• C Novo mesto
  • 02:11
  • Čet, 29.02.2024

Kako se lotiti shranjevanja v oblaku?

Shranjevanje v oblaku je med uporabniki čedalje pogosteje v uporabi, saj ta metoda shranjevanja podatkov prinaša številne prednosti.

Tovrstnih storitev se poslužujejo tako posamezniki kot podjetja. Gre za odličen način za shranjevanje številnih vrst dokumentov in njihovih varnostnih kopij. Prednost je v tem, da ne potrebujete dodatnega prostora na računalniku ali zunanjih nosilcev, saj se podatki shranjujejo v oblaku, oziroma izven teh sistemov.

V preteklosti smo sicer datoteke shranjevali na diskete, prek tračnih enot, na zunanje diske, omrežne diske in podobno. Potem pa se je pojavil Dropbox in vse postavil na glavo. S tem se je začel trend shranjevanja podatkov na internetu.

Kaj torej potrebujete, da bi podatke lahko shranjevali v oblaku?

Dovolj je internetna povezava. Izbrati morate platformo, ki vam najbolj ustreza, nato pa se na njen registrirajte in shranjevanje v oblaku se lahko prične. Čeprav se je tovrstno shranjevanje podatkov najprej pojavilo na računalnikih, pa se v zadnjem času vse bolj uporablja tudi na mobilnih napravah; na tablicah in pametnih telefonih.

Pametni telefoni so v te namene še posebej uporabni zato, ker jih imamo povsod s sabo. Poleg tega pa po osnovnih nastavitvah ponujajo le malo prostora za shrambo. Če podatke shranjujete v telefon in se vam vmes pokvari, lahko izgubite vse. Če podatke shranjujete v oblaku prek telefona, boste do njih lahko dostopali tudi z druge naprave.

Kaj vse lahko shranjujete v oblaku?

Možnosti so zelo široke. Na tak način lahko skladiščite tako razne dokumente, slike, videoposnetke, glasbo…

Prednosti takega načina shranjevanja

Shranjevanje v oblaku pomeni, da boste lahko do želenih podatkov dostopali s katerekoli naprave. Dovolj je, da imate internetno povezavo in da se prijavite v platformo, v katero ste podatke shranili. Poleg tega je tako shranjevanje po ugotovitvah mnogih bolj varno in zanesljivo, kot če datoteke shranite na računalnik, tablico ali telefon.

Poleg tega boste tako shranjene datoteke brez težav delili s prijatelji, sorodniki, sodelavci in znanci. Dostop bo možen le s posredovanjem povezave, na kateri se datoteke nahajajo. Če se poslužujete shranjevanja v oblaku, je še vedno priporočljivo, da si naredite tudi varnostno kopijo na lokalni napravi, vsaj za tiste bolj pomembne podatke.

Shranjevanje v oblaku omogoča, da običajno pridobljene podatke shranjujejo na različnih koncih sveta. Tako v primeru morebitne narave nesreče oziroma izpada vaši podatki še vedno nekje ostanejo in niso izgubljeni.

Kaj pa morebitne slabosti?

Shranjevanje v oblaku, vzbuja pomislek, ki bi se lahko nanašal na to, da vseeno ni nujno zagotovljena popolna zasebnost. Če ne drugega, zato, ker na fotografije delujejo razni algoritmi za strojno učenje, ki posnetke pregledujejo. Možnost vdora v račun in vpogled v podatke s strani zunanjih uporabnikov je sicer majhna. Lahko se zgodi predvsem v primeru, če geslo, ki ste ga nastavili, ni dovolj močno; ga lahko hekerji z lahkoto uganejo.

Ponudniki shranjevanja v oblakov so sicer podjetja, ki bi rada s svojo storitvijo seveda tudi kaj zaslužila. Običajno je tako, da za shranjevanje manjše količine podatkov ponujajo nekaj malega prostora. Čim se vaše potrebe povečajo in bi radi shranili večje število datotek, pa boste morali za storitev plačati. Zneski so sicer običajno precej nizki. To, da ne boste imeli več omejitev glede prostora za shranjevanje, pa je seveda velika prednost.

