• 19.16C Novo mesto
  • 07:11
  • Pon, 19.08.2019

Igrače in naši otroci – POZOR!

Ko smo že mislili, da otroške igrače ne bi mogle biti bolj »neumno pametne«, nam trg predstavi nove, naprednejše pametne igrače, kot so Furby Connect in i-Que Intelligent Robot, ki so pametnejše od svojih predhodnikov. Te igrače otroku namreč omogočajo postavljanje vprašanj, sprejemanje odgovorov, pošiljanje zvočnih sporočil in še več. Vendar, zahvaljujoč nepotrebnim varnostnim luknjam, so te pametne igrače tudi bolj nevarne.

Ne samo, da mnoge od teh pametnih igrač zbirajo informacije, ki jih je mogoče ukrasti, nekatere pametne igrače lahko celo dovolijo napadalcem (hekerjem), da se preko pametne igrače pogovarjajo z otrokom. In seveda vemo, da ima veliko internetnih naprav varnostne težave, vendar so v primeru pametnih igrač te »naprave« namenjene vašim otrokom. Ali je res vredno tveganja, da kupite pametno igračo z internetno povezavo, ki je morda le malo boljša od običajne igrače?

Če so dandanes odrasli sposobni cele dneve čakati v vrsti, da bi čimprej pograbili nov pametni telefon – kljub temu, da je na svetu več milijard telefonov – je jasno, da se želja po vedno boljših, novejših, naprednejših in pametnejših tehnologijah po svetu ni ohladila.

Torej, kdo lahko krivi otroke, da se navdušijo nad tehnologijo pametnih igrač, ki je namenjena prav njim in zasnovana ne le za zabavo, temveč tudi kot učno orodje

Bodite pozorni ali so tudi vaši otroci nagnjeni h tako imenovanim »pametnim« igračam – to so igrače, ki imajo sposobnosti »vohunjenja«, ker so lahko priključene na internet, imajo mikrofone, video kamere, nekatere pa omogočajo tudi sledenje lokacije igrače.

Igrače

Ameriške oblasti so prejšnje leto podale izjavo, s katero so starše opozorile na pametne igrače – zlasti tiste, pri katerih je najti veliko »drobnega tiska«, ki ga je treba prebrati, saj bi lahko kaj hitro spregledali varovanje zasebnosti in varnosti. Ne glede na to, ali gre za lutko, ki govori, tablični računalnik za otroke ali dirkalni avtomobil, raziskave kažejo, da je mogoče v sistem take igrače zlahka vdreti in posledično razkriti pomembne osebne podatke.

Kaj morate vedeti, preden kupite pametno igračo
Pametne igrače so narejene na podlagi pametne tehnologije, zato so sposobne mnogih, včasih že kar »zastrašujočih« stvari, kot je recimo prepoznavanje glasu in strojno učenje, kar omogoča tehnologija interneta stvari (IoT). Preden se odpravite do trgovine in kupite katero koli pametno igračo za svojega otroka, bodite pozorni na nekaj stvari, ki jih je treba pri nakupu upoštevati.

Z vso zabavo, ki jo otroku nudi pametna igrača, ki je povezana z internetom, se moramo zavedati, da obstajajo tudi nekatera tveganja za zasebnost in varnost. Poročilo Internet of Things: Privacy & Security in a Connected World (zasebnost in varnost v povezanem svetu), ameriške zvezne komisije za trgovino navaja, da lahko že samo 10.000 gospodinjstev vsak dan generira 150 milijonov podatkovnih točk, kar naredi občutljive podatke bolj ranljive in ustvarja vstopne točke za hekerje.

