• 29.06C Novo mesto
  • 16:42
  • Ned, 18.08.2019

Facebook zdaj pravi, da je ogroženih še na milijone gesel za Instagram

Facebook je zdaj priznal, da je na milijne gesel uporabnikov Instagrama shranjenih v preprostem, berljivem besedilnem formatu in dostopnih tudi zaposlenim, kar bi lahko ogrozilo varnost teh računov.

Razkritje je prišlo po minulem mesečnem poročilu o KrebsonSecurity, v katerem je navedeno, da Facebook shranjuje milijone gesel v »golo« besedilo.

Takrat je Facebook povedal, da je prizadetih le deset tisoč uporabnikov, vendar pa današnja izjava dokazuje, da to ni tako. V posodobljeni izjavi je Facebook zapisal:

»Odkrili smo dodatne dnevnike gesel, ki so shranjeni v berljivi obliki. Zdaj ocenjujemo, da je to vplivalo na milijone uporabnikov Instagrama.«

Facebook ni navedel natančnega števila računov Instagrama, ki so bili ogroženi, vendar podjetje vztraja, da ta shranjena gesla niso bila notranje zlorabljena ali nepravilno dostopna. Facebook bo te uporabnike začel obveščati o potrebi po spremembi gesla.

V marcu so poročali, da so gesla skoraj 600 milijonov uporabnikov Facebooka shranjena na strežnikih v navadnem besedilu. To je razkrilo poročilo KrebsonSecurity in poudarilo, da je mogoče do gesel na Instagramu dostopati preko 20.000 zaposlenim v Facebooku.

Instagram – Facebook

Mreža socialnih medijev je napisala tudi redakcijo, ki priznava ta problem. Pokazalo se je, da so se arhivi uporabniških gesel vrnili v leto 2012. Facebook v svojem blogu je sicer zanikal, da so bila gesla vidna vsem zunaj podjetja. Prav tako je dejal, da ni dokazov, da so zaposleni zlorabljali ali nepravilno dostopali do gesel.

Poročilo navaja, da je bilo vprašanje gesel, shranjenih v navadnem besedilu, prvič označeno januarja 2019. Nešifrirana gesla, ki se shranjujejo v golem besedilu, predstavljajo veliko tveganje za varnost računov teh uporabnikov Instagrama, saj so ranljivi, da jih ukradejo hekerji ali celo zlorabijo zaposleni v podjetju.

Facebook vztraja, da ni našel nobenih dokazov o nepravilnostih, vendar pa vzbuja resne pomisleke o tem, kako podjetje upravlja varnost in zasebnost uporabnikov. V drugih novicah je Facebook razkril, da je od maja 2016 morda imel “nenamerno naložene” e-poštne stike 1,5 milijona novih uporabnikov.

»Ocenjujemo, da je bilo prenesenih do 1,5 milijona e-poštnih stikov. Ti stiki niso bili posredovani nikomur in jih brišemo,« so povedali na Facebooku.

Podatki, ki jih hrani Instagram

Instagram je mesto, kjer lahko delite svoje fotografije in tako kot večina družabnih omrežij spremlja nekatere čudne in čudovite stvari. Ste se kdaj spraševali, kakšne vrste podatkov zbira? Vse to lahko dejansko preverite.

Večina socialnih omrežij zbira podatke; to jim pomaga pri prilagajanju izkušenj našim potrebam. Zgodovine iskanja jim omogočajo objavljanje objav, ki jih bomo najverjetneje želeli videti, in da, oglase, tako da vidimo le tiste, s katerimi bomo verjetno bolj interakirali. To ni nujno slaba stvar in najbolj zanimivo je, da lahko »pogledamo za zaveso«. Navsezadnje ni pogosto, da so te vrste podatkov tako enostavno na voljo.

Instagram omogoča, da si ogledate vse podatke, ki jih je zbral o vas, in vse je shranjeno na enem mestu. Manj koristno, ne morete jih najti v sami aplikaciji Instagram in čeprav ste mogoče pozabili, da ima Instagram spletno prisotnost, morate tja, da bi videli podatke, ki jih ima podjetje o vas.

Kako videti vse podatke, ki jih je Instagram zbral o nas?

Če želite začeti, se obrnite na to, kar Instagram imenuje »orodje za dostop« – Instagram je  omogočil, da jih ne bi bilo lažje najti. Za nadaljevanje boste morda morali vnesti poverilnice za Instagram.

  • Prijavite se v Instagram

Instagram

Naslednja stran, ki jo boste videli, prikazuje vse informacije, ki se začnejo z datumom, ko ste se pridružili Instagramu. Kliknite vnos, če si želite ogledati več informacij o nečem posebnem, kot je zgodovina iskanja v Instagramu.

  • Kliknite možnost, da si ogledate podatke

Instagram

Tukaj obstaja veliko informacij, nekaj je precej neverjetnih. Na primer, ste kdaj odgovorili na vprašanje v zgodbi o Instagramu? Kaj pravite na enega od teh Emoji Sliderjev? Instagram se spominja obeh in vam bo pokazal, kdaj ste to storili, pa tudi osebo, s katero ste se pogovarjali.

  • Podatki o Instagram Emoji Sliderju

Instagram

Med druge zanimive informacije so vključene vse ankete, v katerih ste sodelovali, in vsi hashtagi, ki jih spremljate. Zabeleženo je tudi, če ste že kdaj spremenili svoje uporabniško ime.

  • Podatki iz ankete v Instagramu

Instagram

Morda je najbolj zanimivo, da lahko vidite, katere oglase vam Instagram prikazuje na podlagi tega, za kar menijo, da so vaši interesi.

  • Podatki oglasa za Instagram

Instagram

To je precej neverjetno, kajne? Zdaj, ko poznate vse informacije, ki jih o vas hrani Instagram, lahko razmislite o popolnem izbrisu računa, če vas to moti.

Avtor: Marko Vidrih

 

Facebook zdaj pravi, da je ogroženih še na milijone gesel za Instagram
1 od 1
Instagram
Instagram
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.