• 14.12C Novo mesto
  • 20:16
  • Čet, 01.10.2020

Ali za Huawei še ostaja upanje? Poglejmo kaj se bo zgodilo z uporabniki Huawei telefonov

V trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko se odpira novo pomembno poglavje: nekaj dni po odločitvi Trumpove administracije, da zapiše podjetje Huawei v komercialni črni listi za probleme nacionalne varnosti, prihaja očarljiva Googleova ofenziva, ki predstavlja neprimerljivo ukrepanje. ki vključuje svet telekomunikacij in s tem na stotine milijonov uporabnikov pametnih telefonov po vsem svetu.

V obzir je potrebno vzeti, da je Huawei drugi najpomembnejši proizvajalec pametnih telefonov na svetu (po Samsungu) in da je Evropa njihov največji trg zunaj celinske Kitajske.

Ameriški velikan se je odločil, da bo prepovedal, torej ne bo več dovolil uporabe svojega operacijskega sistema Android na napravah, ki jih trži kitajski proizvajalec Huawei. Zgodovinska odločitev, če pogledamo, da je družba Huawei prodala skoraj 203 milijonov telefonov lani, v primerjavi s 150 milijonov v letu 2017, in samo v prvem četrtletju letošnjega leta, 59 milijonov. Najava, najprej uradna izjava in nato tudi na Twitterju, je imela posledice na borzah po vsem svetu: Wall Street zdaj prihazuje negativne številke, Nasdaq – tehnološki indeks – v močnih rdečih barvah – od Intela do Qualcomma, od Xilinxa do Broadcoma – ki poslujejo na Kitajskem in so se odločili ustaviti vse komercialne vezi, posledično vse trpi.

Trenutno telefoni podjetja Huawei uporabljajo operacijski sistem Google, Android, ki je tudi najbolj uporabljen na svetu. Operacijski sistem Android je povezan tudi z Gmailom in Google Zemljevidov, do YouTube in Chrome, ki sta zelo razširjena. Kalifornijski velikan sicer zaračunava nekakšno licenco, celo od Huawei.

Kaj se bo zdaj zgodilo?

Huawei

Huawei

Sprva se je zdelo, da bodo Huawei naprave, ki so že na trgu, morale prenehati prejemati posodobitve aplikacij Android in Google in bi zato postale manj učinkovite in bolj izpostavljene tveganjem kibernetskih napadov. Kasneje pa je Google objavil, da bo zagotovil storitve za Google Play – portal aplikacij, glasbe, knjig, filmov in iger – in varnostne zaščite tistim v storitvi Google Play Protect, ki bodo lahko še naprej uporabljale naprave Huawei brez težav. Kitajski velikan Huawei pa je dejal, da bo še naprej zagotavljal varnostne posodobitve.

»Huawei je pomembno prispeval k razvoju in rasti Android po vsem svetu. Kot eden vodilnih svetovnih partnerjev Android smo delali na svoji odprti platformi za razvoj ekosistema, ki je koristil tako uporabnikom kot industriji,« so povedali v podjetju in obljubili, da bodo še naprej gradili programski ekosistem, varno in trajnostno, da bi vsem uporabnikom zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo po vsem svetu.

Po mnenju strokovnjakov se zdi, da se Huawei že nekaj časa pripravlja na komercialni blok, tako da je nabavil zaloge izdelkov v Združenih državah (zlasti čipov in laserjev, ki so nepogrešljivi za sestavljanje pametnih telefonov), medtem ko pripravlja svoj operacijski sistem. In na tej točki bo tudi sam Google prikrajšan za podatke vseh lastnikov Huawei telefonov, ki bi lahko ustvarili prihodek.

Kakor koli že, srednjeročno zato ne bi smelo biti težav za tiste, ki že imajo mobilni telefon Huawei, zato lahko uporabniki še naprej nalagajo aplikacije in posodobitve. Vendar pa bomo morali biti pozorni na naslednje nakupe, ker na novih napravah različica Android, ki je bila nameščena do danes, ne bo več na voljo.

Huawei bi v bistvu lahko uporabljal samo javno različico Android, Open Source Project, ki je zelo drugačen od tistega, ki se uporablja danes, saj ima manj vnaprej določenih funkcij, kot jih ponuja Google. V Italiji bi lahko prepoved Huawei uničila tudi kartice telekomunikacijskega okolja, saj je kitajski proizvajalec med glavnimi partnerji italijanskih telefonskih operaterjev pri razvoju omrežja 5G. Glavna telefonska podjetja bi bila zato prisiljena pregledati svoje načrte za posodobitev nove tehnologije.

Ustanovitelj podjetja Huawei, Ren Zhengfei pravi, da ZDA podcenjujejo podjetje

Izvršilni direktor in ustanovitelj podjetja Huawei, Ren Zhengfei, ostaja kljubovalen in prepričan glede dolgoročnih možnosti podjetja.

