• C Novo mesto
  • 07:08
  • Tor, 28.06.2022

Kaj je PayPal in kako deluje?

PayPal je podjetje, ki se ukvarja z elektronskim poslovanjem. Strankam omogoča izvajanje plačil prek spletnih prenosov. Ponuja platformo, ki uporabniku omogočijo, da ustvari račun, ki je povezan s kreditno kartico uporabnika ali tekočim računom. Uporabnik se mora najprej identificirati na predpisan način, priložiti mora tudi dokazilo o sredstvih. Nato lahk začne pošiljati ali prejemati plačila na spletu ali prek za to namenjene aplikacije.

PayPal je spletna plačilna platforma. Namenjena je posameznikom in podjetjem. PayPal je svoja vrata sicer odprl leta 2015. Poleg spletnih plačil ponuja tudi številne povezane storitve, vključno z debetnimi karticami za plačila, čitalniki kreditnih kartic za majhne trgovine in drugo. Sicer pa velja PayPal za enega najbolj varnih načinov plačevanja prek spleta.

Kako deluje PayPal?

PayPal je uporaben tako za posameznike kot za podjetja. Fizičnim osebam ponuja precej enostaven način nakupovanja, plačevanja in prenosa denarja. Da bi lahko začeli uporabljati tak sistem plačevanja, morajo uporabniki najprej podati svoj elektronski naslov, da si lahko ustvarijo račun. Da bi lahko dokončali prijavo v sistem, morajo navesti podatke o kreditni kartici, debetni kartici ali bančnem računu. PayPal preveri vse podane podatke, s čimer se prepriča, če je oseba, ki nastavlja račun, zakoniti lastnik. Šele nato je storitev odobrena in uporaba tega sistema plačila se lahko začne. Med spletnimi trgovci PayPal uporablja tudi Amazon.

Ko si uporabnik uredi PayPal račun, lahko začne z uporabo. Prek spletne strani ali mobilne aplikacije lahko podjetja nakažejo denar drugim prek elektronskega naslova prejemnika ali številke njegovega mobilnega telefona.

V primeru spletnega nakupovanja se lahko med možnostmi poravnave zneska pojavi tudi možnost plačila s PayPalom. To seveda v primeru, če je trgovec to možnost plačila vključil na svojo spletno stran. Tudi pri nakupu izdelkov prek Amazona lahko kupci koristijo opcijo PayPal plačila. Transakcija prek PayPala se izvede v le nekaj minutah. Nato je znesek prejemniku na voljo za dvig na bankomatu ali na bančnem računu.

PayPal nudi podjetjem tudi druge rešitve, ki jih lahko ta koristijo na vsakodnevni bazi. Sem spadajo plačilni portali za spletne in osebne transakcije, rešitve za poslovno upravljanje pa tudi možnosti kreditiranja in financiranja. Tudi lastniki podjetij, ki se odločijo za koriščenje katere od navedenih storitev, morajo za ustvarjanje računa navesti svoj elektronski naslov.

Poslanstvo PayPala

PayPal si prizadeva, da bi bili spletni nakupi varnejši, saj zagotavlja način plačila, pri čemer plačniku in prejemniku ni treba razkriti številk kreditnih kartic in bančnih računov. Denar je torej na varnem, hkrati je zaščitena zasebnost. Baza strank je tako velika, da so transakcije lahko izvedene hitreje od običajnih metod.

PayPal sicer ne spada med banke. Še vedno pa zanj veljajo enaki predpisi na področju vasrtva potrošnikov, kot veljajo tudi za banke. Tako je obseg odgovornosti uporabnika v primeru nepooblaščene transkacije odvisen od tega, kako hitro ta podjetje obvesti, da je prišlo do nepooblaščene dejavnosti na njegovem računu. Za uporabnike PayPala je tako priporočljivo, da redno preverjajo svoj račun. Le tako bodo lahko hitro odreagirali in obvestili podjetje, če bi prišlo do kakšnih transakcijz njegovega računa, ki jih on sam ni izvedel.

