• C Novo mesto
  • 09:58
  • Sre, 29.11.2023

Kitajska je izgnala rudarje Bitcoinov, kar bi lahko zvišalo nivo onesnaževanja

Kitajska se je že dlje časa pripravljala na to, sedaj pa so uradno prepovedali rudarjenje kriptovalut. Veliko večjih akterjev na področju rudarjenja se je zato preselilo v druge države, kjer so začeli uporabljati bolj “umazane” vire energije.

Računske operacije, ki so srž Bitcoina in drugih kriptovalut so energijsko zelo potratne, na velikih farmah, kjer se rudarijo kriptovalute neprekinjeno deluje ogromna količina računalnikov, ki ustvarjajo digitalne kovance. Zaradi tega strokovnjaki ocenjujejo, da Bitcoin letno zahteva toliko električne energije kot celotna Poljska.

Do letos je večina te elektrike prišla iz hidroelektrarn in termoelektrarn na premog iz Kitajske. Na Kitajskem je bilo več velikih računalniških farm, ki so rudarile Bitcoin, ki so med dežno sezono izkoriščale presežek energije, ki so ga ustvarile hiroelektrarne, v sušni sezoni pa so si pomagale z termoelekrarnami.

Prejšnji teden je Kitajska temu naredila konec in prepovedala vse transakcije in rudarjenje kriptovalut. Ta odločitev Kitajske delno izvira iz želje po zmanjšanju toplogrednih plinov – do leta 2060 bi radi dosegli nevtralni ogljični odtis – delno pa iz dejstva, da država planira lastno digitalno valuto v prihodnosti. Večina večjih akterjev je iz države odšla že pred tem, saj so province, ki so imele največjo količino “rudarjev” že prej začele postavljati omejitve in prepovedi. Po mnenju Michaela Rauchsa, raziskovalca iz Cambridškega centra za alternativne finance je sedaj na Kitajskem skoraj ničen delež svetovnih kripto-rudarjev.

Večina na manj zelene vire energije

Vsi ti veliki porabniki energije so si našli nove lokacije za svoje farme in zaenkrat še ni znano, kako bo to vplivalo na Bitcoinov že tako velik vpliv na onesnaževanje. po besedah raziskovalca onesneževanje kriptovalut, ekonomista Alexa de Vriesa je verjetnost, da Bitcoin postaja še bolj ekološko “umazan”, precej velika.

Največji center za rudarjenje so ZDA, kjer farme za napajanje uporabljajo premog in zemeljski plin. V zvezni državi New York so za potrebe rudarjenja spet zagnali plinsko elektrarno, ki so jo prej že zaustavili in nadomestili z zelenimi viri energije. V Pennsylvaniji ima podjetje, ki rudari kriptovalute svojo termoelektrarno, ki za gorivo uporablja ostanke iz premogovnikov – enega energetsko najmanj učinkovitih goriv. Poleg ZDA največ rudarjev najdemo še v Kazahstanu (ki meji na kitajsko provinco Xinjang, ki je prej “gostila” večino kitajskih rudarjev) in Rusiji. Kazahstan se za elektriko večinoma še vedno zanaša na premog, v Rusiji pa 17 % energije pridobijo iz hidroelektrarn, še vedno pa prevladujejo fosilna goriva.

Bitcoinova energetska požrešnost bo v prihodnosti predstavljala vse večji pritisk s strani svetovnih vlad, ki se vse po vrsti prizadevajo za zmanjševanje ogljičnega odtisa, ki ga puščamo za seboj. Na drugi strani bodo rudarji imeli težave tudi s konkurenco iz drugih industrij, saj vsi iščejo rešitve za zmanjševanje emisij, ki jih spuščajo v okolje – na Kitajskem se povečuje zanimanje proizvajalcev aluminija zaradi velikih količin hidroenergije. Poleg tega pa se moramo zavedati, da tudi hidroenergija ni neomejena. Na Kitajskem so suše vedno hujše, kar pomeni tudi hujše izpade hidroenergije.