• C Novo mesto
 • 07:28
 • Pet, 02.06.2023

iOS 13: Vse, kar morate vedeti

Apple je na svojem osrednjem dogodku na konferenci Worldwide Developers Conference 2019, junija letos, poleg MacOS Cataline in drugih izdelkov, predstavil svojo najnovejšo iteracijo iOS-a. iOS 13 prinaša veliko sprememb in nadgradenj za iOS naprave.

Posodobitev je zaživela 19. septembra okoli 10. ure po pacifiškem času. Vsi uporabniki ste dobili obvestilo, ki vas je pozvalo, da posodobite svojo napravo, še vedno pa to lahko naredite sami, pojdite na Nastavitve> Splošno> Posodobitev programske opreme.

V nadaljevanju smo izpostavili glavne spremembe v sistemu iOS 13.

Dark Mode

Najpomembnejša posodobitev za iOS 13 je nov Dark Mode. Podobno kot Dark Mode, ki je na voljo na macOS-u, ta spremeni videz celotnega operacijskega sistema iz svetlega na temnega. Lahko se odločite, da boste ves čas uporabljali temen način, ali pa ga nastavite, da se vklopi med nočjo, sončnim zahodom ali po meri. Trenutno je rečeno, da bodo vse »domače« aplikacije Apple privzeto podprle Dark Mode v iOS 13, medtem ko bodo drugi ponudniki to možnost ponudili s posodobitvijo.

iOS 13

iOS 13

iPadOS

Z iOS 13 je Apple uvedel ločen operacijski sistem za iPad, znan kot iPadOS. iPadOS je namenski OS, ki omogoča izboljšan potek dela oziroma boljše delovanje iPad-a. Domači zaslon je bil preoblikovan, tako da so pripomočki pripeti na levi strani zaslona. Podobno je zaslonu, ki ga najdete na iPhoneu. iPadOS združuje ta dva zaslona za boljši potek dela.

Boljša učinkovitost

Vsaka naslednja posodobitev iOS-a prinaša hitrejše in učinkovitejše delovanje. Apple trdi, da so časi zagona aplikacij dvakrat hitrejši, medtem ko so bili časi posodobitve in prenosa Apple zmanjšani za do 50 odstotkov. Podobno je pri ID-ju obrazca, ki odklene vaš iPhone s sprednjo kamero na najnovejših napravah Apple, zdaj 30 odstotkov hitreje kot prej. Starejši iPhoni imajo tudi enake izboljšave hitrosti, kar je velik dodaten bonus, saj starejše naprave običajno upočasnjujejo posodobitve za iOS.

Fotografije in videoposnetki

Apple je predstavil prenovljeno aplikacijo Photos, ki prinaša novo funkcijo, ki inteligentno organizira celotno knjižnico glede na dan, mesec ali leto. To vam olajša brskanje in prebroditev priljubljenih spominov. Uvedeni so bili tudi nekateri osnovni dodatki portretnega načina v aplikaciji Fotoaparat, ki vam omogočajo, da prilagodite osvetlitev portretov ter da spremenite oddaljenost svetlobe od objekta. Med urejanjem fotografij si lahko zlahka ogledate različico fotografije pred in po tem, da bi videli, kakšne so razlike med učinki na fotografijo.

Glavna težava, s katero so se srečevali videografi, je pomanjkanje osnovnih orodij za urejanje videoposnetkov v iOS-u. iOS 13 zdaj omogoča, da se video posnetki vsaj vrtijo, obrežejo in še več.

Opomniki

Tudi aplikacija Opomniki so prejeli posodobitev v iOS 13. Nova zasnova aplikacije vsebuje barvno označene odseke za kategorije Today, Scheduled, All in Flagged, kar omogoča boljšo analizo vaših nalog. Ko uporabljate aplikacijo, ima tipkovnica tudi hitro orodno vrstico, ki deluje kot bližnjica za hitro dodajanje časa, datumov, lokacij, zastav, fotografij in skeniranih dokumentov.

Apple je uvedel tudi posodobitve za Siri, Memoji in Sporočila, ki omogočajo večjo uporabnost in funkcionalnost.

