• C Novo mesto
  • 01:12
  • Sob, 13.08.2022

Zakaj so dobre leče in objektivi fotoaparata tako pomembni?

Objektivi fotoaparatov so vsaj v večini primerov pomembnejši od same kamere, na katero so pritrjeni. Vstopni DSLR z odličnim objektivom bo posnel odlične fotografije, profesionalni fotoaparat za 10.000 dolarjev in slab objektiv pa bo posnel grozne slike. Prav zato so dobre leče in objektivi fotoaparata tako pomembni!

Razlog, zakaj kamere niso več tako pomembne, je, da so celo modeli nižjega cenovnega razreda odlični. Pomislite, kako se je fotoaparat v pametnem telefonu v zadnjem desetletju izboljšal. Z veliko večjim senzorjem v DSLR in brez zrcalnimi kamerami je razlika še izrazitejša.

Tukaj je posnetek pet let starega Canon 650D s 50 mm f z 1.8 objektivom.

In tukaj je posnetek novejšega profesionalnega fotoaparata, Canon 5D III, ki uporablja isti objektiv.

Ko fotografirate ob dobri osvetlitvi in prikažete svoje fotografije na večjem zaslonu, ni veliko razlike v kakovosti med slikami, ki jih ustvarjata obe kameri. Sicer obstajajo še druge prednosti dražjih fotoaparatov, vendar čista kakovost slike ni več največja.

Kaj vpliva na kakovost slike?

Torej, preidimo na bistvo: vse, kar je med tem kar fotografirate in senzorjem vašega fotoaparata, vpliva na kakovost slike. Sami to lahko preizkusite tako da, posnamete fotografijo skozi katero koli okno. Čeprav lahko skozi okno jasno vidite, bo kakovost fotografije, ki jo naredite, močno prizadeta.

Poglejte spodnjo fotografijo, ki posneta iz letala. Dobra slika, vendar je na njej videti, kako dodatne steklene plošče naredijo vse videti nekoliko zamegljeno.

Vsak objektiv je sestavljen iz več različnih elementov objektiva. Vsak element vpliva na svetlobo. S dragimi objektivi se proizvajalci zelo trudijo, da uporabijo tehnike in materiale najvišje kakovosti, da zmanjšajo kromatično aberacijo, popačenje in vinjetiranje s tem, kako elementi medsebojno vplivajo na svetlobo. Drage leče so iz istega razloga prav tako nagnjene k ostrejši sliki celotnega posnetka. S cenejšimi objektivi si proizvajalci ne morejo privoščiti toliko denarja za materiale ali raziskave. Trudijo se po svojih najboljših močeh, vendar je treba narediti kompromise in kakovost slike je ena od stvari, ki na koncu trpijo.

Ne razumite narobe, obstajajo odlični objektivi z razumnimi cenami, vendar še vedno stanejo med 150 in 600 evri. Vse, kar je cenejše, je najverjetneje slabo izdelano in ima resen vpliv na kakovost slik.

Obstajajo različni objektivi, ki omogočajo fotografiranje različnih situacij in predmetov. Če želite fotografirati ponoči, boste potrebovali objektiv s široko zaslonko. Za fotografiranje športnih ali živali na prostem, je teleobjektiv idealen. Najboljši portreti in najboljše pokrajine uporabljajo popolnoma različne leče.

Čeprav je možno posneti različne predmete brez »pravega« objektiva, se je za to potrebno veliko bolj potruditi. Izbira prave leče za goriščno razdaljo za vaš motiv je velik del fotografije.

Najnovejše leče

Kamere zastarijo vsakih nekaj let. Za to je kriv nenehno nov razvoj, nove tehnologije in tako naprej. Leče pa se posodabljajo veliko manj pogosto. Če pazite na svoje leče, bodo uporabne skozi več različnih teles fotoaparatov, dokler so le te združljive z njim – zato je priporočeno, da skrbno razmislite o nakupu leč za specifične senzorje.

Nakup dobrih leč je naložba. Bolje, da porabite 500 evrov za kamero in 1000 evrov za dobre leče, kot obratno. Slednje imajo večji vpliv na kakovost slike, določajo, kaj lahko posnamete in bodo dalj časa uporabne.

