• C Novo mesto
  • 15:14
  • Sob, 18.05.2024

Kitara – Vse bolj priljubljen inštrument

Prodaja kitar je v porastu na mnogih trgih po svetu, industrija pa je v enem bolj optimističnih časih. Poročilo raziskovalnega podjetja IBISWorld, ki spremlja proizvodnjo kitare v ZDA, kaže zaporedno rast v zadnjih petih letih in predvideni vzpon povpraševanja vsaj do leta 2022. Čeprav bodo današnji ljubitelji glasbe bolj verjetno častili pop zvezde in raperje, junakov s kitaro ni tako malo, da bi označili, da je kitaristična vladavina končana – dejansko bi se lahko pokazalo prav nasprotno.

Kitara se šteje kot član družine glasbenih instrumentov, imenovani kordofoni, vendar se od njene konstrukcije in toniranja razlikuje od drugih kordofonov. Kitara je tradicionalno zgrajena iz lesa in nanizana z najlonskimi ali jeklenimi strunami.

Zgodovina kitare je dolga in vznemirljiva, ne samo zato, ker so se spreminjale številne oblike kitare, ki so se uporabljale v tisočletjih, temveč tudi pomembni sodobni izumitelji, ki so oblikovali način delovanja kitar danes. Danes lahko sklepamo, da je skoraj vsaka družba skozi zgodovino uporabljala svojo različico tega instrumenta.

Zgodovina kitare je v enem smislu, zgodovina celotne sodobne človečnosti. Z koreninami, ki potekajo vse do rojstva sodobne civilizacije v starodavni Mezopotamiji pred približno štirimi do pet tisoč leti je vpliv kitare omogočil ustvarjanje neštetih tradicij. Med mnogimi instrumenti so preproste strunske kitare in harfe začele potovati z bližnjega vzhoda in Perzije po vseh štirih koncih sveta, kar našim prednikom omogoča, da se dotaknejo zgodovine kitare in sodobne glasbe.

Kitara

Koreni sodobne evropske zgodovine kitare so se začeli med vladavino antičnega Rima, ko so vključili grški strunski instrument Chitara in jo prenesli na vsa ozemlja, katera so uspeli osvojiti. Ta kitara je postala najosnovnejša in najbolj priljubljena vrsta kitare, ki se je na evropskem kontinentu spet pojavila več kot 1000 let po padcu Rima.

Kitara je instrument, ki je imel tisoče oblik in nešteto uporab v vseh glasbenih zvrsteh,  lahko si preberete več o ljudeh, ki so imeli največji vpliv na njihovo sodobno priljubljenost. Zgodbe o teh izumiteljih ne bodo nikoli izginile.

Kitara

Novi vplivi, ki so se zgodili v času renesanse, ko je Evropa končno končala obdobje izolacije in začela sodelovati z Azijo in Afriko, je bila Vihuela, kitara španskega izvora, ki je služila kot osnova za renesančno in baročno gibanje, kjer je bila poleg številnih drugih strnjenih inštrumentov gledana kot »ritemski pomočniki« (razen Violine, ki je uspela premagati svojo pot do položaja enega od dveh najbolj priljubljenih instrumentov sodobne Evrope). Takoj, ko je izginila popularnost violine, je sodobno akustično kitaro, ki jo poznamo in uporabljamo danes, predstavila roka nadarjenega španskega luthierja in kitarista Antonia Torresa Jurada (1817-1892). Njegove oblike akustičnih kitar so danes obravnavane kot osnova za vsako “sodobno akustično kitaro“, ki se jo igra po vsem svetu.

Kitara

Z 20. stoletjem je prišlo do širitve elektromagnetizma, kar je močno vplivalo na moderno zgodovino kitare. Uvedba električnih kitar v tridesetih letih in njihova neverjetna popularizacija številnih rock glasbenikov v 50-ih letih prejšnjega stoletja je ponesla kitare v višave njihove priljubljenosti. Danes, po več kot 2000 letih široke uporabe po vsem svetu, kitara predstavlja enega izmed dveh najbolj priljubljenih glasbenih instrumentov na svetu (skupaj s klavirjem), ki jim je uspelo navdihniti vsako novo generacijo glasbenikov.

Nakup kitare za začetnike
Preden začnete svojo pot pri učenju kitare, boste potrebovali instrument. Medtem, ko bo pri večini odločitev temeljila na osebnih željah, obstaja nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri nakupu kitare kot začetnega kitarista:

Cena – Stil – Starost igralca / velikost igralca – Stanje kitare – Kje kupuiti

KJE KUPITI KITARO
Kot začetnik je najbolje, da se izognete nakupu rablene kitare, ali prodaje na dvorišču, razen če nakupujete z nekom, ki ima izkušnje pri nakupu kitare. Če še nikoli niste kupili kitare, morda ne boste vedeli, kaj je treba iskati v smislu poškodb ali kakovosti kitare. S tem bi rekel, da je lokalna glasbena trgovina na drobno vaša najboljša izbira.

CENA KITARE
Medtem ko nekateri pravijo, da lahko odlična kitara stane med 300 in 500 evri, je na voljo veliko kakovostnih kitar v razponu od 100 do 200 evrov. Poleg tega obstaja veliko možnosti “paketa”, ki vključujejo ne le kitaro, temveč tudi bistvene dodatke, ki jih potrebujete.