Ponudniki shranjevanja v oblaku – med katerimi možnostmi lahko izbirate?

Dropbox

Verjetno gre za enega najbolj znanih ponudnikov shranjevanja v oblaku, ki je na trgu prisoten že več let. Primeren je skoraj za vsakega uporabnika. Njegova prednost je hitro in zanesljivo delovanje. Uporabljajo ga lahko najrazličnejši operacijski sistemi. Prednost je tudi v tem, da lahko datoteke delite nekomu, ki v Dropbox ni registriran. V tem primeru mu lahko pošljete povezavo, na kateri se nahajajo podatki.

Brezplačno lahko Dropbox uporabljate, če govorimo o 2 gigabajtih podatkov. Če se vaše potrebe povečajo, boste morali za storitev doplačati. Do naloženih datotek lahko sicer dostopate, tudi ko nimate vklopljene internetne povezave.

Google Drive

Tudi Google Drive je zelo prepoznaven sistem shranjevanja v oblaku. Uporabniki lahko brezplačno koristijo 15 gigabajtov prostora. Možno je tudi neomejeno varnostno shranjevanje slik v visoki ločljivosti in sicer prek aplikacije Google Photos. Če doplačate, lahko seveda povečate kapacitete prostora za shranjevanje. Za 2 evra na mesec se vam ponuja že 100 gigabajtov prostora.

Če dokupite storitev, se vam to šteje za vse Google storitve. Posebej zanimiva je Google Foto. Gre za galerijo, ki je sinhronizirana galerija. Ponuja številne možnosti označevanja, prepoznavanja in iskanja posnetkov. Če uporabljate androidni telefon in gmail, je Google drive v manjšem ali večjem obsegu neizbežen. Tudi za druge uporabnike je ena najboljših možnosti shranjevanja v oblaku.

Microsoft Onedrive

Gre za Microsoftovo storitev, ki se je skozi leta precej nadgrajevala in izboljševala. Če je bil včasih nezanesljiv in je bila shramba počasna, zdaj ni več tako, ampak deluje na precej boljšem nivoju. Uporabljajo ga lahko tudi drugi, ni na voljo zgolj na Microsoftovih platformah. Ponuja vse klasične funkcije.

Prednost je v tem, da ponuja zelo dobro dodano vrednost v povezavi z Office 365. omogoča integracijo v pisarniške programe. Uporabljamo ga lahko na številnih platformah.

Tak način shranjevanja v oblaku ima tudi nekatere slabosti. Nalaganje fotografij v sistemu iOS ni povsem zanesljivo. Prav tako bi bila lahko vdelanost v Windows 10 boljša kot je.

Huawei Cloud

Huawei je postal eden največjih proizvajalcev telefonov na svetu. Ker pa se proizvajalec trudi tudi pri zagotavljanju dobre programske opreme, so pred kratkim aktivirali tudi shranjevanje v oblaku. Če ste lastnik Huawei telefona, je smiselno koristiti storitev. Shranjujete lahko stike, koledar, zapiske pa tudi kakšno fotografijo.

Lahko nastavite samodejno varnostno kopiranje podatkov. Da bi lahko dostopali do podatkov, potrebujete aktiven Huawei račun. Brezplačno lahko koristite do 5 gigabajtov prostora. Za manjše plačilo pa lahko dokupite še 50 gigabajtov. Za 3 evre na mesec boste dobili že 200 gigabajtov.

Kot torej lahko vidite, ponuja shranjevanje v oblaku uporabniku številne prednosti. Na voljo pa je veliko ponudnikov, med katerimi lahko izbirate. Tako bo deljenje podatkov z vašimi najbližjimi in v poslovnem okolju še toliko bolj enostavno. Če so vaše potrebe po shranjevanju velike, se boste morali posluževati plačljive verzije, za katero pa vam tudi ne bo treba pregloboko seči v žep.

Pripravila: P.K.