App Find

Apple je predstavil novo aplikacijo »Find My«, podobno tisti, ki je bila uvedena v MacOS Catalina. Nova aplikacija v bistvu združuje aplikacije Najdi moje prijatelje in Najdi moj iPhone, kar vam omogoča, da poiščete svoje naprave in prijatelje s hitrejšim vmesnikom.

Podobno, če želite poiskati napravo, ki ni povezana z omrežjem Wi-Fi ali mobilno telefonsko omrežje, bo program Find My uporabil šifriran signal Bluetooth, s katerim najde lokacijo.

Pametnejša Siri

Siri je dobila veliko izboljšav v iOS 13 in iPadOS 13. Začne se z novim govornim sistemom, imenovanim »Nevronsko besedilo do govora«. Nov sistem uporablja nevronsko omrežje, da v celoti ustvari glas v programski opremi. Izravnava zapletene besede in zveni veliko bolj naravno.

Siri Bližnjice so zdaj vgrajene v OS, namesto da bi jo morali prenesti iz App Store. S pomočjo strojnega učenja boste ustvarili predlagane avtomatizacije za vaše skupne naloge.

Zemljevidi

iOS 13 prinaša nekatere posodobitve za aplikacijo Zemljevidi. Uveden je bil pogled Junction, ki je oblikovan tako, da pomaga uporabnikom preprečiti napačne zavoje. V aplikacijo so bili dodani tudi vozni redi in informacije o letih.

iOS 13

iOS 13

Funkcija Look Around je glavni nov dodatek v aplikaciji, ki je enakovredna Googlovemu Pogledu ulic (Street View). Look Around ponuja pogled na ulico okoli vas. Do njega lahko dostopate s klikom na ikono daljnogleda na zaslonu, kadar je le ta na voljo.

Zasebnost: Prijavite se z Apple-om

Nova in omembe vredna sprememba zasebnosti v sistemu iOS 13 je nova možnost za vpis za izogibanje Googlu in Facebooku, znana kot Prijava z Apple. Ta nova funkcija vam omogoča, da se prijavite v katero koli aplikacijo, ki zahteva identifikacijo z anonimnim naključnim e-poštnim sporočilom, ki ga je ustvarila družba Apple, ki posreduje vašo pravo e-pošto. Tako lahko svoje osebne podatke zaščitite pred pošiljanjem v aplikacije drugih proizvajalcev, za katere imate pomisleke glede zasebnosti.

Ta funkcija zveni zelo dobro, vendar jo bomo morali preizkusiti, da se prepričamo, da deluje tako, kot je bilo predvideno. Apple je prav tako povečal zaščito zasebnosti v sistemu iOS 13. Dobili boste opozorila o sledenju v ozadju za aplikacije, ki morda beležijo vašo lokacijo brez vašega dovoljenja.

Podprte naprave

Apple z iOS 13 zmanjšuje podporo za naprave z 1 GB RAM-a ali manj. To pomeni, da v primerjavi z iOS 11 in iOS 12 zmanjšuje podporo za iPhone 5s, iPhone 6 in iPhone 6 Plus. Podpora za iPadOS 13: iPad mini, mini 2 in mini 3 ter originalni iPad Air.

Tu je celoten seznam podprtih naprav za iOS 13:

 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE
 • iPod touch

Tukaj je seznam podprtih naprav za iPadOS 13:

 • 12,9-palčni iPad Pro
 • 11-palčni iPad Pro
 • 10,5-palčni iPad Pro
 • 9,7-palčni iPad Pro
 • iPad (6. generacija)
 • iPad (5. generacija)
 • iPad mini (5. generacija)
 • iPad mini 4
 • iPad Air (3. generacija)
 • iPad Air 2

In še veliko več …

iOS 13

iOS 13

Apple je na kratko pokazal diapozitiv med osrednjim zapisom WWDC, ki je bil zasut z novimi funkcijami iOS 13. Seznam je predolg, da bi ga lahko vključili v ta članek, če pa ste radovedni, si spisek novih funkcij na iOS 13 lahko ogledate tukaj.

Marko Vidrih

Vir slik: Apple