• C Novo mesto
  • 04:23
  • Sob, 13.08.2022

Novi iPhone pušča kupce v dvomih: 1000 dolarjev za mobilni telefon brez osnovne opreme?

Novi pametni telefoni iPhone 12 in ure Apple ne bodo več v paketu s polnilnim adapterjem oz. slušalkami EarPods. V prihodnosti boste poleg naprave in navodil v paketu našli le kabel USB-C / Lightning, medtem ko boste za adapter morali poskrbeti sami. Se pravi, kupite ga pozneje.

Applova poteza je, pravijo da je ekološka, naletela na številne odzive, kritike, a tudi posmeh. »Predstavljajte si, da prihranite denar za nov iPhone, uporabljate ga cel dan, nato pa morate spet varčevati za polnilnik,» »Jutri bodo na njem prodali samo škatlo jabolk,« »Kot da bi moral plačati 1000 dolarjev za mobilni telefon brez polnilnika in slušalk? Samsung, počakaj me,« »1000 dolarjev za mobilni telefon brez osnovnih stvari, brez polnilca? « se glasi le nekaj posmehljivih komentarjev.

😎😎Your #Galaxy does give you what you are looking for. From the most basic as a charger, to the best camera, battery, performance, memory and even 120Hz screen ✌️ on a smartphone. 😎😎

Posted by Samsung on Tuesday, 13 October 2020

Appleov konkurent Samsung se je na to temo pridružil številnim memom. Na enem od svojih profilov v družabnih omrežjih so objavili fotografijo polnilnika s preprostim opisom: »Prihaja z vašim Galaxy.Galaxy vam ponuja tisto, kar iščete. Od najosnovnejšega, kot je polnilnik, do najboljše kamere, baterije, zmogljivosti, pomnilnika in celo zaslona 120 Hz,« so zapisali.

Xiaomi je storil enako. »Ne skrbite, z Mi 10T Pro nismo ničesar vzeli iz škatle,« so zapisali ob posnetku.

Ekopoteza ali ‘ekopoteza’?

»Kupci imajo več kot 700 milijonov slušalk Lightning in veliko jih je prešlo na brezžično uporabo. Obstaja tudi več kot dve milijardi Apple adapterjev, da ne omenjamo milijard vmesnikov drugih proizvajalcev. Te izdelke bomo odstranili iz embalaže, zmanjšali emisije ogljika in se izognili rudarjenju. in uporabo dragocenih materialov, «  Lisa Jackson, podpredsednica Applove pobude za okolje, pojasnjuje najnovejšo Applovo potezo. Medtem, ko so nekateri to potezo pozdravili z dobrodošlico, so strokovnjaki za trajnostni razvoj precej dvomljivi in trdijo, da bo ta poteza le malo vplivala na vse večji Appleov problem kopičenja e-odpadkov.

Upoštevati je namreč treba tudi, tako piše hrvaški Index, da manj vsebine pomeni manj embalaže, manj embalaže pa 70 odstotkov več izdelkov, ki se med prevozom prilegajo na palete. Apple je že od nekdaj izpostavljal svoja prizadevanja za zmanjšanje toksičnih komponent v izdelkih, zato pogosto omenja ‘steklo brez arzena’ in ‘sestavine brez berilija’. Odstranjevanje adapterjev in slušalk z embalaže izdelkov Apple je le 0,05 odstotka letne rasti e-odpadkov oz. 25.000 ton. Omeniti je treba tudi, da se Apple ni oddaljil od svojih Lightning kablov, ki jih uporabljajo samo njegove naprave. Čeprav so vsi ostali proizvajalci na kablih s priključki USB-C, pa Apple ne, kar pomeni, da nimajo univerzalnega kabla, ki povezuje več naprav, tako da bi morajo uporabniki uporabiti dva kabla, če hkrati polnijo iPad in iPhone.

NaDlani.si; Foto: Press Release

e-bike
mkt sevnica