Zakaj so objektivi kamere tako veliki in težki?

Revolucija brez zrcal fotoaparata naj bi prinesla manjšo, lažjo kamero, v resnici pa so proizvajalci fotoaparatov izkoristili priložnost, da naredijo večje in boljše leče.

Goriščna razdalja objektiva, ki smo jo pred tem že omenili, je razdalja med zadnjo vozliščno točko in žariščno točko. Pri preprosti konveksni leči je razdalja med središčem leče in žariščem. Vendar pa objektiv kamere ni preprosta konveksna leča; vse so »sestavljene leče« in sicer iz kombinacije posameznih leč, imenovanih »elementi objektiva«.

Leče

Kamere imajo »žariščno razdaljo prirobnice«, to je razdalja med držalom objektiva in senzorjem. V Canonovih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih je ta na primer 44 mm. Problem za proizvajalce fotoaparatov je, da je manipuliranje goriščne razdalje zapleteno in običajno vključuje dodajanje več elementov objektiva, ki omogočajo, da so stvari večje in težje. Razlog, zakaj je Canonov objektiv EF 40mm najmanjša, je ta, da se tako zelo ujema z goriščno razdaljo prirobnice in zato zahteva zelo malo elementov leče.

Dlje ko se oddaljujete od fokalne dolžine prirobnice v obeh smereh, večja bo leča. 600 mm objektiv ni nujno dolg 60 cm, vendar naj ne bi bil daljši od 60 cm, kar bi bilo, če bi bila uporabljena preprosta konveksna leča, optična zasnova pa je bolj zapletena.

Obstaja majhna točka, med približno 24 mm in 50 mm, kjer je možno izdelati leče, ki niso tako velike, toda za vse ostalo je optika manipuliranja goriščne razdalje pomembna ovira za miniaturizacijo.

Zaslonka je trda omejitev

Apertura je funkcija goriščne razdalje. Ko govorimo o f / 5.6, pravimo, da je objektiv objektiva odprt za goriščno razdaljo, deljeno s 5,6. Na primer, 50 mm pri f / 2 ima odprtino za objektiv objektiva 25 mm; pri f / 8 je šarenica odprta do 6,25 mm.

Leče

Čeprav to ne zadeva širokokotnih objektivov, hitro postane težava za hitre teleobjektivne leče. Vzemite neverjetno priljubljen Canon 70-200 f / 2.8: pri 70mm kjer je objektiv širok 25mm, pri 200mm pa 71.5mm. To pomeni, da je (predpostavka pri neskončno tankih materialih) najmanjša možna velikost prednjega elementa leče približno 72 mm – v resnici je 88,8 mm – in ne obstaja način, da bi bila manjša.

Ne glede na to, kaj Canon, Nikon ali Sony želi, fizično ne morejo izdelati objektiva z 200 mm f / 2.8 s prednjim elementom, ki je manjši od 80 mm. Zakoni fizike se ne bodo spremenili.

Tehnični razvoj je problem

Veliko starih leč ni bilo dobrih. Imele so čar, avtofokus pa je bil izklopljen, redno je bilo močnejše vinjetiranje ali popačenje, slika pa ni bila ostra v celotnem okviru. Sodobni objektivi so z dodajanjem več elementov objektiva rešili veliko teh težav, ki seveda dodajajo tudi večjo velikost in težo.

Ne pozabimo na zoom objektivov. Osnovni objektiv bo (skoraj) vedno manjši in lažji od objektiva z zoomom, ki pokriva enako goriščno razdaljo, ker so veliko enostavnejši. Objektivi za povečavo imajo več elementov objektiva in gibljivih delov.

Zakoni fizike povzročajo težave

Optika je dobro raziskano in zapleteno področje. Manipulacija z lučmi, tako da se oddaljeni predmeti zdijo bližje ali bližji predmeti bolj oddaljeni, medtem ko zameglitev ozadja ali ohranjanje vsega v fokusu in ohranjanje visoke ravni kakovosti slike zahtevajo le velike, težke leče.

Sanje profesionalnih kamer, ki postajajo manjše, so zaenkrat samo sanje.

Marko Vidrih

Zakaj so dobre leče in objektivi fotoaparata tako pomembni?
1 od 1
Leče
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.