• 0.44C Novo mesto
  • 18:07
  • Sob, 14.12.2019

Novi Huawei Mate X predstavljen le izbranim novinarjem

Huawei Mate X je bil vrhunec MWC (Mobile World Congress), ki je potekal od 25 do 28 februarja v Barceloni. Le izbrani novinarji so imeli možnost slišati in videti predstavitev novega gibljivega pametnega telefona Huawei Mate X. Kljub povabilu na predstavitev pa se naprave niso uspeli dotakniti vsi.

Samsung se že osem let ukvarja z zložljivimi pametnimi telefoni in v trenutku preboja, kitajska konkurenca krade predstavo. Samo tri dni, po predstavitvi novega  Samsung Galaxy Fold-a, ki ga je predstavil direktor Samsung sam, je ta ostal zasenčen. Predstavljen je namreč novi Huawei Mate X.

Huawei Mate X

Do sedaj je vsakdo, ki se bolj zanima za tehnologijo, verjetno že slišal za Mate X – Huaweijev fantastično drag upogljiv pametni telefon, ki je kljub preteklem zaostajanju za vodečim, nekako uspel ukrasti ospredje s Samsungovega Galaxy Folda.

Mate X je uspel prepričati celo skeptike

Zložljivi zasloni niso podobni dosežkom zarez ali ukrivljenimi ekrani mobilnikov, niso samo korak na poti k doseganju večjega cilja, kot je telefon z večimi zasloni. Prilagodljivi zasloni imajo moč, da spremenijo način ustvarjanja in oblikovanja celotnih kategorij pripomočkov, predvsem nosljivih in seveda telefonov samih.

Po ogledu Huawei Mate X, nas je najbolj presenetilo, da je kljub temu, da je prva generacija tehnologije v prostoru, ima še vedno veliko prostora za prefinjenost, Mate X je še bolj vabljiv na pogled, kot smo si verjetno vsi lahko mislili.

Tečaj Mate X je vzmeten, tako da, ko pritisnete gumb, se mobilni telefon razpre za približno 45 stopinj.

Huawei Mate X

Vendar, preden gremo globlje, vse to prihaja z opozorilom, da moramo že na začetku poudariti, koliko bo ta stvar stala. Da, z vrtoglavo ceno 2.300 evrov (približno 2.600 dolarjev) je Mate X neupravičeno drag in pod nobenim pogojem ne bo opravičil 150-odstotne premije nad telefoni, kot so Mate 20 Pro ali Galaxy S10, ki so že same po sebi, cela znanost. Visoke cene so normalne za nove tehnologije. Upoštevajte, da ko je izšla Motorola DynaTac, prvi mobilni telefon, izdan leta 1983, je ta stala 4.000 USD – in to še preden sploh začnemo razmišljati o inflaciji. Mate X bo na začetku drag, vendar, če ustvari veliko zanimanja in povpraševanja, bo tudi cena sčasoma upadla.

Torej nazaj na napravo. Velik del stabilnosti pametnega telefona izvira iz asimetričnega telesa Mate X, ki ima na desni strani odebeljeno podobo »palice«, na kateri je veliko priključkov telefona in USB-C vrata, hkrati pa služi tudi kot bistveno držalo.

Huawei Mate X

Tudi ko ga držite v eni roki in ga tresete, zaslon zaide v pravo smer, in če res poskusite, lahko zaslon upognete v nasprotno smer tečaja, to pa ni nekaj, kar se zgodi nenamerno. Huawei se je odločil tudi za presenetljivo staro-šolsko rešitev, da bo telefon trdno zaprt, ko bo prepognjen: preprost gumb pod trojnimi kamerami Mate X-a.

To je presenetljiv dodatek; toliko novih telefonov se nagiba k bolj poenostavljenim nastopom. Ampak deluje. Klik, ki ga slišite, ko zaprete zaslon Mate X, vam daje pomirjujoč zvočni znak, ki vam pove, da je zaslon zaprt.

Huawei je delal tudi na programski opremi Mate X, tako da ne glede na to, ali uporabljate aplikacijo kamere, brskate po spletu ali preverjate svoj koledar, je prehod med preklopom iz uporabe polovice zložljivega zaslona na celozaslonski način precej »gladka«. Za razliko od Royole FlexPai, se med prehodom med načini ne pojavijo tresljaji ali grafični artefakti.

Huawei Mate X

Uporaba Mate X v »enoročnem sistemu« ne pokaže odstopanj od preostali vrhunskih ponudnikov pametnih telefonov. Zahvaljujoč okrepljenim panelom za zaslonom, ni mogoče opaziti mehkosti zaslona, kot denimo na starih zaslonih Nintendo 3DS, in način, kako zaslon zavija v stran, ko je zložen, daje skoraj enak vtis, kot ga dobite od sodobnih telefonov z zaokroženimi »3D« stekleni zasloni.

