• C Novo mesto
 • 21:45
 • Pon, 25.09.2023

Kaj je aplikacija Kahoot?

Kahoot (Kahoot!) je izobraževalna platforma, ki stoji na plečih igričarske osnove. Najbolj prepoznavni del so vsekakor kvizi, ki so v pomoč tako učiteljem kot učencem. Gre za norveški produkt, ki je že leta 2017 zabeležil milijardo uporabnikov, ki so se lahko udeleževali raznolikih izobraževanj, tečajev in drugih izobraževalnih dogodkov. Nekaj, kar je v osnovi lahko le preprosta igra, je preseglo meje pričakovanj in v času epidemije postalo jasno orodje za šolski sistem in izobraževanje odraslih. Kaj točno je Kahoot! in kako se igra oziroma uči?

Začetki Kahoot! platforme segajo v leto 2012

Leta 2012 so Johan Brand, Jamie Brooker in Morten Versvik ustvarili skupni projekt z imenom Kahoot! Pri tem jim je pomagala norveška Univerza znanosti in tehnologije. S pomočjo profesorjev in podjetnikov je beta različica luč sveta ugledala marca 2013, a takrat še zasebno. Nekaj mesecev kasneje, natančneje septembra 2013, pa je različica postala javna.

Kahoot! je bil osnovan za socialno učenje, kjer se bi uporabniki oziroma učenci zbrali okoli table, ekrana ali projekcije. Zdajšnja spletna stran je lahko uporabljena tudi preko deljenja samega zaslona, kar omogočajo Skype, Zoom, Google Hangouts. Dizajn same igre je pametno vpletel tudi to, da mora »igralec« večkrat pogledati stran od ekrana.

Osnova igre je sila preprosta. Vsi igralci se vpišejo s PIN kodo in kasneje odgovarjati na vprašanja, ki jih je ustvaril oziroma jih postavlja učitelj ali neka druga oseba. Tako imenovani glavni mož se odloči kako bo točkoval pravilne odgovore. Točke se seštejejo, načeloma pa hitrejši odgovor dobi več točk. Po vsakem vprašanju in odgovoru se točke prikazujejo na lestvici najboljših. Točkovnih različic je kar nekaj, vse je odvisno tudi od različic igre, ki se igra.

Leta 2017 je Kahoot! dosegel eno milijardo uporabnikov oziroma igralcev. Na mesečni ravni je to takrat znašalo že 50 milijonov rednih uporabnikov. Istega leta je bila v svet poslana tudi mobilna aplikacija. Vrednost je naraščala izjemno hitro in po investiciji treh podjetij (Nortzone, Creandum, Microsoft Ventures) v vrednosti 26 milijonov dolarjev, je bila rast megalomanska. Oktobra naslednje leto je bil Kahoot! vreden že približno 300 milijonov dolarjev. Junija lansko leto pa je bil Kahoo! ocenjen že na eno milijardo in pol. Danes je zgodba drugačna, večja in izboljšana.

Uporaba platforme Kahoot! je lahko prilagojena vsakemu posamezniku oziroma ciljni publiki

Uporaba platforme Kahoot! je lahko prilagojena vsakemu posamezniku oziroma ciljni publiki

Kahoot! danes in v prihodnosti na različne načine

Aplikacija je danes na voljo za več različnih ciljnih publik. Kahoot! for Schools (za šolsko uporabo), Kahoot! for Work (za uporabo na delovnem mestu) in Kahoot! at Home (za uporabo doma) so glavne tri skupine, ki se razdelijo na podskupine in različne namene.

 • Kahoot za šole
 • Kahoot za delo
 • Kahoot za domačo uporabo

Če je bilo v začetku mišljeno, da bodo aplikacijo uporabljali le učenci in učitelji, zdaj vemo več o celotni zadevi. Več kot pol milijarde različnih, že vnaprej pripravljenih kvizov je na voljo v aplikaciji. Učenje skozi kvize, naloge in druge funkcije za vse starostne skupine učencev, dijakov in študentov. Interaktivni treningi, prezentacije, sestanki in dogodki za uporabo aplikacije na delovnem mestu je enako napredno.

