• C Novo mesto
  • 22:33
  • Tor, 05.12.2023

Nokia se z novim mobilnikom vrača med najboljše – Nokia 9 PureView

Več kot eno leto se že govori o zelo posebnem mobilnem telefonu Nokia 9, ki naj bi na trg prišel že lansko leto. Zdaj pa naj bi se končno lahko razveselili novega Nokia 9 PureView telefona, ki si s svojim fotoaparatom prizadeva osvojiti trg.

Ko se je zdelo, da je Nokia 9 samo naslednik Nokie 8 Sirocco, ki je sedaj znižana na zgornji srednji razred, Nokia 9 ni namenjena le dopolnjevanju vrhunskega segmenta uspešnega podjetja in njegovega izvršnega partnerja HMD Global (podjetje, ki je oživilo ime Nokia na pametnih telefonih), temveč postavlja tudi nove standarde v smislu oprema za kamere.

Nokia 9 PureView, naj bi se prodajala pod imenom »Beholder«

Medtem, ko Huawei zdaj uporablja glavno kamero s tremi senzorji in je v Samsungovih mobilnikih nameščen v A9, ki je enak štirim, ima Nokia kar pet kamer, ki zagotavljajo fotografski napredek. Do danes noben proizvajalec pametnih telefonov ni namestil več kot štiri kamere, na hrbtni strani mobilnika.

Nokia doslej ni uspela resnično vplivati na vodilni telefonski prostor, toda Nokia 9 PureView bi lahko vse to spremenila. Zdi se, da ponuja vrhunske specifikacije skupaj z edinstveno »zasuk kamero«.

Poznavalec in ljubitelj mobilnikov Evan Blass, znan tudi po svojem twitter profilu @evleaks, je nedavno objavil doslej še neznano promo sliko mobilnega telefona Nokia 9. Ta kaže ne le dobro znano obliko Nokie, temveč tudi sprednjo stran, ki je najbolj podobna oblikovanju Nokia 8 Sirocco. Zdi se, da telefon sledi stopnjam modela Nokia 8 Sirocco, ki je izšla leta 2018; ima podobno obliko, ne glede na fotoaparate, in nadaljuje s tradicijo Android One.

Vir slike je očitno kratek promocijski video, ki je zdaj dopolnil portal MySmartPrice. Ta našteva več funkcij telefona Nokia 9. Poleg Penta-lens fotoaparata naj bi mobilni telefon imel tudi senzor prstnih odtisov, kot ga ima že Huawei Mate 20 Pro, Mi 8 Explorer Edition ali OnePlus 6T. Zaslon je zasnovan na šest-palčni plošči z ločljivostjo 2K in formatom 18:9. Zadostno moč naj bi zagotovil Snapdragon 845 podjetja Qualcomm, ki je v uporabi tudi v večini vodilnih mobilnikov preteklega leta.

Pet kamer za boljši zoom

Videoposnetek, ki ga je objavil MySmartPrice, poudarja uporabo krožnega polja s petimi fotoaparati, ki ga Nokia uporablja za ustvarjanje boljših fotografij pri šibki svetlobi (z združevanjem petih kamer in uporabo multishot HDR) in boljšimi podrobnostmi (z združevanjem slik iz vseh kamer). Nokia nadaljuje tradicijo vključevanja vrhunskih leč Zeiss.

Prav tako se mobilnega telefona lahko veselijo ljubitelji operacijskega sistema Android. Konec koncev s tem mobilnim telefonom, Nokia in HMD sledita obljubi uporabe Android One. Na hrbtni strani namreč lahko opazimo blagovno znamko Android One, kar kaže, da bo Nokia 9 predstavila različico Android 9.0 Pie, podobno Googlovi izdaji. Poleg tega, telefon ponuja128 GB vgrajenega pomnilnika in šest GB RAM-a.

Poudarek posnetka je seveda na funkcijah fotoaparata. In za to omogoča blagovni znamki Nokia vrnitev med najboljše na trgu. Nokia prikazuje podrobne nočne posnetke in impresivno povečavo.

Na voljo morda že konec januarja

Kdaj točno se bo novi mobilni telefon Nokia 9 pojavil na trgu in ​​koliko na bo stal, še ni znano. @nokia_anew poroča, da HMD ne želi čakati na svetovni kongres mobilnih telefonov, ki bo potekal konec februarja, kot je splošno znano za predstavitve novih aparatov, vendar želi noviteto predstaviti ob koncu tega meseca.

Pripravil: Marko Vidrih

Nokia se z novim mobilnikom vrača med najboljše – Nokia 9 PureView
1 od 2
Nokia-9-PureView
Nokia 9 PureView
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.