Kar se tiče zaslona, ​​izgleda prekleto dobro. Barve so videti bogate in nasičene, za ljudi, ki radi fotografirajo s tabličnim računalnikom ali nimajo odličnega vida, pa je uporaba aplikacije za kamero ali ogled fotografij z 8-palčnim zaslonom Mate X-a prava poslastica. Za nekaj, kar je v bistvu pionirstvo popolnoma novega razreda naprav, se zdi, da ZTE Axon M prve generacije nima konkurence.

Kljub temu pa še vedno obstajajo nekatera zelo pomembna vprašanja, na katera mora Mate X odgovoriti, predvsem glede dolgoročne trajnosti zaslona. Ko je Samsung prvič v novembru popeljal svoj upogljivi zaslon Infinity Flex, je podjetje poudarilo vse delo, ki ga je opravilo pri ustvarjanju novega fleksibilnega OLED sloja in hrbtne plošče, ultra tankega polarizatorja in celo novih vrst fleksibilnih lepil, ki bi omogočala njegovo nepopustljivo preživeti na tisoče preklopov.

Huawei Mate X

Huawei je podal podobne trditve za Mate X, vendar je za razliko od Samsunga zagotovil manj podrobnosti o tem, kako je bil narejen zaslon Mate X, ali celo od kod prihaja. Na vprašanje za več podrobnosti o izvoru zaslona Mate X, je tiskovni predstavnik dejal le, da Huawei ne razkriva imen svojih dobaviteljev. Skupno obstaja le peščica podjetij po vsem svetu, ki lahko naredijo prilagodljive zaslone, pri čemer Samsung skoraj zagotovo ni podjetje, odgovorno za zaslon Mate X, kar pušča le nekaj drugih možnih dobaviteljev, kot sta LG ali TCL.

Vendar pa obstaja en scenarij, ki nakazuje, da lahko tudi brez neposrednega sodelovanja podjetja Samsung zasloni Mate X in Galaxy Fold temeljijo na isti osnovni tehnologiji. Konec leta 2018 je bil Samsungov dobavitelj ujet in obtožen kraje prilagodljive tehnologije zaslona, ki ga je prodal kitajskemu izdelovalcu zaslonov. Nekatere govorice so trdile, da je proizvajalec zaslona na drugi strani transakcije BOE, proizvajalec, za katerega je znano, da je dobavil komponente za uporabo na prejšnjih napravah Huawei.

Huawei Mate X

Neznanje o izvoru tehnologije je lahko skrb za tiste, ki jih skrbi trajnost, saj obstajajo znaki, da bi Mate X imel težave. Huawei je imel na ogled nekaj pečatov, nekateri so pokazali sumljivo gubo na sredini zaslona. To je podvomilo v verodostojnost zahtevkov za obstojnost Huawei.

Druga skrb je, da bi bili, z uporabo plastike namesto stekla za zgornji zaščitni sloj na prilagodljivih zaslonih, lahko bolj nagnjeni k poškodbi sicer neškodljivih stvari, kot so kovanci ali ključi, predmeti, ti namreč predstavljajo grožnjo za sodobne prikaze pametnih telefonov. Ne glede na to, dokler naprave, kot sta Mate X in Galaxy Fold, dejansko ne bodo na voljo pri malih potrošnikih, ne bomo vedeli, kako zdržljivi so upogljivi telefoni.

Še ena majhna skrb je trditev podjetja Huawei o domnevnih zmožnostih 5G prenosa Mate X, ki domnevno lahko doseže hitrost prenosa do 4,6 Gb/s na omrežju pod 6GHz. Če je res, je to dvakrat več od največje hitrosti prenosa, ki jo lahko doseže Qualcommov X50 5G modem.

Toda tudi z vprašanji, kaj je Huawei pokazal na MWC z novim Mate X je še vedno revolucionarno. In še bolj kot prej smo prepričani, da za razliko od 3D televizorjev in LaserDisc naprave, prilagodljivi zasloni niso le moda. Upajmo, da bodo do takrat, ko bodo te novi tehnološki pripomočki dejansko postali cenovno dostopni, večino napak že odpravili.

Mate X bo predvidoma v prodaji junija letos, dva meseca po tem, ko Samsung izda Galaxy Fold.

Avtor: Marko Vidrih

 

 

 

 

Novi Huawei Mate X predstavljen le izbranim novinarjem
1 od 1
Huawei Mate X
Huawei Mate X
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.