• 27.04C Novo mesto
  • 19:19
  • Tor, 25.06.2019
  • Prijava

Prilagodite svoj iPhone s temi skritimi funkcijami

Vaš iPhone ali iPad je opremljen s funkcijami, ki omogočajo preprostejšo uporabo. AirPods (Apple-ove brezžične slušalke) lahko uporabljate tudi kot slušni aparat ali pa iPhone spremenite v povečevalno steklo in še mnogo več.

Povečajte besedilo

Besedilo na vašem iPhone-u lahko povečate, da vam je z zaslona lažje brati. Ta funkcija ne bo delovala v vsaki posamezni aplikaciji, vendar pa bo delovala v večini.

iPhone

Če želite najti to možnost, pojdite v Settings > General > Accessibility > Larger Text. Povlecite drsnik na dnu zaslona, ​​da izberete večjo velikost besedila. Tukaj lahko omogočite tudi »Larger Accessibility Sizes«, če želite izbrati veliko večje velikosti besedila.

Uporabite AirPods kot slušni aparat

Če imate AirPods, vam Apple omogoča, da jih uporabite kot začasni slušni aparat. Aktivirajte funkcijo »Live Listen« z AirPods. Mikrofon vašega iPhone-a bo posnel zvok v vaši bližini in ga predvajal glasneje skozi AirPods v ušesih.

To storite tako, da se odpravite v Settings > Control Center in nato v Control Center dodate bližnjico »Hearing«. Ta možnost se prikaže samo, če imate AirPod ali drugo združljivo strojno opremo, ki je povezana z vašim iPhoneom.

iPhone

Nato lahko odprete Control Center in tapnete uho v obliki slušne ikone, da omogočite ali onemogočite Live Listen.

Povečajte zaslon

Funkcija Zoom (povečava) lahko poveča vse na zaslonu telefona iPhone.

Če želite poiskati to možnost, pojdite v Settings > General > Accessibility >  Zoom. V zgornjem delu zaslona omogočite možnost »Zoom«.

iPhone

Zdaj lahko dvakrat tapnete zaslon telefona iPhone-a s tremi prsti, da odprete podokno za povečavo. Dvakrat jo ponovno tapnite s tremi prsti, da ga zaprete. Za premikanje po zaslonu povlecite tri prste ali dvakrat tapnite tri prste in povlecite, da spremenite stopnjo povečave. To vam lahko pomaga videti manjše stvari na zaslonu, tudi če aplikacija običajno ne omogoča povečanja.

Uporabite vaš iPhone kot povečevalno steklo

IPhone lahko uporabite tudi kot povečevalno steklo. Vaš iPhone bo uporabljal svojo kamero in na zaslonu prikazal povečano sliko, kar bo olajšalo branje drobnega tiska in ogled drugih podrobnosti na zaslonu.

iPhone

Če želite omogočiti to funkcijo, pojdite v Settings > General > Accessibility > Magnifier in aktivirajte funkcijo »Magnifier« ali »Lupa«. Ko ste, trikrat kliknite stranski gumb na iPhone X ali novejšem, ali trikrat kliknite domači gumb na iPhone 8 ali starejšem, da takoj odprete lupo.

Uporabite zaslonski bralnik

Za slepe ali za ljudi, ki imajo težave z branjem, ​​iPhone omogoča način VoiceOver. V tem načinu bo vaš iPhone na glas prebral vsebino zaslona.

To možnost vključite tako, da izberete Settings > General > Accessibility > VoiceOver in aktivirate preklop »VoiceOver«. Ta zaslon ponuja številne druge možnosti za konfiguriranje obnašanja VoiceOver. Na primer, lahko tapnete Voices > Speech, da izberete svoj najljubši glas.

iPhone

Med postopkom prve namestitve iPhone-a lahko to možnost aktivirate tudi tako, da trikrat kliknete stranski gumb na napravi iPhone X ali novejšo različico ali pa kliknete gumb »Home« na telefonu iPhone 8 ali starejšim.

