejše, a bolj realistične barve in dotik podrobnosti v številnih situacijah. Če želite osvetliti in izostriti temnejše motne odtenke, lahko to nastavite samo z dvema klikoma. Vendar pa je Huawei ohranil značilno proizvajalčevo, precej jasno ostrenje v »postprocesiranju«.

Lepe so tudi večerne in nočne fotografije. Enostavni posnetki v večerni ulični razsvetljavi zagotavljajo več podrobnosti in so ostrejši. Delno impresivne rezultate za kamero mobilnega telefona dosega nočni način, za katerega bi morali za boljše slike uporabljati stojalo.

Huawei-ov HiVision-KI lahko prepozna tudi predmete ali prevaja besedila. Ti dve funkciji načeloma delujejo, rezultati pa so še kar zadovoljivi.

»Selfie« kamera ima funkcije, ki kožo gladijo in zožijo obraz, lahko pa jih prilagodite ali izklopite v več fazah. Iste funkcije so na voljo tudi za fotografiranje z glavno kamero. Način portreta je bil razširjen tako, da vključuje različne filtre umetne inteligence. Na ta način lahko sistem v ozadju deformira majhne svetlobe ali v ospredju oblikuje različne prizore osvetlitve in jih prenese v obraz v treh dimenzijah. To običajno deluje precej dobro, toda občasno se bo zgodilo, da bo zaznavanje robov bolj grobo, kar lahko popači sliko.

Huawei Mate 20 Pro

Novost predstavljajo tudi »3D-Qmoji« in ponujajo izbor različnih 3D-številk in emojijev, s katerimi lahko popestrite svoje fotografije.

Zvočno gledano Huawei Mate 20 Pro ne ponuja nobenega presežka. Zvočniki uporabljajo stereo sistem preko izhodnega modula na dnu in preko slušalke. Vendar pa je slednji način bolj tih, zato poslušanje glasbe na odprtem ni zadovoljivo. Kljub temu pa je ta rešitev seveda boljša od mono zvokov.

Če želite priključiti slušalke, morate uporabiti opremo, združljivo z USB-C, ali priloženo napravo. Priključek 3,5 mm ne obstaja.

Klicna akustika je le povprečna. Normalni hrup v ozadju včasih vpliva na razumljivost. Tudi vaš lastni glas ni v popolni obliki. Uporabniki že poročajo o nejasnosti, ki jih povzročajo rahlo preveč izraziti bas toni.

Zaključek

Huawei Mate 20 Pro je precej velik vrhunski pametni telefon v elegantni obliki in z dobro izdelanem in velikem premeru zaslona. Procesor je hiter, grafična zmogljivost je močna in sistem je precej dobro optimiziran. Fotoaparat je impresiven in predstavlja napredek od Huawei P20 Pro. Zlasti, ker zagotavlja več podrobnosti in bolj realistične barve.

Poleg tega mobilni telefon ponuja veliko naprednih funkcij umetne inteligence. Vsekakor je dodatna vrednost mobilnega telefona, zmogljivejša baterija, ki ponuja hitro in brezžično polnjenje.

Kot celoten paket Huawei Mate 20 Pro malo spominja na najnovejše Samsungove pametne telefone. Ali je pametni mobilni telefon Huawei Mate 20 Pro vreden 1.000 evrov, pa je odločitev vsakega posameznika.

cvetličarna
Huawei Mate 20 Pro na testu: Ali je vreden 1000 evrov?
1 od 3
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.