Literaturni pregled, ki je bil opravljen leta 2020, je našel že več kot sto študij, ki preiskujejo in pregledujejo pomen platforme Kahoot!. Eksperimenti, raziskave, evalvacije in mnoge druge študije so kot osnovo vzele učinkovitost uporabe platforme. Zaključek večine študij je bil, da ima platforma pozitiven učinek na učenje, dinamičnost uporabnikov, odnose, anksioznost, hkrati pa enostavno odmika težave tehničnega vidika.  Kljub temu je približno 10 odstotkov študentov, ki so bili del raziskave dveh norveških študentov univerze, ki je zadolžena za platformo, pojasnilo težave z njo. Šlo naj bi za zelo čas jemajoč postopek, kar pa je bil tudi edini negativni aspekt aplikacije.

Kje dobiti aplikacijo Kahoot!?

Aplikacija Kahoot! je na voljo na njihovi istoimenski spletni strani, kjer je čudovito predstavljeno celotno delovanje platforme. Tam lahko uporabniki dostopajo do navodil, pomoči in centra za uporabnike. Prav tako je na voljo na milijone vnaprej pripravljenih iger, kvizov in drugih interaktivnih opravil, ki že nekaj let navdušujejo uporabnike.

Za telefone operacijskih sistemov iOS in Android je igra na voljo v spletnih trgovinah, torej App Store za Applove produkte in Google Play za uporabnike produktov Androida. Igra je brezplačna, omogoča pa vse prej omenjene funkcije in zmožnosti. Žal ni na voljo v slovenščini, najdemo jo lahko le v spodnjih jezikih:

 • Angleščina
 • Nizozemščina
 • Francoščina
 • Nemščina
 • Indonezijščina
 • Italijanščina
 • Japonščina
 • Malajščina
 • Norveščina
 • Poljščina
 • Portugalščina
 • Španščina
 • Švedščina
 • Turščina
Kvizi so najpogostejša uporaba platforme Kahoot!, ki jih lahko ustvarjate tudi uporabniki ali pa se jih le udeležite

Kvizi so najpogostejša uporaba platforme Kahoot!, ki jih lahko ustvarjate tudi uporabniki ali pa se jih le udeležite

Kahoot! za učitelje in vse ostale

Registracija za udeležbo v kvizih ni potrebna, registrirati se je potrebno le, če bi želeli vi ustvarjati kvize. Četudi je aplikacija brezplačna je možna uporaba Premium izvedbe, ki ponuja veliko več in Brskajte med mnogimi kvizi, ki so na platformi že na voljo, in preostalimi elementi. Ustvarite lahko kakršen koli kviz s kakršnimi koli pravili in v igranje povabite tudi ostale uporabnike. Katere funkcije so najbolj priljubljene v osnovnem pogledu aplikacije?

Najpogostejše se pojavlja kviz. Drugi načini igranja, ki so tudi pogosti so – prav/narobe, izbira slik, sestavljanke, ankete in podvprašanja. Za mnoge druge načine lahko pregledate njihovo spletno stran, kjer je vse tudi pojasnjeno v člankih in preko posnetkov. Gre za izjemno čudovito aplikacijo, ki lahko na zanimiv način približa učenje na eni in sestanke po drugi strani. Nič več ne bo tako dolgočasno, saj je popestritev v konstantnem opazovanju ekrana še kako potrebna. Kahoot! zaradi sodelovanja s pedagogi, psihologi in uporabniki je aplikacija skoraj brez napak in namenjena vsaki starostni skupini ter ciljni publiki. Med epidemijo je doživela svoj vzpon in tako postala eden najboljših izdelkov zadnjih let, ki napreduje iz leta v leto. Odlično orodje za popestritev učnega procesa, webinarjev, sestankov in zabave nasploh. Učitelji lahko uporabljajo Kahoot in otrokom približajo učenje na zabaven in funkcionalen način. Vpliv platforme je viden izven meja samega igranja in se prenese tudi na druge poglede življenja.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com