• C Novo mesto
  • 20:59
  • Pon, 06.02.2023

Pregled Huawei P30 Pro – Je Huawei P30 Pro najboljši pametni telefon, ki ga lahko kupite?

Kamere na pametnih telefonih so v zadnjem desetletju postale odlične, vendar še vedno obstajajo nekatere stvari, ki jih ne morejo storiti. Dejstvo je, da so te pomanjkljivosti mnoge od nas nezavedno naučile, da se izognemo fotografiranju v določenih situacijah: slabo osvetljene restavracije, zvezdnato nebo, veverico, ki sedi na drevesu – zakaj se trudimo fotografirati, če vemo, da bo posnetek slab?

Huawei P30 Pro to spreminja

Huawei P30 Pro lahko poveča sliko kot DSLR in lahko hitro posname dobre fotografije ob slabi svetlobi. Ima vse funkcije, ki si jih lahko zamislite – na kratko: telefon dela fotografije, o katerih lahko drugi pametni telefoni le sanjajo.

Huawei P30 ni vodilni pametni telefon podjetja Huawei. Te časti pripadajo seriji Mate, novi modeli pa bodo verjetno na trg prišli v oktobru. Toda Huawei P30 Pro je boljši telefon kot lanski Mate 20 Pro – in velike večine današnjih telefonov – v skoraj vseh pogledih.

Huawei P30 Pro

Ima isti Huawei Kirin 980 čip, ima 6 ali 8 GB RAM-a in 128, 256 ali 512 GB prostora za shranjevanje in ima ogromno 4.200 mAh baterijo s super hitrim polnjenjem in brezžičnim polnjenjem, kot tudi povratno brezžično polnjenje.

Huawei P30 Pro ima tudi velik, 6,47-palčni zaslon OLED, ki je na obeh straneh ukrivljen, na vrhu pa je majhna zareza v obliki kapljice vode. Prikazovalnik prstnih odtisov, sistem za prepoznavanje obrazov in odpornost na vodo / prah IP68. Vodi ga Android 9 Pie in Huaweijeva najnovejša programska oprema EMUI 9.1.

Drobne koncesije

Z velikostjo funkcij pametnih telefonov, ki jih imajo v teh dnevih mobilniki, so podrobnosti pomembne – in obstaja nekaj stvari, ki jih Huawei P30 Pro nima. Najprej je njegova ločljivost zaslona 2.340 x 1.080, kar daje gostoto slikovnih pik 398 ppi, kar je v redu, vendar ne v primerjavi z najboljšimi pametnimi telefoni. V praksi to pomeni, da zaslon, medtem ko je še vedno precej oster, ni tako presenetljivo oster kot zasloni Mate 20 Pro, iPhone XS Max ali Samsung Galaxy S10 +.

Huawei P30 Pro nima stereo zvočnika (ker je bil zgornji zvočnik zamenjan s samim zaslonom). V njem ni 3D sprednjega senzorja globine. Prav tako nima vtičnice za slušalke, in ne prihaja z USB-C na 3,5 mm priključek dongle.

To je to – zgoraj so vse pomembne lastnosti, ki jih lahko izpostavimo in jih Huawei P30 Pro nima. Nobena od teh ni bistvenega pomena, vendar so vseeno pomembne, saj jih imajo nekateri konkurenti v podobnem cenovnem razredu.

Lepo izgleda – tako kot vsi drugi Huawei pametni telefoni

Kot večina Huawei telefonov, je Huawei P30 Pro trden in ukrivljeni robovi so lepi. Vendar pa je Huawei P30 Pro s sredinsko poravnanimi zarezami (kapljice vode) in majhnim okvirjem videti preveč podoben drugim telefonom in ni tako privlačen kot denimo Samsung Galaxy S10 +.

Huawei P30 Pro

Na hrbtni strani lahko izbirate med bleščečimi nagibi in nekaj »trdnimi« barvami. Navpično nameščene kamere omogočajo, da Huawei P30 Pro izgleda, kot iPhone v prihodnosti, vendar pa videz ni zelo izviren.

Revolucionarna kamera – na novo definirana fotografija na pametnem telefonu

Nekaj, kar nihče od konkurentov nima, je čudovita quad-kamera P30 Pro na hrbtni strani, skupaj s 32-megapixel (f / 2.0 odprtino) in selfie kamero na sprednji strani. Ena na dnu je teleobjektiv, periskop objektiv, ki omogoča 5x optični zoom.

