• -4.56C Novo mesto
  • 07:27
  • Sre, 22.01.2020

Katere zahteve mora izpolniti popoln PC?

Cilj nakupa računalnika je zagotovo, kar se da popoln PC. Danes tudi uporabniki, ki ne »delajo« z računalniki, pogosto želijo močnejši sistem. Bi bilo smiselno, če bi uporabnik sam sestavil svoj računalnik? Ali je sistem, kot ga ponujajo elektronski oziroma računalniški trgi boljša rešitev?

Pogosto se postavlja vprašanje, ali ima uporabnik potrebno znanje, da bi lahko sam sestavil svoj PC? Ta članek vam bo dal nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali pri izbiri vsake komponente.

Kaj morate iskati pri sestavljanju PC-ja?

Če želite sestaviti svoj PC, lahko uporabite predkonfigurirane računalniške sisteme pri prodajalcu ali pa lahko vsako komponento računalnika izberete povsem individualno. Pri izbiri se morate prepričati, da se komponente dobro ujemajo tudi z vidika zmogljivosti.

Katere zahteve mora izpolniti popoln PC?

Na primer, če za grafično kartico izberete vrhunsko rešitev, kot je grafična kartica NVIDIA R9 Jury X, morate izbrati tudi zmogljive modele za komponente, kot je CPU ali napajalnik. V nasprotnem primeru lahko vpliva na hitrost celotnega sistema in ne boste mogli denimo igrati najljubših iger v najvišji ločljivosti.

Zlasti pri spletnih igrah, so grafične kartice in procesorji zelo pomembne komponente. Hitri večkanalni procesorji z vsaj 4 ali 6 jedri nudijo visoko zmogljivost računalnika. Hiter procesor in zmogljiva grafična kartica zahtevata tudi ustrezno veliko napajanje. Tu so potrebni močni napajalniki z najmanj 500/600 vatov ali več.

Macintosh sistemi so pogosto bolj zreli

Devet od desetih PC-ev so računalniki z operacijskim sistemom Windows. Vendar so vsi ponudniki računalnikov, kot je Apple, uspeli popolnoma ujeti strojno opremo računalnika iMac in so zato lahko alternativa. Programsko opremo so programerji Apple programirali tudi tako, da ustreza uporabljeni strojni opremi. Sistemi iMac so zato zelo zaokroženi in zanesljivi kot celosten koncept, vendar so na splošno dražji za nakup kot primerljivi PC sistemi.

Da bi dosegli podoben učinek na običajnem PC-ju, morate pri sestavljanju le tega zagotoviti, da se posamezne komponente, kot so grafična kartica, procesor, pomnilnik in trdi diski, med seboj ujemajo. Šele takrat nobena komponenta ne zavira drugega in sistem teče gladko.

Ponovno, PC konfiguratorji dobro delujejo na internetu. Izberete osnovno konfiguracijo in nato v konfiguratorju poiščete primernejše komponente. Preverjanje združljivosti s strani izkušenih strokovnjakov zagotavlja, da je izbrana ustrezna strojna oprema. Zato se vam ni treba bati nezdružljivosti med posameznimi komponentami PC-ja.

Za kaj želite uporabiti računalnik?

Preden začnete kupovati posamezne komponente, odgovorite na eno vprašanje: Za kaj bi v večjem delu radi uporabljali PC? To vprašanje je osnova, ker šele na podlagi danega odgovora, lahko izberete ustrezne komponente.

Če želite uporabljati PC samo na spletu, če uporabljate predvsem izdelke iz pisarniškega paketa ali celo s programom za urejanje slik, potem ne potrebujete visoke kakovosti. Če imate radi multimedijske aplikacije ali želite igrati najnovejše igre v najvišji ločljivosti, potem je hiter in zmogljiv sistem PC-ja bistvenega pomena. Skladno s tem morajo biti komponente tudi izbrane.

Kaj morate iskati pri sestavljanju računalnika?

Za trde diske se morate osredotočiti na hitre pogone s tehnologijo S-ATA III ali trde diske s SSD povezavo. Priporoča se ustrezna velikost pomnilnika (vsaj 8 GB pomnilnika DDR3) in hiter dual-core ali quad-core CPU. Sodobne 3D aplikacije zahtevajo tudi visoko grafično zmogljivost. Sodobne grafične kartice, kot so AMD Radeon R7 260X, AMD Radeon R7 265 ali Geforce GTX 750 Ti, so trenutna vstopna raven.

Vse, kar je pomembno, je, da sestavne dele dobro namestite v ohišje in jih združite skupaj. Obvezna je tudi ustrezna namestitev ustreznih »voznikov«, ki mora biti posodobljena. Šele takrat bo vaš PC sistem deloval brezhibno in vam omogočil izvedbo ter nudil tisto, kar pričakujete od njega.

Marko Vidrih

Katere zahteve mora izpolniti popoln PC?
1 od 2
PC
PC
PC
PC
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.