ELEKTRIČNA, AKUSTIČNA ALI KLASIČNA KITARA
Čeprav lahko ta odločitev temelji na prednostih, mislim, da je najboljša kitara za začetnika akustična kitara. Klasične kitare imajo širši vrat, kar je lahko problematično za mlajše študente ali fizično manjše posameznike, ki se učijo akordov za kitaro. Medtem je električna kitara zasnovana tako, da se igra z ojačevalnikom, kar prinaša dodatne stroške. Akustične kitare so preproste in ne zahtevajo dodatne opreme, zaradi česar so idealne za začetnike kitariste.

Kitara

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI NAKUPU KITARE
Ob nakupu kitare je veliko stvari, ki jih je treba iskati. Če kupite popolnoma novo kitaro, te težave verjetno ne bodo zaskrbljujoče, vendar jih je vredno preveriti. Tukaj je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati, ko preverjate stanje kitare:

1.) Počasi vodite roko gor in dol po dolžini kitarinega vratu. Moral bi biti gladek, brez ostrih robov ali drobcev.

2.) Obrnite kitaro in preverite njeno peto. Med peto kitare in vratom ne sme biti razpok ali vrzeli.

3.) Na sprednji strani kitare preverite most. Nežno pretipajte strune med mostom in telesom kitare, da zagotovite, da ni nobenih vrzeli.

4.) Preverite višino nizov kitare s pritiskom navzdol na prvi, drugi in tretji struni. To bi morali narediti z minimalnimi napori. Razdalja od vrha strmine do dna ne sme biti več kot trikratna. Če je petkratna, je na kitari lahko obrnjen vrat ali pa ima prevelik most.

Kitara

Miti in napačna mnenja o kitari
Obstaja veliko napačnih predstav o učenju, kako igrati kitaro, kar je zagotovo otežilo učenje določenim posameznikom, da so v roke vzeli instrument, o katerem so vedno sanjali.

Tukaj je nekaj najpogostejših mitov kitar in napačnih predstav:

“Preveč sem star, da bi se naučil instrumenta!”
“Nimam časa, da se naučim igrati kitaro.”
“Fizične omejitve me ovirajo na poti do moje sposobnosti igrati kitaro.”
“Na kitaro ne morem igrati z levo .”

TOP 10 PRAKTIČNIH NASVETOV ZA ZAČETNIKE
Na seznam so vključene tudi nekatere stvari, ki morda niso zelo uporabne za začetnike, vendar jih ne pozabite uporabiti pozneje.

1. Praksa je trajna, zato vadite odločno in odlično
To je zelo pomembna stvar, ki si jo je treba zapomniti. Vaš cilj bi moral biti, da nikoli ne bi izvajali ničesar narobe.

2. Vadite stvari, s katerimi se borite, ne pa tisto, kar že znate
Mnogi ljudje se izogibajo stvari, katera jim povzroča težave, zato nikoli ne postanejo boljši in raje “vadijo” na stvari (zlasti pesmi!), ki jih lahko že igrajo. Veliko bolje je, da večino časa svojega treninga delate na težkih stvareh in hranite zabavne stvari za čas izven urnika vašega treninga.

3. Prehod na višji nivo, samo če trenutnega že obvladate
Vedno, ko se začnete učiti nove spretnosti, pojdite čez snov in vadbo zelo počasi in se prepričajte, ali so premiki pravilni, preden poskušate preiti na višji nivo. Obstaja nekaj izjem, toda za začetnike je to odlično splošno pravilo.

4. Vadite v 5 minutnih blokih
Večina ljudi se ne more biti osredotočenih dlje kot 5 minut, zato uporabite odštevalnik časa, da boste ostali osredotočeni in delali v 5-minutnih blokih.

5. Osredotočite se na enega od elementov 
Med določeno vajo, se prepričajte, da se zavedate elementa na katerega bi se morali osredotočiti.

6. Redna praksa bije dolge seje
Poskusite redno vaditi 5 dni na teden, 15 minut 5 dni v tednu je veliko bolj učinkovito kot 2 uri enkrat tedensko! Redna vadba pomaga pomnoževati mišični pomnilnik.

7. Spremljajte svojo vadbo
Uporabite načrte vadbe – to vam bo pomagalo, da boste motivirani in imeli boste pregled nad tem, koliko in kaj vadite. Najbolje je, da si označite, kjer napredujete.

8. Če se sliši dobro, je dobro
Poslušajte z ušesi, ne z umom. Začetnik večkrat razmišlja samo o tem, kaj počne in ne posluša kakšno glasbo ustvarja, tako ne more popraviti svojih napak. Poslušajte in če to, kar počnete, zveni dobro – pomeni, da je to dobro!

9. Ne mešajte igranja in vadbe
Ko igrate nekaj na poseben način z namenom, da bi bilo bolje, vadite, ne mešajte tega z igranjem. Priporočeno je 50% vadbe in 50% igranja. Če preveč vadite in ne igrate dovolj boste verjetno izgubili svojo pot!

10. Več ko razmišljate, huje je
Cilj je vaditi, dokler ne postane vse instinktivno. Ne bi smeli razmišljati o akordih, plesanju ali karkoli drugega, samo pustite, da se izgubite v glasbi. S tem, ko znova in znova ponavljate vaje, se bodo stvari zgodile samodejno in na koncu postale instinktivne, zato dovolite, da se to zgodi!

Avtor: Marko Vidrih

Kitara – Vse bolj priljubljen inštrument
1 od 3
Kitara
Kitara
Kitara
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.