Zadnje kamere so po vrsti:

  • Širokokotna kamera s 40 milijoni slikovnih pik z zaslonko f / 1,6 in optično stabilizacijo slike.
  • Izjemno širokokotna kamera z ločljivostjo 20 milijonov slikovnih pik z odprtino f / 2,2 (brez OIS).
  • Telefoto fotoaparat z 8 milijoni slikovnih pik s 5-kratnim optičnim zoomom, zaslonko f / 3,4 in optično stabilizacijo slike
  • senzor globine

Vse to se lahko zdi naključno, vendar ni. Sistem fotoaparatov na P30 Pro je bil skrbno zasnovan za izdelavo odličnih fotografij v situacijah, ko so pametni telefoni po navadi grozni.

S tem ne mislimo na fotografije na prostem, ob lepem dnevu. V teh pogojih boste dobili dobre fotografije iz skoraj vseh telefonov, Huawei P30 Pro pa je prav tako dober – in še boljši. Privzeto je potrebnih 10-milijonov slikovnih pik z izboljšano inteligentno sliko, kar pomeni, da izbere najboljše nastavitve glede na to, kaj fotografirate (v spodnjem primeru je bila izbrana nastavitev »plaža«).

Huawei P30 Pro – Plaža

Prva resnična neverjetna stvar, ki jo lahko naredi ta fotoaparat, je 50-kratni optični zoom, zahvaljujoč svojim periskopskim telefoto objektivom. Pri 5x dobite dejansko optično povečavo; pri različnih stopnjah povečave med 1x in 5x, kot tudi nad 5x, Huawei uporablja nekaj programske čarobnosti, da združi informacije iz glavne kamere in telefoto objektiva.

Dosegli boste najboljše rezultate z nastavitvijo povečave natančno 5x. 10-kratni zoom naj bi bil brez izgube, včasih pa lahko ustvarja neverjetne fotografije, vendar boste pogosto dosegli boljše rezultate, če boste posneli 5-kratno fotografijo in nato digitalno povečali (kar je lahko posledica dejstva, da je težje umiriti roko/sliko pri povečavi 10x). Če želite povečati sliko do 50x, se bo kakovost slike močno poslabšala, vendar boste še vedno navdušeni nad dejstvom, da vidite stvari, za ogled katerih bi običajno potrebovali daljnogled. V spodnjem primeru je slika osebe, ki je 100 metrov oddaljena – komaj vidna s prostim očesom.

Huawei P30 Pro

Vstopamo v obdobje, v katerem lahko pametni telefoni naredijo nekaj precej neverjetnih stvari, vendar se je povečala tudi možnost zlorab.

Prav tako lahko odstranite zoom na ultra-širokokotno kamero z 20 milijoni slikovnih pik, ki je z goriščno razdaljo 16 mm resnično zelo široka. Odlična je za skupinske posnetke, vendar morate vedno uporabljati glavno kamero, če je to le mogoče, saj proizvaja veliko boljše slike.

Izjemno širok način je odlična možnost, vendar pa bo glavna kamera na splošno ustvarila veliko boljše fotografije.

Slaba svetloba? Ni problema

Najboljša lastnost fotoaparata Huawei P30 Pro pa ni njegova vsestranskost ali celo povečava. To so absolutno osupljive fotografije z nizko svetlobo, ki jih lahko proizvede. Zahvaljujoč Huaweijevemu novemu senzorju RYYB SuperSpectrum, ki na fotografiji ustvari za 40 odstotkov več svetlobe, lahko Huawei P30 Pro naredi odlične fotografije v zaprtih prostorih.

Huawei P30 Pro

Pomembno je poudariti, da ne govorimo o nočnem načinu, ki zahteva, da držite fotoaparat mirno pet ali več sekund. S Huawei P30 Pro samo usmerite ter fotografirate v privzetem načinu in dobite uporabne fotografije tudi v povsem nemogočih pogojih.

Nočni način na Huawei P30 Pro je uporaben za fotografiranje zgradb, večino časa pa lahko fotografirate kar v privzetem načinu.

In potem so vse te druge značilnosti

Kaj drugega? V tipični Huawei modi so portretne fotografije. Huawei je tudi prekleto prepričal, da ima vse značilnosti, ki jih imajo njegovi konkurenti. Huawei P30 Pro ima način Super makro (ki se samodejno vklopi, ko fotoaparat usmerite na nekaj zelo blizu), panoramski način, časovni potek, celo podvodni način. In če to ni dovolj, se lahko z možnostmi igrate sami.