V intervjujih s kitajskimi državnimi mediji je v torek zavrnil vpliv odpuščanja ZDA na svoje načrte in razkril, da je v pogovorih z Googlom, kako se odzvati na prepoved. Bil je tudi precej navdušen nad svojo tehnologijo 5G, saj je dejal, da jih drugi ne bodo mogli dohiteti zagotovo še dve ali tri leta.

Huawei

Huawei

Ne glede na to je Huawei povedal, da se je premaknil naprej z načrti, da najde alternativo Androidu. Pravzaprav je Južno Kitajski Morning Post (SCMP) aprila lani poročal, da je Huawei po preiskavi v ZDA in družbi ZTE leta 2012 začel graditi svoj rezervni OS.

Kasneje so razvijalci aplikacij leta 2018 izdelali programsko opremo za to platformo, ki jo je treba še razkriti, in obljubili, da bo dogovor o podaljšanju dostopa v Evropi v zameno za večji doseg na Kitajskem po podatkih, razširil.

Glavni svetovalec podjetja Ecosystm, Tim Sheedy je v sporočilu za medije povedal, da so operacijski sistemi brez ekosistema aplikacij brez pomena, kar je razvidno iz primerov Blackberryja, Microsofta in brskalnika Firefox.

Blackberry, na primer, uporablja za razvijalce aplikacij »tisoče dolarjev« za svoj mobilni operacijski sistem, medtem ko je Microsoft storil enako za aplikacije na svojem sistemu Windows Phone.

Medtem ko je Microsoft imel nekaj uspeha, je bilo sprejetje sistema Windows Phone omejeno, število uporabnikov pa se je zmanjšalo. Posledično so razvijalci aplikacij prenehali izdajati posodobitve, zaradi česar so verzije aplikacij Windows Phone zastarele in daleč zaostajajo za sorodnima programoma iOS in Android.

Podobno je IDC-jev podpredsednik za raziskave naprav, Bryan Ma dejal, da alternativni načrt operacijskega sistema Huawei »ne bo zelo uspešen«.

Rekel je, da Google ne bo preusmeril svojih storitev, kot sta Google Zemljevidi in spletno mesto za pretakanje videoposnetkov YouTube, na drugo platformo, in te so »ključne« za naprave, ki upajo, da bodo uspešne zunaj Kitajske. Če teh storitev ne bi imeli, bi to pomenilo »dramatično zmanjšanje« privlačnosti mobilnih naprav, je še dodal.

Za Huawei ostaja upanje

Kljub neugodnemu trgovinskemu in regulativnemu ozračju pa bi po mnenju analitikov najboljše Huaweijevo upanje za predah lahko ležalo v premiku kitajske vlade. Prav tako Huawei upa, da bo nacionalistična plima preplavila svoje lokalne tehnološke kolege, kot je Tencent, da bi zagotovila, da alternativni načrti OS ne bodo kratkotrajni.

Edina priložnost za tretji OS kitajski operacijski sistem, ki ga kitajski proizvajalci izdelujejo za kitajski trg, kar bi lahko pokazalo na razcep Kitajske in sveta v prihodnosti, vsaj v prihodnje, je mobilni prostor.

Tipični kitajski uporabnik pametnih telefonov ne uporablja večine istih aplikacij, kot jih ima tipičen ameriški, evropski ali jugovzhodnoazijski uporabnik. Imajo različne aplikacije za pošiljanje sporočil, plačila, e-trgovino in družabne medije.

Vendar pa je edini način, da bi Huaweijev OS deloval, da bi se vključili vsi kitajski razvijalci aplikacij in zagotovili, da ima novi operacijski sistem vsaj 90 odstotkov aplikacij, ki jih imajo uporabniki danes na Android ali iOS.

Huawei

Huawei

Ta strategija ne bi omejila Huawei samo na prodajo kitajskemu trgu – vendar pa veliko večjemu trgu, ki bi se lahko še povečal, če bi se kitajska vlada odzvala s svojo prepovedjo ameriškim podjetjem, ki delujejo na Kitajskem.

Navsezadnje je zamenjava za Google Android samo ena stran Rubikove kocke, ki jo mora Huawei rešiti.

Še naprej se sooča z grožnjo, da bo ostal brez kritičnih komponent, kot so čipi od Intel in Qualcomma, ki poganjajo prenosnike in mobilne naprave. Podjetje kitajske družbe z omrežno opremo bo utrpelo tudi izgubo nekaterih mednarodnih trgov.

Trumpova prepoved ameriških podjetij, da prodajajo Huawei, ni nič drugega kot eksistencialna grožnja obstoju podjetja Huawei, kot proizvajalcu mobilnih naprav.

Avtor: Marko Vidrih

Ali za Huawei še ostaja upanje? Poglejmo kaj se bo zgodilo z uporabniki Huawei telefonov
1 od 1
Huawei
Huawei
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.