V Nemčiji je bila interaktivna lutka Cayla umaknjena s trga, saj je zaradi Bluetooth povezave in vgrajenega mikrofona, pametna igrača hekerjem postala zelo zanimiva za vdor. Med drugim nemška agencija zvezne mreže dejansko prepoveduje otroške pametne ure zaradi skrbi, da bi hekerjem lahko služile kot vohunske naprave. Podobne pomisleke je naznanil tudi norveški svet za potrošnike (NCC), kjer so ugotovili, da so nekatere pametne otroške ure imele pomanjkljivosti pri pošiljanju in shranjevanju podatkov brez šifriranja. Brez šifriranja so bile tovrstne pametne ure ranljive že na zelo osnovni ravni. Pametne ure, ki so bile oblikovane za »zaščito« otrok, saj naj bi starš lažje nadzoroval, kje se otrok giblje ter ga lažje priklical, niso opravičile pomislekov glede pomembne varnostne zaščite.

Igrače

Prav tako se izvajajo raziskave o posledicah pametnih igrač na otroško inteligenco, kognitivni razvoj in socialno vedenje. Uporaba pametnih igrač namreč zamegljuje mejo med prepričanjem in resničnostjo.

Bodite pozorni, da preberete pogoje uporabe pametnih igrač in naprav, ki jih uporabljate. Čeprav večina teh navaja, da ne bodo uporabljali podatkov, ki jih otroška pametna igrača zbira, obstaja verjetnost, da nekatera podjetja podatke vseeno uporabijo v namene raziskav, zato pred nakupom še posebej pazite, da boste obveščeni o tem, kako se bodo podatki uporabljali.

Štiri najbolj prodajne igrače z varnostnimi napakami

Inteligentni Robot I-Que, je bil ena izmed najbolj prodajanih pametnih igrač prejšnjo zimo, ki je na voljo pri podjetjih Argos in Hamleys v Združenem kraljestvu.
Strokovnjaki so odkrili, da lahko kdor koli prenese aplikacijo, najde pametno igračo i-Que v območju Bluetooth in začne klepetati z otrokom (uporabnikom igrače) z glasom robota, tako da vnese katero koli besedilo v besedilno polje za govor robota.

Pri Furby Connect se lahko kdor koli v območju od 10 do 30 metrov preko Bluetootha poveže s pametno igračo, ko je ta vklopljena. Povezava je mogoča prek pametnega telefona ali prenosnega računalnika, kar omogoča nadzor pametne igrače.
Strokovnjaki so lahko na Furby, ki je na voljo pri Argosu, Amazonu, Smythsu in Toys R Us, prenesli in predvajali avdio datoteko, narejeno po meri.

Igrače

Pametne igrače CloudPets, ki so na voljo pri Amazonu in drugih prodajalcih, so priljubljene živali, ki omogočajo pošiljanje sporočil otroku, predvajanih na vgrajenem zvočniku njihovega ljubljenčka. Ugotovljeno je bilo, da se lahko preko nezavarovane povezave Bluetooth s pametno igračo poveže kdor koli, kar mu omogoči predvajanje glasovnih sporočil.

Pametna igrača Toy-fi Teddy, ki je na voljo pri Amazonu in drugih prodajalcih, je pametni medvedek, ki otroku omogoča pošiljanje in prejemanje osebnih posnetih sporočil bodisi preko Bluetootha, preko aplikacije pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Strokovnjaki so ugotovili, da v Bluetoothu ni nobene zaščite za preverjanje pristnosti, kar pomeni, da bi hekerji lahko poslali glasovna sporočila otroku in prejeli odgovore nazaj.

Ker se IoT zelo hitro razvija, posledično pa tudi pametne igrače in razne druge naprednejše naprave, bodo le te vsako leto bolj prefinjene, zato je pomembno, da ste stalno seznanjeni s tveganji, povezanimi z novo tehnologijo. Komunicirajte z otrokom glede vaših pričakovanj in postavite družinska pravila v zvezi s pametnimi napravami, na primer, da nikoli ne delimo osebnih podatkov na internetu.

Avtor: Marko Vidrih

Igrače in naši otroci – POZOR!
1 od 3
Igrače
Igrače
Igrače
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.