Nekateri Huawei-tipični quirksi ostajajo. HDR je prisoten kot ločen način, zakopan v številne nastavitve fotoaparata, in ga ne morete uporabljati na privzetem načinu fotoaparata. Sprednja kamera s 32 milijoni slikovnih pik vam ponuja nekaj podrobnosti, ki jih verjetno ne želite.

Selfiji so odlični, čeprav Huawei P30 Pro spredaj nima kamere, ki zaznava globino.

Huawei P30 Pro posname videoposnetke z ločljivostjo do 4 K (30 slik na sekundo), prav tako pa lahko posname 960 posnetkov s pospešenim posnetkom. To je »kul«, da lahko dejansko povečate do 10x, medtem ko snemate video v načinu 1080p. Huawei pravi, da se magija z malo svetlobe prenaša tudi na video, vendar učinek ni tako izrazit kot pri fotografijah.

Na splošno je fotoaparat P30 Pro odličen na skoraj vsem, hkrati pa prinaša dve funkciji, ki ju noben drug telefon nima: 5x zoom in neverjetno svetle nočne fotografije.

Uspešnost, uporabniški vmesnik in zaključek

Huawei P30 Pro deluje prav tako dobro kot Mate 20 Pro (navsezadnje ga poganja isti čip), kar je čudovito. Z eno besedo, Huawei P30 Pro je hiter.

Huawei P30 Pro

Življenjska doba baterije je dolga. Za primer: Popolnoma napolnjen Huawei P30 Pro po dveh dneh aktivne – zelo aktivne uporabe, imate zagotovo še 50% baterije. Če povzamem – pri normali uporabi, vam baterija zdrži cel teden.

Telefon je opremljen s Huaweijevim super-hitrim polnilnikom, ki vam bo prinesel 70-odstotno polnjenje v pol ure.

Huawei OLED zaslon je odličen, vendar ne tako oster kot najboljši zasloni, ki so na trgu.

Huaweijev EMUI 9.1 je še vedno EMUI. Nekatere spremembe, ki jih je Huawei naredil, je težko razložiti. Obstaja pa še nekaj izboljšav. Zahvaljujoč manjši zarezi, ima P30 Pro manj napak, povezanih z zarezo, kot Mate 20 Pro. Različica 9.1 prinaša številne nove funkcije in izboljšave, vključno s hitrejšo zmogljivostjo flash pomnilnika, preprosto izmenjavo datotek z drugimi napravami Huawei in orodjem za merjenje, ki temelji na AR (razširjena resničnost).

Huawei P30 Pro

Slabosti, ki smo jih opazili so majhne, ​​vendar resnične. Na primer, zaradi 3D senzorja s sprednjo stranjo, ima Mate 20 Pro veliko boljše prepoznavanje obrazov kot P30 Pro. Zaslon P30 Pro je precej velik, vendar ni najbolj oster, kot že omenjeno. Zanimivo, da pomanjkanje stereo zvočnikov ni zelo opazno, saj je enojni zvočnik P30 Pro veliko glasnejši od zvočnikov Mate-ja.

Je Huawei P30 Pro najboljši pametni telefon, ki ga lahko kupite?

Težko je reči – Huaweijev ugled je pred kratkim sprejel veliko zadetkov, iPhone in Samsung pa še vedno pridobivata na moči blagovne znamke in v mnogih primerih tudi na enostavnosti uporabe. Toda Huawei P30 Pro je vsekakor najboljši »cameraphone«. Glede na to, da je tudi preostanek telefona odličen in če je za vas pomembna pametna fotografija, je to vsekakor vaš naslednji telefon.

Končno, cena. Huawei P30 Pro se začne pri 999 evrih za različico z 8 GB RAM-a in 128 GB prostora za shranjevanje; 1.099 evrov za 8GB / 256GB; in 1.249 evrov za 8GB / 512GB. Veliko denarja za telefon, toda za to ceno dobite tudi zelo dober telefon/računalnik/fotoaparat…

Avtor: Marko Vidrih

 

Pregled Huawei P30 Pro – Je Huawei P30 Pro najboljši pametni telefon, ki ga lahko kupite?
1 od 1
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.