Prva oblika PayPala se je sicer pojavila že konec devetdesetih let. Lansiralo jo je podjetje Confinity. To se je naknadno povezalo s podjetjem X.com, ki se je ukvarjalo s spletnih bančništvom. Leta 2001 se je podjetje preimenovalo v PayPal.

paypal2

Izračun stroškov

PayPal se je začel bolj množično uporabljati na dražbah eBay. Ker je postala storitev tako priljubljena, se je eCay leta 2002 odločil za nakup PayPala. S tem se je storitev začela uporabljati na spletni strani. Leta 2015 je bil PayPal ustanovljen kot neodvisno podjetje.

Skozi zgodovino je PayPal sicer prevzel druga podjetja, ki delujejo na področju finančnih transakcij, digitalnih nakazil in plačilnih trgov. Nekatere od teh pridobitev so omogočile tehnološke izboljšave in dodatne funkcije payPala. Leta 2013 je na primer PayPal kupil BrainTree. Ta je lastnik konkurenčne storitve Venmo.

PayPal za izvedene transakcije sicer ne zaračunava provizije. Višina drugih pristojbin se razlikuje glede na vrsto storitev. Tako se individualnim potrošnikom ne zaračunava standardnih nakazil s povezanega bančnega računa. Je pa za takojšnje nakazilo treba plačati en odstotek prenesenega stanja oziroma največ 10 ameriških dolarjev.

Mednarodne transakcije

Če so transakcije izvedene med osebama, ki se nahajata v različnih državah in imata obe PayPal, je denar mogoče brezplačno nakazati. S tem PayPal predstavlja konkurenco na podorčju bančnih nakazil. Ko je tuja valuta sprejeta v drugo državo, postanejo provizije z naslova PayPala veliko bolj primerljive s pristojbinami, ki jih zaračunavajo klasične banke. Če gre za trgovske transakcije, se struktura provizije razlikuje od nakazil na osebni račun.

Kakšne so prednosti PayPala? Če gre za nakupe, ki so opravljeni pri spletnih prodajalcih, je lahko zraven vključen popust s strani PayPala. V bistvu gre za nekakšno ponudbo za povračilo denarja. PayPal sicer ponuja tudi svojo kreditno kartico prek banke Synchrony. Odobrenim prosilcem priložijo kartice MasterCard z imenom PayPal.

Podjetje PayPal sicer financira tudi velike nakupe, podaljšuje kreditne linije in strankam zagotavlja debetsne kartice Mastercard. Te uporabljajo PayPalove bilance za plačilo nakupov v trgovini ali za dvig gotovine. Ker je PayPal že tako razširjena metoda plačila, se je poslužujejo podjetja po vsem svetu, med drugim tudi Amazon. Tako ponujajo to možnost sprejema plačila s strani svojih strank; za blago ali storitve. Nekatere trgovine celo sprejemajo brezkontaktna plačila prek PayPal.

paypal3

PayPal

Uporaba PayPala je za kupce brezplačna. Tako oni ne plačajo nobene provizije. Prodajalci pa provizijo za uporabo PayPala plačujejo. Višina zneska je odvisna od kraja prodaje in od tega, ali gre za profitno ali neprofitno organizacijo.

Za mala podjetja, ki poslujejo na eBayu, je ključno, da poznajo eBay. Ko kupec zmaga na dražbi, sprejme najboljšo ponudbo ali pa kupi izdelek po polni ceni. Prodajalec kupcu pošlje račun. Če imata tako kupec kot prodajalec denar je zadeva reprosta; transakcijo je s storitvijo PayPal možno precej hitro zaključiti.

Kljub temu, da je PayPal sicer ena najbolj priljubljenih digitalnih storitev na trgu, pa ni edina možnost. Obstajajo tudi druge alternative. Med njimi so Venmo, Cash App, Apple Pay in Google Pay.

NaDlani.si, Vir slik: Unsplash, Pixabay

Kaj je PayPal in kako deluje?
1 od 3
Pixabay
Paypal
Pixabay
kalkulator
Pixabay
plačilna kartica
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.