Aktivirajte barvne filtre

Vaš iPhone ponuja »barvne filtre«, ki lahko spremenijo videz barv na zaslonu. To vam lahko pomaga, če ste barvno slepi. Če pa omogočite možnost »invertne barve«, lahko povečate kontrast in lažje preberete zaslon telefona iPhone.

iPhone

Če želite poiskati to možnost, pojdite v Settings > General > Accessibility > Display Accommodations. Tapnite »Invert Colors« in izberite možnost obrnjene invertne barve zaslona. Tapnite »Color Filters«, če želite omogočiti barvni filter, ki pomaga pri različnih vrstah barvne slepote.

Omogočite zaprte podnapise

Če ste pri gledanju videa omogočili podnapise ali druge funkcije z zaprtimi napisi, lahko na svojemu iPhone-u aktivirate podnapise.

To naredite tako, da izberete Settings > General > Accessibility > Subtitles & Captioning. Aktivirajte funkcijo »Closed Captions + SDH«. Tukaj lahko izberete tudi želeni videz.

iPhone

Vsaka aplikacija v vašem iPhone-u ne bo upoštevala te nastavitve, saj imajo nekatere aplikacije svoje individualne nastavitve.

Poslušajte besedilo na zaslonu

Vaš iPhone prebere vsebino v kateregi koli aplikaciji na glas. Samo izberite besedilo v kateri koli aplikaciji, tapnite »Speak« in vaš iPhone bo glasno prebral besedilo. Telefon lahko prebere vse na zaslonu.

Če želite poiskati to funkcijo, pojdite v Settings > General > Accessibility > Speech in na aktivirajte »Speak Selection«. Sedaj lahko izberete nekaj besedila in tapnete gumb »Speak«, ki se pojavi v bližini običajnih možnosti »Kopiraj« in »Poišči«.

iPhone

Če želite, da vaš iPhone prebere celoten zaslon, omogočite možnost »Speak Screen«. Nato lahko z vrha zaslona potegnete navzdol z dvema prstoma, vaš iPhone pa bo glasno prebral besedilo s celotnega zaslona. Na tem zaslonu tapnite »Voices«, da izberete želeni glas.

Onemogočite možnost Shake to Undo

Po privzetih nastavitvah vaš iPhone uporablja »tresenje za razveljavitev«. Ko pretresete telefon, vas bo iPhone pozval, da prekličete tipkanje.

iPhone

Če vam ta funkcija ni všeč, pojdite v Settings > General > Accessibility > Shake to Undo in jo izklopite.

Zamenjajte swipes z AssistiveTouch

Če imate težave s premikanjem po zaslonu iPhone-a, lahko omogočite možnost AssistiveTouch. To vam daje bližnjico, ki jo lahko uporabite za izvedbo dejanj, kot je, ogled obvestil, odpiranje nadzornega centra in celo pritiskanje in dvojno tapkanje.

iPhone

Če želite omogočiti bližnjico, pojdite v Settings > General > Accessibility > AssistiveTouch.

Še več funkcij, ki omogočajo lažjo uporabo vašega iPhone-a

Na zaslonu Settings > General > Accessibility screen so vključene tudi druge možnosti. Vsa besedila na vašem iPhone-u lahko označite krepko, omogočite »oblike gumbov«, tako da je lažje videti, kaj je mogoče uporabiti na zaslonu, zmanjšati preglednost, povečati kontrast in zmanjšati gibanje animacij. Oznake lahko prikažete na gumbih v aplikacijah, zato je lažje videti, ali so vklopljene ali izključene.

Druge možnosti tukaj omogočajo mono zvok za uporabo z mono slušalkami – na primer, če želite nositi samo eno ušesno slušalko in slišati vse na enem ušesu. Lahko aktivirate »LED Flash for Alerts« in vaš iPhone bo prižgal lučko LED fotoaparata vsakič, ko prejme obvestilo, kar lahko pomaga, če ne slišite zvoka obvestil.

iPhone

Možnost vodenega dostopa ali »Guided Access option« vam omogoča, da omejite iPhone ali iPad na določene aplikacije, kar je priročno, če ga predate otroku.

Funkcija »Accessibility Shortcut« vam omogoča hitro aktiviranje številnih funkcij prek prilagodljivega menija, ki se pojavi, ko po omogočanju kliknete gumb ob strani ali gumb za »domov«.

Pripravil: Marko Vidrih

Prilagodite svoj iPhone s temi skritimi funkcijami
1 od 1
iPhone
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.